Top 5 bizarnih božićnih tradicija

!Kokoška se zasitila prazničnih stereotipa, pa je zato prokljucala internetom i probrala tradicije koje vas neće ostaviti ravnodušnim. Zainteresovanim? Nadamo se. Zgađenim? Možda nekim. Bacite se na listu top pet bizarnih božićnih tradicija!

Nakon što smo utvrdili koja su najbolja božićna čudovišta, bacamo se na neobične običaje.

Norveška: Lov na metlokradice

Prvi na Kokoškinoj listi nesvakidašnjih prazničnih običaja može vas konačno izbaviti celodnevnog sređivanja kuće uoči dolaska gostiju. Po norveškom verovanju, Badnje veče je veoma inspirativno za veštice i zle duhove, pa tako oni baš na ovo veče vole da čine sitna zlodela. Kako bi iole sprečili da im sav pretpraznični trud propadne, Norvežani odlažu četke, metle i ostalu čisteću opremu na bezbedno, van dometa nestašnih ruku veštica i duhova. Kao dodatne preventivne mere Norvežani navode paljenje smrekinih cepanica u kaminu i ispaljivanje metaka u nebo, kako bi se dodatno sprečio upad veštica i duhova u njihove tek sređene i blistave domove.

Metle na sigurno! Preuzeto sa travel.earth

Ukrajina: Umrežavanje

Ne, ne mislimo na Internet, već na pravu, pravcatu mrežu. Doduše, paukovu, ali, to ništa ne menja. Stara ukrajinska legenda spominje siromašnu udovicu i njenu decu, koji su uzgajili svoju božićnu jelku, ali nisu imali čime da je ukrase. Božić nije Božić bez jelke, pa su se tako, po priči, pauci sažalili na ovu nesrećnu porodicu i odlučili da im pomognu onako kako najbolje umeju: ispleli su mrežu po čitavoj jelci dok je porodica spavala. Sledećeg jutra jelka je bila ukrašena srebrnom i zlatnom mrežom i svetlucala je na dnevnom svetlu, a sijala su se i lica udovice i dece. Ukrajinci i danas, inspirisani ovom legendom, ukrašavaju jelke ukrasima u obliku paukove mreže, pa i samih paukova. Sledeći put kada vas zgrozi pauk koji već mesec dana visi sa plafona vaše sobe, razmislite hoćete li ga ubiti. Ako ništa drugo, može vam dati novi pečat za praznike.

Nemačka: Ukrastavčići

Šta će krastavac na jelki i sva druga pitanja; preuzeto sa: travel.earth

Savremeno doba donosi nam svakodnevno kreativne trendove, koji često šetaju po tankoj žici dobrog ukusa. Međutim, desi se da nas i stari običaji bace u razmišljanje treba li ih se otarasiti ili ih prisvojiti. Verujemo da ste do sada videli razne varijante božićnih ukrasa. Ali, nemački trend, koji smo slobodno nazvali Ukrastavčići, možda će vas iznenaditi. Nismo sigurni kako su Nemci došli na ovu ideju. Možda je u pitanju njihova ljubav prema kiseloj hrani. Možda je caka u zelenoj boji (ušuškani krastavac teško je odmah uočiti na jelci). Nismo sigurni, a i sami Nemci se čude ovom običaju i nisu upoznati sa njegovim poreklom, tako da neki pretpostavljaju da su ga zapravo započeli nemački imigranti u Americi.Ono što je poznato jeste da se stakleni ukras u obliku kiselog krastavčića kači poslednji na jelku, na mestu gde ga je teško naći. Ko ga od dece prvi pronađe, dobija dodatni poklon ili otvara prvi svoje paketiće. Ukoliko ga neko od odraslih prvi otkrije, ukrastavčić mu donosi radost i blagostanje. Hvala Nemcima na interesantnoj ideji i poruci: nekad je dovoljan jedan (u)krastavčić za sreću.

Grenland: Zalogaji za (ne)zaborav

Ako su vam dojadili kolačići od đumbira i čokolade i ostale klasične božićne đakonije, Grenlanđani imaju predlog kako da začinite prazničnu zakusku.

Meni:

Muktuk: sirova koža kita sa dodatkom kitove masti;

Kiviak: njorka urolana u kožu foke, služi se nekoliko meseci nakon pripreme, gotovo u stanju raspadanja;

Poslužiti (ne tako rado viđenim) gostima. Uspeh gotovo zagarantovan.

Finska: Poseta mrtvim rođacima

Praznike obično obeležavamo u krugu porodice, a Finci su ovu tradiciju podigli na novi nivo, pa tako Božić provode i sa članovima porodice koji nisu više sa njima, makar ne na ovom svetu. Badnje veče Finci proslavljaju posetom groblju, paljenjem sveća i lampiona, a održavaju se i memorijalne službe uz pesme i prisećanje na preminule članove porodice. Pomalo mračna i melanholična tradicija nastala je dvadestih godina prošlog veka, kada su se na ovaj način održavali pomeni na vojnike poginule u Prvom svetskom ratu. Bitno je biti s porodicom, na ovaj ili onaj način. To je, uostalom, poenta praznika, zar ne?

Bonus: Petlova misa

Kao dodatak našoj listi nismo mogli, a da ne navedemo, simpatičnu tradiciju, koja je Kokošku posebno kljucnula za srce. Naime, u zemljama širom sveta, od Bolivije, Venecuele, Portorika, preko Španije, sve do Filipina, održava se tzv. Petlova misa (Misa del Gallo), zasnovana na jednom predanju. Ono kaže da se u noći pre Isusovog rođenja oglasio jedan petao i najavio njegov dolazak. Kada bismo preveli sa kokošijeg jezika, petao je verovatno uzviknuo: „Alo, ljudi, rodio se beba Isus!” (U realnosti, začulo se obično kukurikanje, kao i svake zore). Kako god da je zvučala petlova najava, izrodila je tradiciju, zbog koje i danas vernici pune crkve na božićno jutro.

Karo se kukurikanje ovog petla razlikovalo od običnog kukurikanja ostaje misterija. Preuzeto sa Culture Trip

Nadamo se da vas je naša lista podstakla da napustite ustaljene praznične okvire i da od ove godine slavite na malo drugačiji način. Ako je ovo ipak previše netipično, uvek je tu kuvano vino.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *