Dedpul 2 – Povratak lajavog krelca

Pošto je preživeo skoro pa smrtonosni goveđi napad, unakaženi radnik kafića (Vejd Vilson) trudi se da ostvari svoj san i postane najzgodniji šanker u Mejberiju, a istovremeno mora da nauči da živi s gubitkom čula za ukus. Dok pokuša da začini svoj život, a i da pronađe kondenzator fluksa, Vejd mora da se bori protiv nindža, jakuza i čoporom seksualno agresivnih pasa, pritom putujući svetom u potrazi za porodicom, prijateljstvom i ukusom – zaveo ga je duh avanture i uspeo je da osvoji dugo željenu šolju na kojoj piše: „Najbolji ljubavnik na svetu!” – ako vas ovaj sinopsis ne natera u bioskope, ništa neće!

preuzeto sa kiddnation.com

Marvelovi stripovi, filmovi i likovi, DC stripovi, filmovi i likovi, Intervju sa Vampirom, Doli Parton, pesma iz filma Jentl – Papa, Can You Hear Me?, pesma iz filma Zaleđeno kravljevstvo – Do You Want to Build a Snowman?, američka politička scena, Džered Kušner, Moj mali Poni, Niske strasti, Unibomber, dabstep, Bambi, Kralj lavova, Ljudska stonoga, Top Gan, Šer, Zvezdani ratovi, Flešdens, Džon Vik, Fox&Friends, Bijonsina Limunada, Robokap, Sabrina – veštica tinejdžerka, Čudnije stvari, Šarkando, Gunisi, Hladni trkači, mjuzikl Eni, Dave Matthews = Đorđe Balašević, Felisiti, Terminator, Vini Pu, Žena vremenskog putnika, Say Anything, Adventure Time, Rejnoldsovo kanadasko poreklo. Ovo je samo mali, veoma mali deo referenci koje smo uspeli da pohvatamo u novom Dedpulu, i čije guglovanje preporučujemo pre gledanja filma, a i posle. Nema na čemu!

Sinopsis

Stvarno dobra puca! (preuzeto sa digg.com)

Drugi deo avantura nevaljalog Vejda Vilsona, iliti Dedpula, počinje tamo gde je prethodni stao. Vejd ide po svetu i krlja se sa zlikovcima na raznim meridijanima, dok ga kod kuće čeka dragana mu Vanesa. Iako još oseća posledice „hemo-terapije” iz prethodnog dela (u vidu ožiljaka i neograničenog roka trajanja života), njegova izabranica ga i dalje voli, mazi i pazi i želi da mu rodi dete, jer je to, razume se, jedina i prava uloga žene. Ovu američku pastoralu uništava osveta jednog od onih meridijanskih zlikovaca koji, u pokušaju da rokne Vejna, zapravo rokne Vanesu. Jebiga.

Nakon bondovskog introa u izvedbi Selin Dion, zatičemo skrhanog protagonistu koji sebe okrivljuje za smrt svoje drage i pokušava da se kazni na sve načine dok u nekom trenutku ne čuje Vansein glas „s onoga sveta” koji ga upućuje ka spasavalju jednog debeljuškastog klinca Rasela, emo mutanta koji se muči sa svojim moćima i okruženjem koje ga ne prihvata. Klinju ganja misteriozni putnik kroz vreme, te Dedpul na svoja pleća (i pleća novoformirane grupe X-force) preuzima zadatak da derište spasi. Jer to je tako verno njegovom karakteru.

Strašni sud – ni po babu ni po stričevima

preuzeto sa joblo.com

Sedeći u bioskopu i čekajući obaveznu dodatnu scenu u sred odjavne špice, shvatićete da se i dalje cerite i držite za stomak sada već bolan od smeha. Posle filma imaćete utisak da ste odgledali komediju decenije, najbolju akciju ikada, genijalnu meta kritiku superherojskog žanra.

A onda će doći dani kada svi ti sitni momenti, pop-kulturne reference i groteske pomalo ispare iz sećanja, i ostane vam samo suština filma u glavi, i počećete da preispitujete „ljubav na prvo gledanje”. Ovo jeste film za trenutni užitak i razbibrigu, ali na duže staze je malo drugačiji. Ma koliko se trudio da izađe iz senke superherojskih filmova, Dedpul 2 je u suštini tipični primer žanra. Istina, postoje meta kritike na račun lenjog pisanja i neizostavnih klišea akcionih filmova, ali treba imati na umu da ovaj lik jeste superbiće koje spasava nešto/nekog/naša hladna mala srca.

Dedpul kao stripovski antiheroj uvek je bio tu da žanr okrene naglavačke bez pardona; on je plaćenik, voli svoj posao, odnosno da ubija i živi u sivoj zoni morala. Naša kritika odnosi se upravo na nesvojstvenu motivacuju lika u ovom filmu; za razliku od prethodnog dela, u kome je motivacija bila povezana sa osvetom, u ovom to je (pokušaj nespojlerisanja) sveto trojstvo ljubav-vera-nada, pomalo nam je bilo teško da poverujemo u to.

Naravno, to je više subjektivna kritika nekog ko prati život i priključenija stripovskog Dedpula, što ne mora da bude isti lik kao filmski, iako dele isto ime. Film je ipak poseban format namenjen drugačijoj publici. Shodno tome, moramo reći da je film odličan, zabavan i toplo ga preporučujemo.

Sem još jedne male ali bitne zamerke…

Ohlađena „žena u frižideru”

Žena u frižideru” je ozloglašena (ne samo) stripovska tropa, gde zarad kompleksnije razrade muških likova, njihove koleginice bivaju mučene, ubijane, lišene super-moći, silovane i eliminisane. U suštini, bitan ženski lik biva žrtvovan zarad zapleta i motivacije muškog junaka. Ovaj termin je 1999. godine skovala spisateljica stripova Gejl Simon u blog postu koji je sadržao sve likove koji su delili ovakvu sudbinu (do trenutka objavljivanja blog posta), inspirisana sudbinom devojke iz stripa Green Lantern koju je zlikovac ubio i strpao u frižider.

Sledi spojler za prvih 15 minuta filma…

I sama glumica je imala velika očekivanja od drugog dela…(taj intervju možete pogledati ovde)

Najveći problem novog Dedpula leži u ovom prečesto korišćenom klišeu. Naime, kada je u prvom delu filma lik Vanese uveden kao Dedpulova devojka, publika je očekivala da će u drugom ona postati Kopiket, tj. Vanesa kakva je u Marvelovim stripovima. Međutim, ne samo da ona ne postaje superheroina, nego u prvih 15 minuta filma scenaristi je smaknu ne bi li postavili motivaciju protagoniste za ostatak filma. I ne samo to, motivacija još jednog od glavnih likova vođena je smrću sopstvene žene i ćerke.

Scenaristi Ret Ris i Pol Vernik ne samo da tvrde da im nikada nije bila namera da „zamrzavaju” Vanesu, već da nikada (iako su scenaristi) nisu ni čuli za tu tropu i problematiku vezanu za ovakvo tretiranje ženskih likova. Još gore, pokušavajući da opravdaju svoje postupke, u nastavku intervjua su nehotice zapravo opisali definiciju samog „zamrzavanja”: „U prvim verzijama scenarija Vanesa je živa, i raskinula je sa Dedpulom, koji tokom ostatka filma pokušava da se iskupi. Onda je u nekom trenutku neko rekao: „Znate, Dedpulu najbolje ide kada mu je sve oteto, kada pati…”, i tako se stvorila ideja da bismo mogli da izazovemo stvarno, stvarno veliki bol i patnju za njega tako što bismo njegovu struku i posao direktno okrivili za Vanesinu smrt.”

Domina – ko zna kakav zamrzivač nju čeka u trećem delu… (preuzeto sa screenrant.com)

[Sledi spojler za odjavnu scenu filma]

U nastavku intervjua scenaristi su rekli da im je ovakva odluka lakše pala kada su odlučili da tokom scena odjavne špice vrate vreme unazad i spasu je, ali da još ne znaju da li će ona biti tu za nastavke. Ris: „Vodili smo se time da je imamo u rezervi ako zatreba. Možda je to seksistički. Ne znam. Možda će neke žene imati problema sa tim. Ne znam. Ne verujem da će ovo izazvati veću polemiku, ali eto, nismo bili svesni ovoga [ove trope]”. Izazvalo je veće polemike.

[Zona bez spojlera]

Ostatak intervjua nije ništa bolji, a ono što zabrinjava je opušteni i nezainteresovani stav scenariste da se zapita u čemu je problem i da ga sagleda iz perspektive nekoga ko nema penis. Ironija je što je sama Gejl Simon, žena koja je skovala ovaj termin i pokušala da ukaže na problematiku ovakog tretmana ženskih likova, pisala veoma popularan serijal o Dedpulu.

Ako ne gledamo jednorogu u zube…

Film je zabavan. Veoma zabavan. Pohvatali sve reference ili ne, nasmejaće vas odlično balansirana komedija, akcija i groteskni horor nekih scena. Iz bioskopa ćete izaći sa jačim trbušnjacima i razmazanim maskarama od smehosuza. Ako pak previše razmišljate o radnji, ako vam je seksizam bolna tačka ili ste pročitali bar jedan Dedpulov strip, možda ćete naći neke nelogičnosti i stvari koje ne odgovaraju duhu stripa i karakteru lika.

Ovom prilikom mora se odati počast i marketing timu, koji nije štedeo ni para ni vremena, a ni kreativnosti tokom promocije filma. Neke stvari su bile za očekivati, ali mnoge su, u duhu Dedpula, bile prilično neočekivane:

„What a feeling” (preuzeto sa joblo.com)

Verujemo da je glavno gorivo marketing tima ovog filma brdo kokaina uštekovanom u stanu Slepe Al.

preuzeto sa wallpapersden.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *