!Kokoška u Đipijevoj Garaži

Nedostaju vam svirke za šačicu publike i želite da ponovo osetite tinejdžerski bunt? Zakoračite sa nama u Garažu.

Kud god da se okrenete u SKC-u, gde ovih dana traju pripreme za Salon stripa kako na naslovnici Skice, mesečnog pregleda događaja u ovoj ustanovi, tako i na plakatima po hodnicima  primetićete upečatljive crteže. Radi se o detaljima iz grafičkog romana Garaža Đanija Paćinotija (Gianni Pacinotti), poznatijeg pod pseudonimom Đipi (Gipi). Po mišljenju stručnjaka za devetu umetnost, on predstavlja najvažnijeg savremenog italijanskog strip autora. Internacionalnu slavu stekao je svojim ostvarenjem Beleške za jednu ratnu priču (Notes pour une historie de guerre) iz 2005. godine, za koje je dvostruko nagrađen. Kod nas je ovaj strip 2013. godine objavila novosadska izdavačka kuća Komiko.

gipi

Đipi deluje kao da je raspoložen za upoznavanje i ćaskanje.
Preuzeto sa Vikipedije.

A sad, zavirimo u Garažu

Grafički roman Garaža prvobitno je izdat 2005. pod naslovom Le local. Kod nas je sveže objavljena ove godine, takođe zahvaljujući izdavačkoj kući Komiko, čiji je glavni urednik Vuk Marković. Nećemo propustiti da pohvalimo i prevodioca domaćeg izdanja, Gorana Kostrovića, jer nije pao u zamku izveštačenog sakaćenja rečenica da bi zvučale „tinejdžerski“, već je dijaloge preneo prirodno, uz neophodan ležerni ton.

Garaža donosi jednostavnu, ali sadržajnu priču o četvorici tinejdžera koji pokušavaju da prate svoj san – da opstanu kao bend uprkos poteškoćama s prostorom, novcem, nerazumevanjem okoline i tržišta. Možda ovo zvuči kao klišeizirana mladalačka maštarija, ali ne dajte se prevariti. Kroz crtež nepravilnih poteza obojen akvarel tehnikom i uverljive dijaloge, Đipi nam predstavlja glavne junake Đulijana, Stefana, Alberta, i Aleksa (Aleksandra), svakog sa specifičnim i iznijansiranim karakterom. Tako je Stefano prividno grub cinik koji pokušava da napiše pesmu svom tragično preminulom bratu, dok se Aleks naivno loži na nacizam i poster Hitlera mu bleji na zidu u sobi. Glavni junaci nose svoje pozadinske priče, koje zajedno kreiraju potpunu sliku o njihovom svetu i životu.

garaza

Korice „Garaže“ u izdanju Komika.
Preuzeto sa: stripovi.com

Đipi unosi inovaciju u odnosu na tradicionalan način podele literarnog sadržaja na poglavlja i deli narativ na „pesme“. Tako se ovaj grafički roman sastoji od pet pesama, dok je na kraju zaseban segment, Galerija, u okviru koje se nalaze razne skice i studije likova. Prva tri segmenta završavaju se kadrovima bez reči, u kojima su prikazana četvorica momaka kako u transu sviraju na još jednoj probi u garaži Đulijanovog oca. Upravo garaža objedinjuje radnju ovog stripa – ona nije samo određen prostor ograničen zidovima, već i mesto koje pruža mogućnost junacima da stvaraju i iskažu se kroz muziku. Garaža se javlja kao simbol slobode stvaranja i pokretač radnje – priča upravo počinje scenom u kojoj Đulijano i Stefano, budući gitarista i pevač, otvaraju njena vrata i prvi put kroče na mesto gde će se održavati probe benda. Ipak, zbog lošeg ponašanja, prostor koji koriste im biva oduzet i momci moraju da nađu novo mesto za svirku. Tako garaža, tj. njen gubitak, dovodi do preokreta radnje i trenutka kada glavni junaci tragaju za novim mestom koje će prisvojiti. Zapažamo da ovaj grafički roman ima cikličnu strukturu, jer se završava prikazom otvaranja vrata nekog novog prostora za muziciranje, što je veoma slično njegovom početku.

Prva slušateljka momaka iz Garaže. Preuzeto sa: pixhost.co

Ono što nam govori da pred nama nije banalna, već višeslojna i samo naizgled jednostavna priča, jesu moralne dileme i porodični problemi u koje zapadaju junaci. Oni se suočavaju sa pitanjem opravdanosti krađe instrumenata ukoliko im je takav lopovluk neophodan da nastave da sviraju. Ovde značajnu ulogu ima sporedna junakinja Nina, Đulijanova devojka, koja ga upravo navodi da preispita nelegalnu nabavku opreme. Uz to, Stefano, koga je otac preporučio izvesnom menadžeru, suočava se s izborom da izda prijatelje po cenu ličnog uspeha. Kada su u pitanju pozadinske priče glavnih junaka, dotaknuta je tema netradicionalne porodice preko Aleksa koji ima „dve keve“ (Upozorenje: spojler na vidiku!). S druge strane, pominje se otac istog junaka koji je misteriozno pobegao na ostrvo i do punoletstva mu slao pozamašnu lovu, zahvaljujući kojoj je bend na kraju pronašao novu „garažu“, što će im obećati novi početak.

bend

I tinejdžerski problemi su ozbiljni – bend izbačen iz svoje garaže.
Preuzeto sa: du9.org

Ako vas zanima kroz šta su prošli Đipijevi junaci da bi se izborili za taj novi početak, potražite strip Garaža u izdavačkoj kući Komiko, ili posetite njihov sajt. Uz to, ako vas je zainteresovala priča italijanskog autora, verovatno nećete propustiti priliku da ga vidite uživo kao gosta ovogodišnjeg Salona stripa, koji se održava u prostorijama SKC-a od 28. septembra do 1. oktobra. Ukoliko uspete da nabavite primerak nekog Đipijevog ostvarenja (ili ste već te sreće), imaćete priliku da od autora dobijete autogram u galeriji Novi prostor u petak, 29. septembra od 20:45.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *