Kingsman: Zlatni krug

Sipajte viski i zazveckajte kockicama leda, !Kokoška piše o nastavku Kingsmena koji se trenutno prikazuje u bioskopima.

Od kako je Džejms Bond postao naš dežurni špijun-jebač, postoje oni koji žele da podignu žanr špijunskog filma na viši nivo. Ili niži, zavisi od tačke gledišta. Ponekad se neki hrabri filmadžija odvaži da eksperimetiše sa pričom o seksi špijunima, bilo da je parodija (Ostin Povers, Džoni Ingliš) ili verzija Bonda druge nacionalnosti (xXx, serijal Nemoguća misija, Arčer), pa čak i kombinacija ta dva (fenomenalna francuska parodija OSS 117). Ima mnogo toga bondovskog u ovim filmovima, što je razumljivo sobzirom na to da su filmovi o Agentu 007 osnova na kojoj se žanr špijunskih filmova formirao. Sve što vam treba je kul i seksi muški protagonista (ne zanosimo se rodnom ravnopravnošću; producenti misle da se to „maže na ‘leba”); zlica koji voli da opširno opisuje svoj opaki (i uglavnom debilni) plan, dajući junaku priliku da smisli kako da pobegne; jebozovne ženskinje u oskudnoj odeći, jer su one samo meso i tu da pokažu koliki je naš špijun baja do jaja; gomila zanimljivih spravica koje fizika ne može da objasni i naravno mnoštvo potrošnih podanika koji iz nekog razloga ostaju verni zlom čiki koji bi da uništi planetu.

preuzeto sa teaser-trailer.com

Ako imate sve ove sastojke – spremite se da napravite jedan dobro izmućkani martini od filma (uh, zaboravismo to da dodamo na spisak… jebač mora imati neko kul i seksi piće koje redovno pije). Reditelj Metju Von nam je 2015. godine smućkao ovaj koktel kada je (gotovo niotkuda) na velike ekrane pretočio strip Kingsman: Tajna služba (autora Marka Milara i Dejva Gibonsa), dajući nam nove opasne agente: Garija „Egzi” Anvina (Taron Egrton) i Harija Harta (Kolin Firt). Iako smo uz rebutovanje Bondovih filmova sa Danijelom Krejgom dobili malo žešćeg gos’n „ne-mešajte-mi-martini”, Metju Von je hteo da njegov špijunski film bude još žešći, krvaviji i sa manje suptilnim nagoveštajima analnog seksa. Tako smo dobili film o klincu iz radničke klase, prosečnom dizelašu iz kraja, kome dobra vila u vidu Kolina Firta dolazi u pomoć govoreći mu koliko je poseban i kako je baš on taj koji će da postane novi špijun okruglog stola (ovaj film ne može biti više britanski od matoraca koji svršavaju na legende o kralju Arturu, drvljenju o manirima i tome uz koju odeću idu „oksfordice”). Nakon nekoliko odlično koreografisanih, i fenomenalno snimljenih akcionih scena, par ne toliko suptilnih Mekdonalds reklama, Semjuel L. Džeksonovih (SLDž) „jebanja keve”, na kraju dobismo veoma uzbudljiv, komičan i zanimljiv špijunsko-akcioni film.

Naravno, kad god holivudski studio iznedri zlatnu koku koja snese mnogo miliona na bioskopskim blagajnama, bilo je pitanje vremena kada će Kingsmen dobiti prinovu. Zlatni krug nikoga nije iznenadio; čak je i zaplet sa upošljavanjem američke sestrinske agencije bio za očekivati, s obzirom na to da studiji već decenijama misle da je slanje nastavaka preko bare originalna i kul ideja. Spremite svoju drugu čašu viskija, pa da počnemo sa suđenjem.

Kupujmo domaće! (preuzeto sa slashfilm.com)

Sinopsis

Mlađani Egzi je postao ozbiljan špijun. Pored nezaobilaznih komplikacija koje prate agentski život, kao što su jurnjava londoskim ulicama u kolima koja nisu primerena za to, par eksplozija po Hajd Parku i plivanja u govnima kroz kanalizaciju (tvoj potez, Bonde!), naš junak ima vremena ortake dizelaše i za svoju švedsku princezu (moramo priznati da smo prijatno iznenađeni odlukom scenarista da Egzi bude u monogamnoj vezi koja solidno funkcioniše). Kako to biva, zli plan glavne zlice, koju u ovom delu igra Džulijen Mur, brutalno ruši svet našeg protagoniste i primorava ga da stupi u kontakt i saradnju sa američkom verzijom Kingsmena, prigodno nazvanog Stejtsmen (Državnik). Ne možemo a da se ne zamislimo kako bi se domaća verzija ovakve agencije zvala…?

Elem, nakon nekoliko odlično koreografisanih, i fenomenalno snimljenih akcionih scena, par ne toliko iznenađujućih sličnosti između Trampa i filmskog predsednika, jednog preko potrebnog vraćanje iz mrtvih (tu smo da gledamo Kolina Firta u seksi odelu, zaboga!), dobismo… pa malo manje uzbudljiv, komičan i zanimljiv špijunsko-akcioni film nego prošli, al’ opet sasvim pristojan.

Vaistinu vaskrse! (preuzeto sa geektyrant.com)

!Kokoškin sud

Gledajući u odjavnu špicu u glavi nam je bio sledeći set kucaćih karaktera: ¯\_(ツ)_/¯. Ne shvatite nas pogrešno, film nije loš, šta više nasmejao nas je više nego većina ovogodišnjih komedija, ali nismo uspeli da se otrgnemo utisku da je moglo više i bolje. Danas je previše osrednjih filmova koji dobijaju prolaznu ocenu samo zato što su okruženi lošim rebutovima i crtanim filmovima o smajlijima, što nas dovodi u opasnost da se studiji, filmadžije a i mi kao gledaoci ulenjimo i prihvatimo osrednjost kao normu. Zlatni krug je jedan od tih osrednjih filmova. Neće vam biti dosadno dok ga gledate, tehnički je dobro urađen, glumci su odlični, akcione scene podignute na viši nivo, ali opet… moglo je mnogo više da se uradi, da se ne igra na sigurno i copy/paste-uje prvi deo, već da se izgradi novi univerzum u kome će Egzi&Co. imati različite avanture iz filma u film – nalik Džejmsu Bondu.

Skoro pa smo zaboravili da je i Čejning Tejtum u filmu… (preuzeto sa ew.com)

Film vredi pogledati u bioskopima (zbog akcije, naravno… a i Kolina Firta u krupnom planu). Ima toliko dobrih momenata da smo bili vrlo blizu da sa oduševljenjem izađemo iz sale, da nismo naišli na par krupnih zamerki. Prva je previše oslanjanja na Tajnu službu. Prvenac je bio savršen – bio je nov, svež, upoznao nas je sa interesantnim i nesvakidašnjim likovima, novim tipom nezavisne špijunske agencije, SLDž-ovom ničim izazvanom govornom manom, kao i već pomenutim majstorski smišljenim scenama mlaćenja i sakaćenja. Nastavak je pokušao da igra na sigurno i kopira formulu koja radi upoznajući nas sa američkom verzijom ove agencije, ali taj „efekat novog” nema smisla jer je sve isto. Zameniš Majkla Kejna sa Džefom Bridžisom, Marka Stronga sa Hali Beri, Čeninga Tejtuma sa Kolinom Firtom (greška jer ne postoji američka verzija koja bi ga zamenila) i kišobran za laserski laso i to treba da bude dovoljno?!

Pored nepostojećih novina, sledeća zamerka je neubedljiv negativac. U prošlom delu agent Hari Hart je izjavio da je „film o Džejmsu Bondu onoliko dobar koliko njegov negativac”. Zlatni krug bi po tome osrednjost zamenio sa nešto negativnijom kritikom. Ma koliko je Džulijen Mur dobro odglumila, ipak joj nije dato mnogo materijala za rad. Njen opaki plan, koji izbegavamo da spominjemo zbog spojlera, prilično je standardan i dosadan za negativca, iako se bavi polemikom o drogama i supstancama koje izazivaju zavisnost, kao i pitanjem zašto su šećer i alkohol legalniji od npr. trave, kad izazivaju veću štetu i daleko su zarazniji. Međutim, kao i lik kojeg je u prethodnom delu igrao SLDž, i negativac ovog izdanja iskarikiran je do iznemoglosti bez jasnog razloga (sem možda kao satirični osvrt na Bondove negativce, ali opet nedovoljno očigledno i jasno).

Laserski laso… zašto da ne?! (preuzeto sa denofgeek.com)

Jedna od najvećih zamerki je nepotrebno razvlačenje filma na 2 sata i 21 minut. Tempo nije loš, sve do trenutka potpuno bespotrebne sporedne misije koji se tiče posete Glastonberija (previše Amera – daj da ubacimo još jednu tipično britansku stvar u film). Ne samo da ne utiče na priču, nelogično je i ničim izazvano, nego i podriva sve pozitivne stvari dotad viđene u filmu u vezi sa problemom „a šta da radimo sa ženama?”. Ljigavo, antiklimaktično (u svakom smislu te reči) i mizogino rešenje zarad efekta šoka. Jeftino i jadno. Pored tog nesrećnog slučaja, film je mogao da prođe i bez duplog kraja. Izgleda da publici više nije dovoljan jedan obrt za finale, nego daj još! Za koju godinu imaćemo više mogućih krajeva od filma Clue!

Nije mali broj zamerki, ali sem gorepomenute posete festivalu, ostale nam nisu toliko smetale. Ako ste uživali u prvom delu uživaćete i u ovom. Nećete videti ništa novo, ali Zlatni krug ne zaostaje nimalo od svog prethodnika u akciji i zabavi. Takođe, svaka scena sa Eltonom Džonom je vredna plaćene ulaznice. Sasvim solidno prosečan film!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *