!Kokoška na 15. Međunarodnom salonu stripa

Pod zaštitnim znakom heroja Reskjumena u SKC-u se bila jubilarna bitka za promociju devete umetnosti. !Kokoška je stala u borbene redove i donosi vam sveže utiske.

Ljubitelji devete umetnosti ove godine imali su razloga za slavlje – najznačajniji festival stripa u Srbiji i jedan od najistaknutijih u regionu proslavio je svoj jubilej. Reč je o 15. Međunarodnom salonu stripa, koji je u organizaciji Srećne galerije održan od 29. septembra do 1. oktobra 2017. godine u prostorijama Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Kao i prošle godine !Kokoška je temeljno pregledala sve galerije i donosi vam ekskluzivan izveštaj.

is

Ovogodišnji salon predstavlja „Bitka za Is“ D. Nenadova. Preuzeto sa fejsbuk stranice Salona.

Po rečima Dragane Stojiljković, članice žirija takmičarskog programa, Međunarodni salon stripa je prilika da se okupe ljudi koji na različite načine učestvuju u čaroliji zvanoj strip. I zaista, od 2003. godine ova manifestacija svojim raznovrsnim sadržajima privlači brojne posetioce i teži da promoviše devetu umetnost. U okviru Salona i ove godine je organizovan Konkurs na kojem je učestvovalo čak 272 autora iz 32 zemlje. Zanimljivo je pomenuti da su pristigli radovi s vrlo egzotičnih destinacija – po prvi put, stigao je rad sa Filipina. Za razliku od prošlogodišnjeg rekorda (ako vas zanimaju ove štreberske informacije, zavirite u gorelinkovani članak o 14. Salonu), ove godine pristigao je 251 rad, što ne znači da je žiri imao manje zahtevan posao.

Centralni događaj Salona i ove godine je bila svečana ceremonija dodele nagrada održana 29. septembra, kojoj je prethodilo kosplej takmičenje. Posle toga svi zainteresovani nisu više bili u neizvesnosti oko ishoda Konkursa. Grand prix ovogodišnjeg Salona osvojila su dvojica autora iz Hrvatske, scenarista Darko Macan i crtač Fran Strukan za strip Kod Urara. Najboljim ostvarenjem u domenu klasičnog stripa proglašen je dirljiv i upečatljiv rad Lešinari scenariste Svetozara Obradovića i crtača Gorana Đukića Gorskog, koji prikazuje surovu svakodnevicu i preživljavanje u doba Prvog svetskog rata. Nagradu za najbolju inovaciju dobio je rad A Schizofrenic Journal autora Enrikea Pilozoa iz SAD-a i Viktora Veleza iz Meksika. Inovacija koja se desila u okviru same ceremonije bila je da je jednu od nagrada dodelio voditelj programa Aleksandar D. Petrović, poznatiji kao Aca Seltik. On je uručio nagradu Tamari Majkić za rad Plavetnilo kao najbolji alternativni strip, iako se, prema njegovim rečima, to kosilo s njegovom religijom (i furanjem zelene boje).

ceremonija

Deo atmosfere na ceremoniji i uručivanje nagrade Grand prix.
Preuzeto sa fejsbuk stranice Salona.

Među učesnicima konkursa ima amatera ili onih koji svoje radove šalju po prvi put, a ima i starih kuka nagrađivanih na ranijim Salonima. Tako je ove godine nagradu Stripoteke kao sponzora dobio već uigran tim, scenarista Nenad Pejčić i crtač Igor Krstić za strip Kako je svet dobio boje. Vi se sad pitate: Kako vas nije mrzelo da čeprkate po hronikama Salona stripa? E pa, nismo ni morali jer je jubilej bio obeležen sjajnom postavkom u galeriji Novi prostor naslovljenom Grand prix 2003–2017, gde su bili izloženi svi dosadašnji dobitnici najvećeg priznanja Salona stripa.

Prve dve table pobedničkog stripa iz 2015. tandema Krstić – Pejčić.
Foto: Vladimir Antonoski

Svaki segment ove postavke, od radova Nebojše Cvetkovića iz 2003. do ovogodišnjih pobednika, na pažljivog posmatrača ostavlja snažan utisak. Pomerajući se od jednog stripa ka drugom na manje od metar razdaljine doživljavate skok raspoloženja i od priča uz koje se smejete prikazu apsurdnosti života dolazite do onih pred kojima jedva uzdržavate suze jer vam je ipak glupo da cmizdrite u javnoj ustanovi. Tu vise ram(e) uz ram(e) realnost i fantastika, crno-belo i kolor, ali celokupna izložba odaje utisak da je žiri prethodnih petnaest godina odlično radio svoj posao dodeljujući glavnu nagradu zaista najupečatljivijim ostvarenjima. Ne smemo propustiti da istaknemo kako je junak stripa Reskjumen – spasitelj, izbavitelj Mijata Mijatovića, dobitnika nagrade Grand prix 2005. postao i ostao zaštitni znak Salona.

Kada je reč o izložbama, u Srećnoj galeriji tradicionalno se nalazila postavka dobitnika nagrada, dok su u Maloj sali posetioci imali priliku da razgledaju sto najboljih radova. Među njima bi se mogao izdvojiti Blue Choice Senke Milutinović i Marka Šerera, gde je kroz dirljivu priču o ptici koja je stradala zbog želje da pliva prikazana tragedija nemogućnosti uklapanja u sredinu i prihvatanja nametnute uloge u društvu. Bilo je i društveno angažovanih radova, poput nenaslovljenog stripa jermenske autorke Liane Grigorijan (Liana Grigoryan), koji se bavi temom abortusa, ili stripa bez reči  Save the Sea – Protect the Climate austrijske autorke Hanelor Gajneker – Morokuti (Hannelore Geinecker-Morocutti) koji kroz crno-bele kadrove s efektnim detaljima od crvene vunice prenosi apel za očuvanje životne sredine. Pored navedenih, i ove godine bilo je radova koji se nisu dali ukalupiti u standardne table A3 formata, poput Ekvatora Simona Marića.

ekvatori

„Ekvatori“ i deo izložbe iz Male sale.
Preuzeto sa fejsbuk stranice Salona.

Galerija SKC-a bila je određena za postavku originalnih crteža ovogodišnjeg glavnog gosta Salona Dejana Nenadova. Po profesiji akademski slikar, Nenadov je kao srednjoškolac uplovio u stripske vode, a značajno je pomenuti da je sarađivao sa francuskim autorima stripa i izdavačkim kućama. Jedan od njegovih najvećih crtačkih poduhvata je Legenda o Isu, kreiran u saradnji sa francuskim scenaristom Žan-Likom Istinom i originalno objavljivan od 2011. do 2014, dok ga u domaćem izdanju možete naći u izdavačkoj kući Komiko.

is

Naslovnica domaćeg izdanja „Legende o Isu“.
Preuzeto sa: stripovi.com

Kada pominjemo međunarodnu saradnju među umetnicima, upravo je na nju stavljen akcenat tokom ovogodišnjeg Salona stripa. Već na konferenciji za štampu koja je prethodila Salonu istoričar umetnosti i veliki poznavalac stripa Slobodan Ivkov istakao je činjenicu da je mnoštvo srpskih autora uspelo da se probije na ozbiljnu francusku strip scenu i sarađuje s tamošnjim umetnicima. Kao primer ovakve saradnje na programu Salona našla se i promocija strip albuma Linije Fronta – Prvi svetski rat 1914–1918/Knjiga peta, na kojem su zajedno radili srpski i francuski strip autori, a objavili su ga udruženim snagama izdavačka kuća System Comics i Francuski kulturni centar u Beogradu. Novu priliku za saradnju ili dobijanje saveta, posebno za neafirmisane umetnike, pružio je organizovan susret sa književnim agentom Nikolasom Grivelom, jednim od gostiju Salona.

nenadov

Dejan Nenadov, uhvaćen (objektivom) na delu.
Preuzeto sa fejsbuk stranice Salona.

Salonu stripa ove godine prisustvovao je Marko Stojanović kao dobitnik specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu. Može se slobodno reći da je Stojanović doprineo tome da Leskovac postane još jedan od centara strip umetnosti u Srbiji jer od 1995. godine neprekidno vodi Leskovačku školu stripa Nikola Mitrović Kokan, a pored toga organizuje mnoštvo izložbi i promocija devete umetnosti. Stojanović je već višestruko nagrađivan i nosilac je Grand prix priznanja Salona stripa iz 2011.

Među gostima ovogodišnjeg Salona bila su Vjeran i Vibor Juhas iz Hrvatske, koji su predstavili pulsku strip čitaonicu Mrkli Mrak, kao i francuski umetnik Olivije Dobremel – Dobbs. Očekivani gost Đani Paćinoti Đipi, o čijoj smo Garaži pisali, iz privatnih razloga nažalost nije prisustvovao Salonu.

ms

Govori Marko Stojanović, a pored njega se smeškaju Vjeran i Vibor Juhas.
Preuzeto sa fejsbuk stranice Salona.

Kao i prošle godine na Salonu su bili zastupljeni i drugi mediji koji imaju dodira sa strip umetnošću, poput animacije. U okviru predavanja naslovljenog Iskreni animirani svet Špele Čadež Adrijana Ružić je prikazala četiri filma ove istaknute slovenačke autorke: Zasukanec, Lovesick, Boles i Nočna ptica. Film Boles (2013) osvojio je preko 50 nagrada i nominacija širom sveta. Evo prilike da ga pogledate i spoznate iskrenost i toplinu filmova Špele Čadež, koje u potpunosti opravdavaju naziv Adrijaninog predavanja:

Opisani šaroliki sadržaji privukli su i na jubilarni 15. Međunardoni salon stripa mnoštvo posetilaca, a ako nam ne verujete, verujte fotki klinaca koji radoznalo razgledaju Srećnu galeriju. Ukoliko niste uspeli da prisustvujete ovoj manifestaciji, zavirite u katalog ili posetite zvaničnu stranicu.

klinci

Radoznali klinci u Srećnoj galeriji.
Preuzeto sa fejsbuk stranice Salona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *