Čarape Danila Harmsa – vodič za bolji život

Živite u postrevolucionarnoj državi pod režimom terora, gde su se ljudi usudili da nestaju, a starice da ispadaju kroz prozor? Zbog cenzure preživljavate objavljujući stihove u dečjim časopisima, sve vam je dozlogrdilo i ne znate šta da radite? Poslušajte savete Danila Harmsa.

Danil Ivanovič Juvašev (1905 – 1942), poznatiji kao Danil Harms (rus. Даниил Хармс) bio je ruski pesnik, pisac i dramaturg, jedan od najistaknutijih predstavnika avangarde i književnosti apsurda 1920-tih i 1930-tih godina. Pored toga, bio je član literarnog i umetničkog društva OBERIU (ОБЭРИУ), autor tekstova u dečjim časopisima i knjigama (što mu je omogućavalo da kako-tako preživi), i nosilac kratkih pantalona i ekstravagantnih dokolenica.

Danil Harms sve je ovo postigao živeći u režimu čija cenzura nije dozvoljavala piscima avangarde da štampaju svoja dela puna opasnih ideja o nekakvim staricama koje ispadaju kroz prozor, ili nekoj Jelisaveti Bam koja je okrivljena i pre suđenja. Ukoliko i vi osećate da vas okruženje koči i treba vam koji savet o tome kako da se s time izborite, zavirite u vodič za život Danila Harmsa koji smo ovom prilikom pripremili za vas!

  1. Odaberite kakav pseudonim

Smatra se da je mlađani Danil Juvašev postao Danil Harms negde oko 1920 – 1921. godine, kada ga je povuklo loše društvo, te je započeo svoju karijeru književnika opasnog po režim. I dalje nije utvrđeno iz kog je jezika uzeo model za svoje prezime. Neki kažu da ono potiče od engleskog harm (povreda, šteta), a drugi tvrde da ga je skrojio po francuskom charme (šarm). Neki su otišli toliko daleko s pretpostavkom da Harms aludira na Šerloka Holmsa, junaka detektivskih serijala ser Artura Konana Dojla, koje je, kažu, Danil izuzetno voleo.

harms

Zovite me: Danil Harms
Preuzeto sa: zavison.ru

Bilo kako bilo, pre nego što se odlučio da prezime Harms ozvaniči, ovaj avangardista imao je od detinjstva mnoštvo pseudonima: Horms, Čarms, Haarms, Šardam, Harms-Dardan… Ako imamo u vidu da je Harms bio pobornik revolucije u upotrebi jezika gde bi svako slovo, umesto svake reči, imalo značenje, možemo samo da nagađamo šta li su za njega predstavljale sve ove varijante prezimena.

  1. Kupite sebi nešto lepo…dokolenice, na primer

Jedna od prvih asocijacija na pojavu Danila Harmsa, kako za njegove savremenike, tako i za poklonike njegovog lika i dela danas, bila bi: ekstravagantan. Poznato je da je on zaista poklanjao mnogo pažnje i ludih ideja svom stilu. Odeću nije kupovao u buticima, već ju je naručivao isključivo kod krojača, dajući mu podrobne instrukcije o stepenu blesavosti koji bi odevni predmet trebalo da ima. Na primer, anegdota veli da se Harms jednom prilikom pojavio pred poznanicima u sakou čiji je jedan rever bio upadljivo duži od drugog. Na pitanje zašto mu je skrojeno takvo odelo, odgovorio je kako mu se tako dopalo, te je to saopštio krojaču. Priča se da je Harms potom taj rever odsekao, jer mu je dosadio.

harms u sakou

Možda je baš ovo taj sako?
Preuzeto sa: www.d-harms.ru

Ipak, kada je reč o odeći, zabeleženo je da su najveća slabost ovog ruskog avangardiste bile – čarape. Pošto se oblačio kod krojača, uvek im je nalagao da mu šiju kratke pantalone, kakve niko drugi po Peterburgu nije nosio. Onda je uz takav komad garderobe kombinovao svoje omiljene dokolenice u raznim bojama i dezenima. Harms nije mogao da zamisli sebe bez ovog neophodnog detalja, pa je i u periodima gladovanja uredno odvajao novac za njih. I zato, sledeći put kad vidite da nekom iz odevne kombinacije vire čarape ludačkog dezena, nemojte ga popreko pogledati uz komentar: „Pazi koji hipster!” Znajući koliko čarape mogu biti važne, pogotovo za nosioce avangarde, prikladnije bi bilo da mu s divljenejm dobacite: „Pazi, kakav Harms!”

  1. Razgolitite se

Koliko god da je polagao na odeću i fanatično voleo svoje čarape, Danil Harms povremeno je imao običaj da se skine potpuno go i da tako dugo stoji pred ogledalom. Njegove susede to je, razume se, zgražavalo. Morali su s vremena na vreme da pozovu policiju, kako bi ga ubedili da se ponaša kako dolikuje. Harms se od optužni branio rečima:

Šta je prijatnije oku? Starica u košulji ili mladić, pritom potpuno go? I kome bi trebalo zabraniti da se u ovakvom izdanju pokaže pred ljudima?

Pored gorepomenute zgode, ostalo je zapisano da je Harms u trenucima dokol(en)ičarenja smišljao zvrčke kojima je bio cilj da nasmeju i isprovociraju goste kakve zabave. Naime, umeo je tako da se pojavi u društvu i pred damama nonšalantno skine pantalone. Na takav čin svi bi zgranuto uzdahnuli, ali se zatim ispostavljalo da je Danil ispod skinutih imao još jedne pantalone, te da je samo hteo da vidi reakciju gostiju na svoj nesvakidašnji i nepristojan postupak.

  1. Zablejite s ekipom

…jer se svaki režim lakše podnosi u društvu. Dobro sad, u ONOM su mogli svakog časa da vam smaknu prijatelja ili poznanika. To se desilo s Nikolajem Gumiljovim, pesnikom i predstavnikom akmeizma, pravca u ruskoj poeziji koji je nastao kao reakcija na simbolizam. Danil Harms bio je toliko smeo da je javno čitao stihove Gumiljova nekoliko godina pošto je nad ovim pesnikom izvršena kazna zbog njegovog navodnog učešća u zaveri protiv države. Posle jedne od takvih večeri, na kojoj je Harms pre stihova pročitao i svoj tekst o ubijenom pesniku, zadržala ga je policija. Ali, kako kaže Ahmatova u svojim zapisima, to su i dalje bila blaga vremena, pa je naš nosilac ekstravagantnih dokolenica ubrzo pušten.

Činjenica je da su se predstavnici ruske avangarde držali zajedno u sistemu koji ih je gonio i pritiskao. Tako je Harms bio član grupe OBERIU – Društva realne umetnosti, gde je sarađivao sa Aleksandrom Vedenskim i svima poznatim Kazimirom Maljevičem. Voleo je da zableji i s futuristima, a posebno drag bio mu je Majakovski. Postoji svedočenje Solovjeve-Durdine, Danilove drugarice iz škole, koja kaže da ga je videla kako se šeta po Nevskom prospektu usred Petrograda u „čudnoj košulji“ na koju je zakačio veštački cvet. Veruje se da je to upravo bila poznata žuta košulja Majakovskog, koja je postala nešto poput relikvije ruskog futurizma i čak postoje lokali nazvani po njoj.

majakovski

Majakovski u čuvenoj žutoj košulji
Preuzeto sa: 1917.ra-ks.ru

  1. Pišite za decu

Čak i ako ih ne volite, što je Harms tvrdio za sebe. Bez obzira na to, zabeleženo je da su deca iz nekog razloga volela njega i da je često bio glavna zvedzda u kampovima za balavurdiju. Tužnija strana ove priče je ta što su pisci avangardisti u Rusiji bili prinuđeni da pišu dečje knjige i časopise, jer im nije bilo dozvoljeno da zvanično štampaju i izadju svoja „ozbiljna dela”. Zato je Harms (ironično) ostao upamćen kao pisac za decu. Njegova zabranjena dela, koja su se do tad distribuirala isključivo metodom „iz ruke u ruku”, u Rusiji su počeli zvanično i legalno da objavljuju tek 1980-tih.

7 godina

A evo kako je Harms izgledao kao klinja, ovde mu je 7 godina
Preuzeto sa: www.d-harms.ru

  1. Prošetajte psa

Harms za sebe kaže da je voleo žene, a njegovi savremenici i izvori tvrde da je voleo i pse. Omiljene su mu bile kratkodlake, male rase. Ko zna, možda su takvi ljubimci upotpunjavali njegov imidž ekscentrika, pošto je sa njima veoma voleo da se šeta i pokazuje. Svojim psima Harms je davao prilično čudna imena. Jedan od njegovih pratilaca u šetnji zvao se Brandemburški koncert. Mislite da je to uvrnuto? Niste još sve čuli – nekog drugog psa Harms je nazvao Štuj uspomenu na Termopilsku bitku (rus. Чти память дня сражения при Фермопилах), ili kraće: Štuj.

Biografski podaci, a još više anegdote o Danilu Harmsu neiscrpan su izvor da se napravi vodič za život u kome će vas biti baš briga za uklapanje u bilo kakve norme, kao što je nošenje dugih nogavica i jednakih revera. Pored saveta koje smo sastavili na osnovu tih podataka, ovaj ruski književnik ostavio je i svoja Pravila života u 10 tačaka. Tu on, između ostalog, govori kako je korisno raditi gimnastičke vežbe, baviti se hata jogom i odmah čim se probudite ustati iz kreveta, bez lenčarenja uz cigaru i slično. Nezavisno od ovih pravila, on je među svojim savetima ostavio i sledeći: Kada kupuješ pticu, pogledaj ima li zube. Ako ima zube, onda to nije ptica.

Šta još da vam kažemo sem: slušajte Harmsa, pazite kad kupujete ptice, nosite lude čarape i videćete – život će vam postati podnošljiviji! Ili ćete bar za početak imati pticu umesto pernatog reptila, a i to je nešto.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *