Sedam ne sasvim tužnih filmova za tužni ponedeljak

Poslušajmo Kurta Vonegata i recimo zbogom tužnom ponedeljku uz neki od ovih sedam filmova.

Pojam tužnog ponedeljka kao najdepresivnijeg dana u godini, koji se obično odnosi na treći ponedeljak u januaru, možda je samo pseudonaučni PR trik, ali barem na severnoj hemisferi ovi hladni post-praznični dani često zaista sa sobom nose melanholiju. Kršimo novogodišnje odluke, pitamo se je li nam praznična kupovina zaista toliko stanjila novčanike i kako to da novi kalendar opet ništa nije promenio? Umesto da zapadate u vrtlog ovakvih misli, predlažemo vam nekoliko filmova koji će se sinhronizovati sa melanholijom januara, ali vam ponuditi i prekopotrebni optimizam. Ćebe, čaj, film i zbogom tužnom ponedeljku!

Before I Disappear

Dugometražni prvenac reditelja, scenariste i glumca Šona Kristensena nadgradnja je njegovog kratkog filma Curfew za koji je bio nagrađen Oskarom za najbolji kratki film (koji možete u celosti odgledati na YouTube-u, ako želite tester za dugometražnu verziju). Suicidalnom Ričiju (Kristensen) sestra s kojom dugo nije u kontaktu uvali svoju ćerku da je on pričuva na nekoliko sati. Sa ručnim zglobovima rasečenim od pokušaja samoubistva usred kog ga je sestra prekinula, Riči vucara svoju sestričinu, naizgled hladnu štreberku, po mestima na kojima se s razlogom ne viđaju često deca njenih godina. Iako u osnovi vrlo mračna priča koju nije uvek lako gledati, Before I Disappear je vrlo topao i duhovit film i savršeno balansira između sumornih i raznežujućih scena.

Inside Llewyn Davis

Džoel i Itan Koen majstori su srećno-tužnih, komično-ozbiljnih filmova i sumornog humora, a njihov verovatno najmelanholičniji film je Inside Llewyn Davis. Luin Dejvis (fenomenalna uloga Oskara Ajzaka) je nekada uspešni folk muzičar čija je slava izbledela nakon samoubistva njegovog nekadašnjeg prijatelja i Sajmona njegovom Garfanklu (ili obrnuto ako vam se tako više sviđa). On spava mahom na kaučima i podovima svojih poznanika, napravio je dete devojci svog najboljeg prijatelja, ne uspeva dovoljno da zaradi baveći se muzikom, a propada mu i plan da ode u mornare kako bi se bavio „nečim korisnim od čega može da živi“. Luinovoj sumornoj situaciji i njegovim nežnim i tužnim pesmama kontrastiraju, ali ih i dopunjuju uvek raspoloženi pomenuti prijatelj Džim (Džastin Timberlejk), jurnjava za jednom izgubljenom mačkom i niz komičnih sporednih likova. Zahvaljujući divnom folk saundtreku u koji su između ostalih uključeni i Bob Dilan i Markus Mamford, film je uživanje za slušanje, koliko i za gledanje.

Demolition

Džejk Džilenhal* uspeva da zasija i kada je materijal sa kojim treba da radi daleko od fantastičnog (gledamo te, Dene Gilroje), ali Demolition se ne oslanja samo na njega. U ovom filmu razbijaju se kako razni kućni aparati i drugi nedužni predmeti, tako i predrasude o „normalnim“ reakcijama na gubitak voljene osobe, a Džilenhal briljira u ulozi mladog udovca koji se suočava sa apatijom, prazninom i onime što tumači kao nedostatak tuge očekivane posle gubitka supruge. Sa malo više akcije i malo manje cinizma nego After Life Rikija Džervejza s kojim se može uporediti, Demolition uz mnogo humora i otvorenosti raščlanjuje jednu tužnu temu s kojom se svi u nekom trenutku svog života moramo suočiti.

Nebraska

Tokom svoje karijere, Aleksander Pejn često se bavio dinamikom ne baš idealnih porodičnih odnosa pakujući ih u simpatične dramedije. Jedan takav primer je i njegov pretposlednji film, Nebraska, u kom polusenilni Vudi Grant (Brus Dern) nagovara svog sina (Vil Fort) da se provozaju kroz pola zemlje kako bi podigao milion dolara koje je (pogrešno) ubeđen da je osvojio u nagradnoj igri. U strahu od toga da će njegov tvrdoglavi otac stradati pokušavajući sam da stigne do Linkolna u Nebraski, Dejvid pristaje da pođe s njim na putešestvije tokom kog se njih dvojica zbližavaju. Delom road movie, delom porodična drama, Nebraska zasmejava, rastužuje i raznežuje, a Brus Dern osvaja svojim beskrajnim šarmom i uverljivom glumom.

The Darjeeling Limited

Vizuelno sušta suprotnost crno-beloj Nebraski je The Darjeeling Limited sa pažljivo odabranom paletom boja, kao i svaki film Vesa Andersona. Kao što je takođe uobičajeno za njegove filmove, i u ovom upoznajemo jednu disfunkcionalnu porodicu, a glavni likovi su tri brata koji, na inicijativu jednog od njih, odlaze na putovanje vozom kroz Indiju kako bi se ponovo zbližili. Iza vizuelnog šarenila čuče nepoverenje, razočaranja i potisnuta osećanja koja se tokom klaustrofobičnog putovanja nekad i agresivno ispoljavaju. Verovatno najsentimentalniji od Andersonovih filmova, The Darjeeling Limited je više osećanje nego film, divno slobodan i nepredvidiv.

Hrútar

Još jedan u nizu skandinavskih filmova rimejkovanih za englesko govorno područje, Hrútar (Ovnovi) govore o dvojici braće sa Islanda koji ne razgovaraju već četrdeset godina (vidite li neki šablon u ovoj listi?). Svoju međusobnu ćutnju oni ne tako voljno prekidaju kada u dolini u kojoj obojica žive i gaje ovce među životinjama izbije epidemija grebeža. Gumi (Sigurdor Sigurjonson) i Kidi (Teodor Juliuson) moraju se udružiti kako bi spasili svoje ovce, ali im nije lako da pređu preko razloga svađe. Verovatno najsumorniji film sa ove liste, Ovnovi više upozoravaju nego što pružaju optimističan kraj, ali nude i humor i toplinu usred surove islandske hladnoće.

Hunt for the Wilderpeople

Taika Vaititi vrlo je umešan u spajanju tragičnih okolnosti, avanture i humora, a njegov Hunt for the Wilderpeople verovatno je najbolji primer za to. Riki Bejker (Džulijan Denison) je buntovno siroče koga socijalna služba šalje u hraniteljsku porodicu koju čine mrgodni Hek (Sem Nil) i brižna Bela (Rima Te Viata). Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja da pobegne, Riki shvata da mu uopšte nije tako loše sa novom porodicom, ali tragične okolnosti prekidaju ovu novostečenu idilu. Dok u ostatku filma pratite Rikijevu avanturu, lako je na trenutke smetnuti s uma okolnosti koje su do nje dovele, kao i gotovo neminovne posledice iste, ali kroz svu zabavu i humor provejava tuga izazvana životnim nepravdama.

 

*Koristimo amerikanizovanu verziju njegovog prezimena, a raspravu o pravilnom izgovoru ostavljamo za YouTube komentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *