Serije koje su nas prerano napustile

Loš sistem merenja televizijske gledanosti neretko vodi u ukidanje omiljenih serija, i snimanje još epizoda seksova i gradova. Ova pojava ume da ražesti i najmirnije među nama; nostalgično se prisećamo pet serija zbog čijeg gašenja smo se žestili najviše.

Holivudske bitke ne dobijaju samo najbolji, svako ko je ikada upalio televizor svestan je ove činjenice. Ne bi li neki televizijski projekat opstao potrebno je da privuče gledaoce. Brojnost gledalaca privlači sponzore, sponzori plaćaju prostor za oglašavanje na TV stanici koja seriju pušta, a najčešće i naručuje. Ovaj začaranni krug bi trebalo da omogući opstanak najboljih ili bar najpopularnijih. Na žalost, sistem više ne funkcioniše.

Detaljno pojašnjavanje „Nielsen” metode merenja broja gledalaca u SAD zahtevalo bi previše prostora i vremena, pod pretpostavkom da postoji osoba koja dovoljno dobro razume da bi nam je pojednostavila. Naime, ova metoda koristi sistem „statističkog uzorkovanja“, tako što odabira određeni broj domaćinstava na čije se TV prijemnike, uz pristanak, ugrađuju posebni uređaji i tako vodi evidencija programa koje to domaćinstvo prati. TV stanice i sponzori godinama koriste podatke dobijene na ovaj način, međutim razvojom novih tehnologija, oni više nisu merodavni. Sve više ljudi u SAD televiziju gleda „kad stigne“ zahvaljujući uređajima kao što je TiVo, ili jednostavno plaćaju internet servise kao što je Netflix, koji im omogućavaju da omiljene programe prate kad žele, npr. subotom ujutru dok se leče od mamurluka, umesto petkom uveče kad je vreme za izlaske. Dakle, nedostatak Neilsenove metode je što isključuje upravo populaciju koja bira kad će izdvojiti svoje dragoceno vreme za gledanje televizije, bez pritiska da će propustiti svoje omiljene serije ako se baš to jedno veče ne nacrta ispred malih ekrana.

Ništa ne govori više u prilog ovoj tvrdnji od liste koja sledi. Svaka od ovih serija imala je razočaravajuće rejtinge, ali njihova popularnost u „zagrobnom životu“ ne jenjava. One su postale kultne; neke su izrodile danas vodeće zvezde TV i filmske industrije, pritom ne mislimo samo na glumce. Ove serije su inteligentne, iskrene, ispred svog vremena. Neki će se složiti sa tvrdnjom da su kvalitetne upravo iz razloga što nisu doživele da ih gramzivost razvuče i uništi im suštinu i magiju (svi mi znamo za sudbinu Izgubljenih), dok bi drugi rizikovali takvu sudbinu samo da bi ponovo uživali u ovim neobičnim pričama.

1. FIREFLY (2002)

Kreator: Džos Vidon

Glumačka postava: Nejton Filion, Đina Tores, Alan Tudik, Samer Glau

Pogledati još: Serenity

Ovaj svemirski vestern smešten u 2517. godinu prati posadu broda „Sereniti“ na čelu sa svemirskim kaubojem, kapetanom Malom Rejnoldsom, koja se našla na gubitničkoj strani građanskog rata i sada pokušava da nađe „bolje sutra“ u tek kolonizovanim svetovima.

Serija uspešno balansira između horora, humora, drame, akcije i SF-a,  i svaka njena epizoda nosi novu atmosferu, za koju ste potpuno nespremni. Vidon je poštovao svoju publiku, smatrajući je dovoljno inteligentnom da sama dođe do zaključaka, bez bespotrebnog traćenja vremena na „popunjavanje praznina“ kojih zapravo nije ni bilo. U stvari, on je stvorio veoma realističnu viziju budućnosti u kojoj, iako tehnologija i nauka napreduju, čovečanstvo čini iste greške, političari se ponašaju isto, ratovi se vode zarad istih stvari. Čak je i svemir onakav kakav treba da je – tih i mračan (prisetimo se Odiseje u svemiru).

Ipak, seriju od ostalih najviše izdvajaju njeni likovi. Kako je sam Vidon opisao, radi se o „devet osoba zagledanih u crnilo svemira, koje svaka vidi devet različitih stvari“. Svaki od likova poseduje kompleksnu ličnost i imaju dobro razrađenu pozadinsku priču, a poseban akcenat je stavljen na njihove međusobne odnose. Firefly zapravo predstavlja sve aspekte ljudske prirode prikazane kroz živote članova posade broda.

2. ARRESTED DEVELOPMENT (2003)

Preuzeto sa listal.com

Preuzeto sa www.listal.com

Kreator: Mičel Hurvic i Ron Hauard

Glumačka postava: Džejson Bejtman, Majkl Cera, Porša de Rosi, Vil Arnet

Porodica Blut nije kao svake druge. Prvo, bogatiji su od većine, ili su bar bili. Drugo, potpuno su disfunkcionalni. Porodicu čine: „glava porodice“ Džorž Blut Sr., koji zbog praktikovanja „kreativnog računovodstva“ tj. utaje poreza, biva poslat u zatvor sa svim računima zamrznutim; majka Lusil, ekstremno manipulativna, narcisistička osoba, naviknuta na život na visokoj nozi, koja emotivno maltretira svoju decu; Gob, najstariji sin i crna ovca u porodici, sa životnim ciljem da bude vrhunski mađioničar; ćerka Lindzi, sebična i gramziva aktivistkinja za ljudska prava i njen muž Tobajas Fank, bivši psihijatar koji se odazvao glumačkom pozivu; i najmlađi sin Buster, koji se i dalje drži za majčinu suknju odbijajući da odraste i sam se brine o sebi. Kontra-težu ovakvoj grupi likova drži srednji sin Majkl, koji posle očevog odlaska u zatvor pokušava da sačuva kompaniju, održi porodicu na okupu i udovolji svim njihovim hirovima, kao i da provede što više vremena sa svojim sinom koji je nedavno izgubio majku.

Ova veoma inteligentna komedija, koju prati naracija samog Rona Hauarda, snimljena je u stilu rijaliti programa, sa čestim zumovima i kamerom koja se mrda, ali bez direktnog obraćanja publici. I pored fenomenalne glumačke postave i veoma istančanog humora, greška se desila u promovisanju ove serije kao sitkoma u kome je svaka epizoda zasebna. Naprotiv, serija jeste kratkog formata, ali zahteva kontinuitet, inače se propušta mnogo šala i zapleta.

3. FREAKS AND GEEKS (2000)

Preuzeto sa popsugar.com

Preuzeto sa www.popsugar.com

Kreator: Pol Fig i Džud Apatu

Glumačka postava: Linda Kardelini, Džon Frensis Dejli, Džejms Franko, Džejson Sigel, Set Rogen, odlična muzika (zaslužuje počasno mesto)

Pogledati još: Undeclared, My So-Called Life

Ovo je serija o tinejdžerima. Pravim tinejdžerima. Niko nije vampir, veštica ili slično natprirodno biće;  nema grandioznog spletkarenja dečurlije sa Pete avenije ili Beverlii Hilsa. Ne, ovo je serija koja na najrealističniji mogući način svedoči o životu srednjoškolaca. Interesantna je činjenica da su sve dogodovštine likova inspirisane ličnim iskustvima pisaca i drugih članova ekipe. Takođe, glumci su igrali likove koji su odgovarali njihovom uzrastu. Prvi deo priče prati Lindzi, odlikašicu koja se, u svojoj adolescentskoj krizi identiteta, sprijateljuje sa „čudacima“  koji gluvare iza tribina i po podrumima svojih kuća. Drugi deo priče prati njenog mlađeg brata Sema, koji preživljava sve muke zakržljalog geek-a, tek prispelog u prvi razred srednje škole. Radnja jeste smeštena u 1980. godinu, ali sem odsustva interneta i mobilnih telefona, malo toga se promenilo u preživljavanju srednje škole.

4. PUSHING DAISIES (2007)

Preuzeto sa fanpop.com

Preuzeto sa www.fanpop.com

Kreator: Brajan Fuler

Glumačka postava: Li Pejs, Ana Frejl, Kristin Čenovit

Pogledati još: Wonderfalls, Dead Like Me

Žanr ove serije je teško opisati jednom rečju: to je komedija, drama, krimić u film noar stilu i fantazija. Naravno, sve obojeno svetlucavim bojama i uvijeno u šećernu penu.

Protagonista serije, Ned Poslastičar (ispravnije Pitar, jer su mu pite uža specijalnost) ima neobičan dar – jednim dodirom budi živa bića iz mrtvih. Nažalost drugim dodirom on ih usmrćuje, i to zauvek. Naravno, postoji caka. Ako između prvog i drugog dodira prođe više od 60 sekundi, smrt će stići drugo biće sličnih predispozicija (pčela umesto muve, mačka umesto psa, čovek umesto čoveka), ako se nađe u neposrednoj blizini. Ned ovaj dar koristi na dva načina. Prvi, da kupuje jeftinije trulo voće kojem dodirom vraća zrelost i koristi ga u pravljenju poslastica. Drugi način je pružanje pomoći privatnom detektivu pri rešavanju slučajeva u kojima je upokojena žrtva jedini svedok. Naravno, sve se menja kada je jedna od žrtava koje budi njegova ljubav iz detinjstva – Čarli.

Ova bajkovita serija, vizuelno slična Ameliji Pulen i Bartonovim filmovima, možda nije za svačiji ukus. Ipak, svaki bizarni detektivski slučaj ne zaostaje ni za jednom „pravom“ krimi serijom (iskreno, realnija je od bilo koje epizode CSI franšize). Priča obiluje toplinom i nadom, ali i neverovatnim obrtima.

5. TWIN PEAKS (1990)

Preuzeto sa imdb.com

Preuzeto sa IMDb-a

Kreator: Dejvid Linč i Mark Frost

Glumačka postava: Kajl Maklahlan, Šerilin Fen, Lara Flin Bojl

Ko je ubio Loru Palmer? Ova rečenica bila bi dovoljna za bilo koga da prepozna o kojoj seriji se radi. Najpoznatija sa ove liste, Tvin Piks je jedna od najenigmatičnijih serija koje možete gledati. Radnja je smeštena u mali grad istog imena, negde daleko na severu, u američkoj državi Vašington, gde FBI agent dolazi da istraži ubistvo popularne srednjoškolke, čije je telo nađeno u reci umotano u plastiku. Ispod fasade idiličnog provincijskog grada krije se gradić čiji stanovnici vode mračne, duple živote.

Teško je žanrovski opisati seriju. Uz primese dobrog horora sa natprirodnim elementima, Linč je ovde prikazao i pomalo „kemp“ i bizarne likove upletene u moralno neprimerene aktivnosti, kao parodiju na sapunske serije. Kao i u drugim Linčovim dela, ovde se moral preispituje, uz dozu humora i nadrealizma.

Tokom pisanja ovog članka, iz Holivuda su nam stigle lepe vesti: Linč i Frost ponovo jašu zajedno donoseći nam nove epizode Tvin Piksa 2016. godine, na kanalu „Showtime”. Radujmo se!

 

Za kraj, uživajte uz uvodnu špicu za seriju Freaks and Geeks

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *