Šetnja po Tretjakovskoj galeriji

Suprotno svim običajima, ovog februara !Kokoška vas vodi u hladnije krajeve. Pridružite nam se u šetnji kroz Tretjakovsku galeriju u kojoj se čuva najpotpunija postavka dela ruske likovne umetnosti.
P. S. I samo nemojte usput da zalepite žvaku na zidu u garderobi!

 

Prestonica Rusije ima veliki broj znamenitosti kojima može da se pohvali. Koliko li samo ljudi u poslednje vreme kači slike sa Crvenog trga, na kom se nalazi jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Hram Vasilija Blaženog (onaj šareni, liči na tortu), kao i Istorijski muzej. Kome je dosadila starina, uvek može da se okrene ka nabudženom stakleno-metalnom Moskva Sitiju – ionako se vidi s bilo koje tačke u gradu. Već iz ovog kratkog uvoda jasno je da bi članak o svim znamenitostima glavnog grada Rusije svakako bio poduži. Zato smo rešili da za vas izdvojimo samo jednu. Odvešćemo vas u Tretjakovsku galeriju, gde se može videti najbogatija postavka ruske likovne umetnosti. Izložena su dela od 18. veka do savremenog doba, dok se u suterenu nalazi i zbirka srednjovekovnih ikona.

Tretjakovska galerija

Tretjakovsku galerija ili, od milošte, Tretjakovku, osnovali su braća Pavel i Sergej Tretjakov 1856. godine. Događajem od kojeg je počelo osnivanje zvanično se smatra otkupljivanje slike Iskušenje Šiljdera. Ona je prvobitno bila deo privatne kolekcije Pavla Tretjakova, da bi zatim postala deo najznačajnije nacionalne likovne postavke.

Danas Tretjakovku čini nekoliko zasebnih objekata, od kojih se centralni nalazi u Lavrušinskom prolazu – srećom, nedaleko od centra Moskve. I pre razgledanja izložbe vrlo je verovatno da će vas zadiviti i spoljašnji izgled glavnog zdanja galerije, koje je u stilu moderne projektovao arhitekta Vasilij Baškirov po uzoru na crteže slikara Viktora Vasnecova.

trtjakovka

Ne sudite samo po fasadi, uđite u Tretjakovsku!
Preuzeto sa:http://niceworld.su

Pre nego što kročimo u galeriju, daćemo vam nekoliko praktičnih saveta. Pošto samo izložba u Lavrušinskom prolazu uključuje čak 62 sale, verujte da za pošten oblizak trebati izdvojiti dobra četiri sata. A ono za lepljenje žvaka se nismo šalili! One se, nažalost, mogu naći u galeriji, čemu je verovatno uzrok iznenađujuće veliki broj vrlo male dece među posetiocima. Istina, takav čin vandalizma moguće je izvršiti isključivo u garderobi jer u svim salama vrebaju samo naizgled rasejane čuvarke. One su, zapravo, spremne da se iznenađujućom brzinom nađu kraj posetioca koji je upalio blic, približio se slici na manje od 10 centimetara ili se drznuo da otvori flašicu vode. Zato unesite dovoljno tečnosti i hranljivih materija pre i posle obilaska!

puškin

-Dobar vam ovaj Puškin. – verovatno misli posetilac
Preuzeto sa: kudamoscow.ru

Da se vratimo na ozbiljne teme. Razgledanje zaista impozantne izložbe u Tretjakovskoj galeriji olakšaće vam način na koji je postavka organizovana. Umetnici se smenjuju hronološki, a dela svakog od njih grupisana su zasebno. Za ovo je zaslužan Igor Grabar, nekadašnji upravnik galerije koji je 1913. izvršio reorganizaciju postavke.

Stoga, prvo što ćete videti su većinom portreti vladara i viđenije gospode, naslikani u 18. veku. Imaćete tu čast da se sretnete s prvim carem iz loze Romanov Mihailom Romanovim, prikazanim u fensi crvenim čizmama na potpeticu. Na prelazu iz 18. u 19. vek ističe se Vasilij Tropinjin. Za razliku od portreta i scena iz života visokog društva koje ste videli do tada, na njegovim platnima je prikazana svakodnevica raznih slojeva, kao i društvena nejednakost.

Tropinin – Seljak koji delje štap
Preuzeto sa: artist-gallery.ru

Kako se bližite 19. veku susrešćete najpoznatije portrete najznačajnijih ruskih pisaca (Puškina ste već videli iznad). Jedno od ovih dela, portret Tolstoja, naslikao je Ilja Rjepin, možda najistaknutiji prestavnik ruskog kritičkog realizma ili grupe poznate kao Peredvižnici (rus. передвижники). U ovom delu izložbe posetioci se obično najduže zadrže jer je među realistima i jedan od najomiljenijih predstavnika ruskog slikarstva, Ivan Šiškin. Njegova najprepoznatljivija slika je Jutro u borovoj šumi, koja krasi omot poznatih ruskih bombona. Na platnima slikara ovog pravca često su predstavljeni istorijski prizori. Dobar primer su Tri junaka Viktora Vasnecova, jedna od najpoznatijih ruskih slika. Ipak, upozoravamo vas da ćete se prilično dugo zadržati u sali gde se nalaze Jutro kazne strelaca Bojarka Marozova Vasilija Surikova – na njima su masovne scene gde je svaki detalj do tančine razrađen,  što iziskuje temeljno i dugo divljenje posetilaca.

Repin – Ivan Grozni i njegov sin Ivan
7lostworlds.ru

Kad smo već kod dela realizma koja prikazuju istorijske događaje, vredi pomenuti da jedno od njih nije poznato samo zbog svojih nesumnjivih likovnih kvaliteta. Ivan Grozni i njegov sin Ivan, slika koju vidite iznad, prva je cenzurisana slika u Rusiji, čije je prikazivanje zabranio car Aleksandar III. Iako je ova odluka preinačena, delo Ilje Rjepina i dalje nije imalo mira. Abramu Balašovu, pripadniku ruske verske frakcije staroveraca, ono se nije dopalo toliko da ju je zaparao oštricom, pa je sam umetnik dolazio u galeriju da ,,popravi” lica na njoj. Avaj, tadašnji upravnik galerije Igor Hruslov nije dočekao intervenciju Repina, te se brže-bolje bacio pod voz od muke.

Ali, nemojte da vam popusti koncentracija dok dođete do prelaza iz 19. u 20. vek, kao i početka 20. veka. Tu vas čekaju dela svestranog umetnika Mihaila Vrubelja, među kojima su ilustracije poeme Demon Mihaila Ljermontova. Ovde ćete već naići i na uspešne slikarke poput Zinaide Serebrjakove. Ako biste voleli da bacite i koji pogled na rusko slikarstvo 20. veka, počev od sovjetskog perioda pa do savremenog doba, predlažemo da produžite šetnju i svratite u ogranak Tretjakovke koji se nalazi u ulici Krimski val u Moskvi.

Tretjakovska galerija predstavlja najveću i najpotpuniju zbirku dela ruske likovne umetnosti i to ne samo u prestonici, već, možemo slobodno reći, i na nivou cele ove prilično velike države. Zato, ukoliko planirate da posetite Moskvu, nikako nemojte zaobići Tretjakovku! A ako i niste imale takve turističke ambicije, nadamo se da će vas ovaj članak zainteresovati za rusku likovnu umetnost. Da ne dužimo više, pogledajte naš izbor eksponata i osetite bar delić atmosfere najveće galerije ruskog slikarstva u Moskvi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *