Kokoškin vodič kroz Sajam knjiga

!Kokoška vam pomaže da nađete najbolje na Sajmu knjiga, zaobiđete najgore, i podržite male a sjajne izdavače koje je Sajam ispalio.

Oktobar u Beogradu je vazda bio omiljeni mesec knjigoljubaca, jer se tada u velikom broju jurišalo na beogradski Sajam i po sniženim cenama se grabila količina izdanja toliko zamašna da se potom čitav novembar ručavala samo supa iz kesice. Međutim, u tu golemu sreću neopaženo se i postepeno uvlačila nekakva neodređena gadost – mešavina, reklo bi se, nadmenosti i pohlepe. Tako su prošle godine posetioci mogu da uživaju u ne jednoj, već čak dve zamalo-pa-tuče među uvaženim kritičarima i autorima, koji su se pijačarski nadvikivali pokušavajući da odvuku jedni drugima publiku. Postaje sve očiglednije da i na nas koji smo samo tu da pazarimo dobru knjigu počinje da utiče politika užeg sajamskog kruga – jer ona, između ostalog, diktira šta nama kao kupcima postaje dostupno i vidljivo.

Sajam na Sajmu: mrskost i kako je izbeći

Naime, ove je godine Sajam efikasno rešio problem konkurencije za ozvučenje i kvadraturu: naprosto, većinu arene Hale 1 – što će reći, samo središte događaja – dodelio je Laguni i Vulkanu, dvema glomaznim izdavačkim kućama koje su glomazne postale objavljujući TV voditeljke sa naprasno probuđenim spisateljskim darom. Ne bi bilo sasvim fer proglasiti ih potpuno nekvalitetnima – snebivljivo odobravamo, na primer, Laguninu ediciju „Talasi“ – no, sudeći po reakciji drugih izdavača, deluje da je prošlogodišnja memljiva gadost ove godine metastazirala i otelotvorila se u sajamskoj politici dodele prostora. Na !Kokoškin upit, sa komentarom se javio Zoran Hamović, direktor izdavačke kuće Clio:

„Arogancija i licemerje onih koji potpisuju raspodelu, a radi je jedan čovek, je došla najviše do izražaja kod ovih izdavača: pre svega, Evoluta, Akademska knjiga, Heliks, Booka, Nova knjiga Plus, Rašići, a ima sigurno još za koje ne znam, jer nisu članovi našeg Udruženja profesionalnih izdavača (UPIS). Neki od njih neće možda ni prihvatiti da budu na sajmu. (…) Dodela neodgovarajućeg prostora na sajmu knjiga, tj. oduzimanje tradicionalnih mesta, simboličko je oštećenje sa veoma ozbiljnim i dalekosežnim posledicama. Ono što je mnogo važnije svakako je da se u fokus vrate vredne knjige, njihovi autori i izdavači na sajmu ali i u širem javnom odnosno medijskom prostoru.“

I odista: izdavačke kuće Plato, Booka i Fabrika knjiga biće gordo i pravično odsutne, premda će nastupiti na zasebnim, manjim promotivnim događajima, o kojima će biti reči kasnije. Mnogi izdavači su, međutim, ostali na Sajmu uprkos smanjenom prostoru – i ne daju da ih od objavljivanja kvalitetnih izdanja spreče ni Bačić, ni Alimpić. Sa ciljem da im pruži podršku, Kokoška nudi putokaz kroz najuzbudljivije u Hali 1, uz lične preporuke članova redakcije. Primetićete da trasa ugodno zaobilazi gužvu oko Laguninih instant-zvezda i Euro Giuntijevih Harlekin romansi. Nema na čemu!

Kliknite da uvećate!

Kliknite da uvećate!

Pre svega, odmah uz stepenice posle ulaza, tu je vazda voljeni Darkwood, vaša dežurna destinacija za strip; njihova su raskošna izdanja često srcu mila a džepu mrska, te sajamski popust uvek dobro dođe. Najuzbudljivija ove godine su sabrana dela velikog strip crtača i autora Mebijusa, a, ako još od prošle godine priželjkujete veličanstveno izdanje Frankenštajna, sajamski popust vam može pomoći da ispunite želju.

Odmah sledeći na redu u !Kokoškinoj turi je Rende, izdavač malen ali drčan, koji se diči naročito savremenom bosanskom književnošću, kao i nekolicinom zanimljivih prevoda. Istina, izdaju i Vidojkovića, ali, tja – niko nije savršen.

Milica Naumoska, urednica !Kokoške, preporučuje

Milica Naumoska, urednica !Kokoške, preporučuje

„Godišnjica mature Lamije Begagić me je oborila s nogu i ulila nadu u književnost na sopstvenom jeziku. Svaku priču u zbirci odlikuje savršen spoj jezgrovitosti i jednostavnosti, i sve do jedne su veoma duboko ljudske. Osim Begagić, Rende je izdalo i zbirku Fleneri O’Konor: svima koji vole anglofonu kratku prozu toplo se preporučuje Dobrog čoveka je teško naći!“

Ako ste sada već dovoljno zagrejani i hrabri da zađete u zloglasnu Arenu, najbliža vam je Geopoetika, dom standardnog Murakamija i Džojsovog Uliksa, koga svi imamo na polici i lažemo da smo pročitali. Osim njih, gaji i dopadljivu ediciju Intimna istorija, kojom poučava i zabavlja dubljim uvidima u svakodnevne stvari koje smo navikli da podrazumevamo.

Preko puta u Areni je Službeni glasnik, koji već par godina tiho umire pod rukovodstvom zloglasnog Radoša Ljušića; došavši na čelo ovog (profitnog!) preduzeća, novi gazda rešio je da, zarad štednje i sveopšteg dobra, ukine brojna uspešna i značajna izdanja, otpusti dobar deo urednika, te energično raskine ugovore sa honorarnim saradnicima. Rezultat ove čistke mere štednje je ogroman gubitak retkih i uzbudljivih dela, među kojima su i miljenici osnivača !Kokoške:

Nuša Babić, osnivač !Kokoške, setuje

Nuša Babić, osnivač !Kokoške, setuje

„Od 2009. do 2011. Glasnik je objavljivao brojnu antropološku literaturu dotad nepostojeću na našem jeziku. Objavljeni su prevodi Apuleja, Platona i Sokrata. Kompletan spisak edicije Biblioteka umetnost i kultura, koja je u svom opusu pokrila možda najimpresivniji ne-fiktivni sadržaj (između ostalog Boeme i Rečnik pakla koje ovaj magazin katkad s ljubavlju koristi kao izvore) možete naći ovde.“

Najskorija egzibicija revnosnog direktora uključuje još raskinutih ugovora koji za posledicu imaju fizičko uništenje popriličnog broja Glasnikovih izdanja. Ježimo se pri pomisli na budućnost; toplo preporučujemo da se ove godine štand obiđe u pokušaju da se dočepa zaostalih dobrih komada, jer je sudbina ovog nekada sjajnog izdavača, u najboljem slučaju, neizvesna.

Produžite do štanda pored da biste uputili dubok naklon već izdavačkoj kući Clio,  koja raduje raskošnim i izdanjima raznorazne stručne ali ne i laiku nepristupačne literature iz najrazličitijih oblasti humanistike. Njihov štand je najbolje temeljno izbliza proučiti da bi se našlo izdanje po ličnom ukusu, a mi iz ponude naročito izdvajamo prevod knjige Marka Tompsona Izvod iz knjige rođenih, prve ozbiljne kritičke studije Kiša objavljene na engleskom jeziku. Za naročite ljubitelje Kiša i književnosti uopšte, i Tompsonovo gostovanje na Sajmu 26. oktobra od 18:30 do 20:00 može biti dobar povod za posetu.

Naposletku, gvirnite do Paideie, koja celog oktobra, pa tako i na sajmu, nudi posebna sniženja na prevode ruskih pisaca. !Kokoška je nedavno pisala o Andreju Makinu: ako vam se dopao, možete se njime opskrbiti na njihovom štandu.

Naposletku, nova na Sajmu je mala i mlada izdavačka kuća Urban Reads, koja izdanja bira na osnovu želja entuzijastične publike. Upravo od njih smo dobili pojačanje u žanru književnosti za mlade (young adult) – prevodili su autore poput Džona Grina i Veronike Rot. Ovog sajma donose nam zbirku eseja Nisam ja takva kontraverzne Line Danam, autorke popularne TV serije Girls. Zbog odličnih i aktuelnih izbora da im se oprosti pomalo manjkavi prelom i prevod – ovakvu inicijativu zadovoljstvo je podržati!

U prvoj nedelji od objavljivanja ovog teksta, !Kokoška je prikupila još preporuka prijatelja i fanova i popunila svoju mapu – na njoj su sada obeleženi i štandovi odličnih izdavačkih kuća Kontrast, Kov i Lom. !Kokoška vas ohrabruje da, u naletu avanturističkog duha, skrenete sa obeležene putanje i navratite i do njih: čekaju vas, između ostalog, genijalna dvojna izdanja različitih dela sličnih filozofija, i srcu vazda mio apsurdista Dan Dan Harms. 

„Mali Sajam”: van Sajma

Kao što već spomenusmo, određen broj izdavača odlučio je da ove godine Sajam nije za njih; svi oni su se, međutim, snašli i organizovali dodatne događaje na kojima će predstaviti svoja izdanja po sajamskim cenama. Mali Sajam knjiga u knjižari Beopolis (kod Doma omladine) trajaće od 20. oktobra do 2. novembra; toplo se preporučuje za obići. Na njemu će nastupiti samo dva izdavača – Booka i Fabrika knjiga – ali oba su i više nego vredna temeljnog istraživanja svega što stave na police. Fabrika knjiga se naročito diči knjigama Viktora Ivančića, genijalnog novinara koji će događaj i otvoriti 20. oktobra u 19 časova, prezentacijom svoje nove knjige Radnici i seljaci. Booka je, pak, izdavač toliko voljen da je svaka preporuka subjektivna – pa vam jednu takvu i ostavljamo.

Anja Zlatović, autorka !Kokoške, preporučuje

Anja Zlatović, autorka !Kokoške, preporučuje

„Booka-ino izdanje Baš ti, baš tu je zbirka kratkih priča o sasvim običnim zbivanjima ispričanim na neobičan način. Miranda Džulaj ima vrlo specifičan stil koji je među lepšima u savremenoj „indi/underground” književnosti. 
Persepolis u izdanju Fabrike knjiga ne samo da je jedan od najboljih stripova ikada, već je i redak primer nezapadnjačkog stripa. Pored sjajnog crteža i tople priče, njegova specifičnost leži i u tome što priča isečak iz komplikovane i šarolike istorije Irana, otklanjajući nam mnoge stereotipe koje smo možda gajili.“

Verovatno najbučnija povodom loše raspodele sajamskog prostora je izdavačka kuća Plato – što možda ni ne čudi, s obzirom na to da su ove godine sa svog uobičajenog mesta od 120 kvadrata u centru arene bili svedeni prvo na 42, a potom, posle žalbe, i na samo 38 na još gorem mestu u hali. Njihovo otvoreno pismo Sajmu nema dlake na jeziku: počelo je insinuacijom da je Laguna preplatila svoje „dodatne” kvadrate, završilo metaforičkim vevericama, a usput grubo ošinulo Rende, koje im se, kanda, zamerilo obavljivanjem Bosanaca i preuzimanjem ona 42 kvadrata koja je Plato od Sajma prvobitno dobio, pa se na njih žalio. U nedelji pre Sajma, Plato u svojoj knjižari nudi popust do 70%. Kako novog i uzbudljivog među sopstvenim izdanjima imaju malo, za preporuku su pogodni, uglavnom, klasici koje možda još nemate u kući: s obzirom na ovogodišnju sajamsku situaciju, Pohvala ludosti Erazma Roterdamskog možda je najprikladnija.

Tekst: Milica Naumoska
Grafike: Anja Anđelković i Nuša Babić
Bezmerni doprinosi i preporuke: redakcija !Kokoške, đuture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *