Top 5 božićnih čudovišta

Ko su i šta rade božićna čudovišta širom sveta, saznajte u ovom tekstu.

Kako smo već uveliko u prazničnom raspoloženju, pravo je vreme da se podsetimo da navodno postoje bića koja mogu da nam isisaju utrobe, izbičuju nas ili naša tela prosto iskoriste kao glavni sastojak jednog dobrog paprikaša ako nismo bili dobri. Ako slavite Božić, čuvajte ih se. Ako pak slavite Hanuku, Kvanzu, nešto treće ili ne slavite ništa, nismo sigurni koje su posledice. Moguće je da će vas ova čudovišta ostaviti na miru, a čini se da je verovatnije da ćete ih još više raspizdeti samim tim što ne verujete da postoje. U svakom slučaju, čuvajte ih se i vi.

Najpoznatije božićno čudovište je verovatno Krampus, koji je postao malne sprdnja na račun svih država u kojima se on smatra jednim od kompanjona Svetog Nikole, a posebno na račun Austrije nakon ovog nadahnutog intervjua Kristofa Valca. Ipak, isključujemo ga iz liste jer je previše mejnstrim, a mejnstrim je fuj. Preciznije rečeno, smor je pisati o nečemu što se u ovo doba provlači po internetima skoro svakodnevno, kao i još jedno tabloidno božićno čudovište, Donald Tramp.

5. Cvarte Pit (Zwarte Piet)

Jeziv, jeziviji, Crni Pera. Rasistički, rasističkiji, Crni Pera. Preuzeto sa: http://www.the-line-up.com/the-yule-lads-gryla-iceland/

Jeziv, jeziviji, Crni Pera.
Rasistički, rasističkiji, Crni Pera.
Preuzeto sa: www.scientias.nl

Ovog lika ćemo zvati Crni Pera, jer njegovo ime u prevodu stvarno znači Crni Petar. Crni Pera je, kao i Krampus, drugar Svetog Nikole, kojeg ovaj dovodi svake godine iz Španije u Holandiju, Belgiju i Luksemburg da deci dele poklone i slatkiše. U početku je Sveti Nikola imao više ovakvih drugara, ili bolje rečeno sluga, koji su svi naravno bili Mavri, da bi na kraju ostao samo jedan Crni Pera za koga zvanično znamo da postoji od 1850, ali tek kasnije dobija ime.

Malo je rizično nazvati Peru čudovištem, jer je on ipak samo sluga koji ide i deli poklone i slatkiše, a ranije je imao i ulogu klasičnog izvršitelja kazni koje je Sveti Nikola namenio nevaljalcima, od kojih je verovatno najgora da vas Pera strpa u džak i odnese negde, preciznije rečeno – kidnapuje. Ipak, zovemo ga čudovištem jer izgleda prejezivo i sam njegov lik je oličenje rasizma. Kako je Pera Mavar, ljudi farbaju svoja lica u crno, nabacuju afro perike i rokaju gomile crvene boje na svoje usne da bi ga proslavili. Ta tradicija traje i danas, iako već nekoliko decenija postoje pokušaji da se rasizam „ublaži”, te je Perina priča sada da mu je lice pocrnelo od skakanja niz dimnjake, pa se u poslednjih par godina organizatori proslava trude da „blackface” postane zaprljanost pepelom. Ostaje pitanje za one koji i dalje farbaju lice skroz u crno – kroz koliko dimnjaka je njihov Pera sišao da bi tolko pocrneo i kakvi su, zaboga, ti dimnjaci?

4. Grila (Grýla)

Pravo s pijace! Preuzeto sa: http://www.the-line-up.com/the-yule-lads-gryla-iceland/

Pravo s pijace!
Preuzeto sa: www.the-line-up.com

Grila je prava moderna junakinja iako postoji već stotinama godina u narodnim pričama Islanda, a od XVII veka se dovodi u vezu sa Božićem. Naime, ona je ženski div (divica?) i udavala se tri puta. Ne znamo šta se desilo sa prethodna dva muža, ali ovaj treći navodno živi u pećini u poljima lave sa njihovim sinovima i, kako dolikuje pravoj hipster veštici, ogromnom zajebanom mačkom.

Griline moći su, kao i kod svih božićnih stvorenja, povezane sa prepoznavanjem nevaljalaca, s tim da ona cele godine prati ko je bio kakav, a onda se spusti iz pećine za vreme Božića po svoju gozbu. U stvari, ona juri nevaljalu decu, dovuče ih nazad u pećinu i onda ih lepo iskoristi kao glavni sastojak u svom omiljenom paprikašu. Volimo da mislimo da je i ona prethodna dva muža tako skuvala kad su je iznervirali, mada je moguće i da ih je samo ubila, jer očigledno voli isključivo dečji paprikaš.

3. L Per Futard (Le Père Fouettard)

Francuski akcioni!

Francuski akcioni!

Prvo, dajmo i ovom zlikovcu ime lakše za menjanje po padežima! Kako u prevodu njegovo ime znači nešto kao Otac Bičevatelj, zvaćemo ga Tata Bičko. Nastavimo!

Po najvoljenijoj verziji priče o Tati Bičku, on je bio mesar ili vlasnik neke krčme. Jednog dana je orobio trojicu mlađahnih bogatuna, a pre toga ih je, razume se, ubio. O detaljima ubistva se raspravlja, ali moguće je da je i on, kao Grila, decu iseckao i tutnuo u neki kazan da ih skuva. Ovde negde u priču stiže i Sveti Nikola koji decu vozdiže iz mrtvih, a Tatu Bička tera da mu postane pomagač. Zaključujemo da je za Svetog Nikolu izrazito bitno da u CV-ju navedete „rukovanje bičem” ili „ubijanje i sečenje dece” da bi vas izabrao za svog asistenta. Postoji i varijanta priče u kojoj se Bičko pokajao, pa sam izabrao da pomaže Svetom Nikoli. Uzevši u obzir to da je ovaj čovek ‘ladno ubio troje dece i skuvao ih, ovo nam deluje manje verovatno.

Nakon nesrećnog incidenta sa ubistvom trojice dečaka, Bičko dobija bič i postaje uručivalac kazni za nevaljalu decu za vreme Božića. On im, verovatno ako nisu baš mnogo užasni, uručuje ugalj umesto poklona (kakav bedak!), a u slučaju višeg stepena nevaljalosti, deca dobijaju bičevanje od Tate Bička. Božić je pravo vreme opraštanja i dobrote!

Bičko je tridesetih godina stigao iz Francuske do Amerike i dobio ime Father Flog, a i suprugu – Mother Flog. Zajedno, Bičko i Bičarka su bili još opasniji tim, te su pooštrili kazne i odredili posebne mere za određene vrste nestašluka, pa je bilo i odsecanja jezika u slučaju laganja. Pravi par iz snova.

2. Perhta (Perchta)

Kako ova deca i dalje stoje, pitanje je za sebe. Preuzeto sa: http://boredomtherapy.com/frau-perchta/

Kako ova deca i dalje stoje, pitanje je za sebe.
Preuzeto sa: boredomtherapy.com

Perhta je čuvarica zveri iz Alpa i najviše se slavi u Bavariji i Austriji, posebno u Salcburgu. Za razliku od ostalih čudnih bića koja kažnjavaju pred Božić, ona to radi tokom 12 dana Božića, odnosno od 25. decembra do Bogojavljenja, 6. januara. U početku je bila zadužena za nagledanje procesa predenja, odnosno njena uloga je bila da se postara da žene ispredu odgovarajuću količinu vune do Božića jer je posle toga rad zabranjen do Bogojavljenja. Kasnije su joj se nadležnosti malo proširile, pa je zimi tumarala po selima i ulazila u kuće tokom 12 božićnih dana da vidi da li su deca bila dobra i, posebno, da li su devojčice isprele dovoljno vune. U slučaju dobre dece i vrednih devojčica, ostavljala bi im po novčić u cipeli. Okej, nije toliko loša, samo ima visoke standarde za predenje, rek’o bi čovek, ali avaj, postoji i kazna. Ako su klinci bili nevaljali ili lenji, Perhta bi im rasporila utrobe, izvadila njihove sadržine i onda ih temeljno napunila kamenčićima i slamom. Zašto? Ne znamo, a verovatno ne zna ni ona sama. Ako do sada nije bilo jasno, Perhta je bila i mizogina kretenka, te su devojčice posebno nadrljavale, da iskoristimo eufemizam kako bismo opisali ubistvo sečom utrobe.

Perhtina kazna bila je namenjena i svima koji su na dan njene gozbe jeli bilo šta osim ribe i kaše. Perhta je, čini se, prosto tražila razloge da nekoga napuni slamom.

Pitanje kako je Perhta postala tako užasna je enigma u koju se upleo i Jakob Grim, jedan od čuvene braće Grim. On je smatrao da je ona rođaka s juga boginje Holde, koja je isto zadužena za čuvanje zveri i pojavljuje se tokom 12 dana Božića, starajući se da niko ne radi u tom periodu. Ipak, samo jedna od njih je ubijala malu decu, a to nije bila Holda.

Nije sasvim ustanovljeno ni kako tačno Perhta izgleda, pa je moguće da je lepa i bela kao sneg, ali i da je izborana starica. I lepa i ružna Perhta verovatno imaju jedno ogromno stopalo koje je Grim smatrao simbolom viših bića sposobnih za pretvaranje u životinje. Grim je voleo da donosi nategnute zaključke – divimo se njegovoj mašti. Nekad je, doduše, imao i malo logičnija razmatranja, pa je stopalo osim kao simbol viših bića doveo u vezu i sa predenjem, odnosno vretenom i ženskim stopalom koje ga pokreće.

Ružna ili lepa, sa ogromnim stopalom ili bez njega, Perhta je jedna opasna igračica i treba je se kloniti, odnosno presti na vreme, jesti ribu i kašu na dan Bogojavljenja i biti dobar.

 

 

1. Jolakotturinn (Jólakötturinn)

Sivi liče koji stojiš sam u sredini, gde ti je šal? Beži! Preuzeto sa: https://vimeo.com/174598141

Sivi liče koji stojiš sam u sredini, gde ti je novi šal? Beži!
Preuzeto sa: vimeo.com

Sećate se kako je Grila imala opasnu mačku za ljubimca? Pa, ljubimac je nadmašio gospodaricu i zavladao ovom listom. Ne isključujemo opciju u kojoj je Jolakoturin došla na ovo mesto zbog pripadanja vrsti mačaka, ali i to je pobeda samo po sebi. Ova !Kokoška voli mačke.

Jolakoturin je takođe sa Islanda i njen izbor žrtvi za kažnjavanje je na prvi pogled krajnje bizaran. Ova ogromna, krvožedna mačka navodno silazi iz pećine i jede ljude koji nisu dobili novu odeću pred Badnje veče. Dakle, Jolakoturin je g(l)adni konzumerista koji mrzi sve koji nemaju nove stvari? Možda samo donekle.

Slično kao i Perhta, Jolakoturin je služila kao pretnja i podsticaj radnicima da završe sa obradom vune pred Božić, s tim da nije navaljivala samo na nesrećne devojčice. Ima nečeg nesumnjivo kapitalističkog ovde, jer Jolakoturin praktično podstiče farmere da izrabljuju svoje radnike kako bi za Božić dobili novu odeću i ne bi bili pojedeni. Jebiga, druga vremena!

.

Istražujući božićna čudovišta, !Kokoška je naišla na previše onih povezanih sa germanskim narodima i mora iskazati divljenje prema njihovoj kreativnosti, ali se i zapitati: čemu toliko bičevanja dece?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *