Preslušavanje: decembar 2016.

U decembru skoro niko ne objavljuje muziku, pa je i Preslušavanje srazmerno kraće. Evo poslednjih izdanaka prethodne godine.

Dobro došli u Preslušavanje, gde vam predstavljamo najnovije muzičke albume koje smatramo relevantnim. Prethodna godina je bila užasna, ali iznedrila je mnogo sjajne nove muzike. Evo poslednjih albuma izdatih 2016. Nema ih mnogo, jer se iz raznih razloga (komercijalnih i drugih) malo ko odlučuje na objavljivanje noviteta krajem godine.

Peter Doherty
Hamburg Demonstrations

peter-doherty-hamburg-demonstrations

Novo solo izdanje Pita Dokertija, jednog od poznatijih „loših momaka“ britanske indi scene, frontmena bendova The Libertines i Babyshambles, već neko vreme i savesnog rekonvalescenta od teških droga, simpatično je ali neupečatljivo. Celokupna produkcija je neobavezna i sve nekako više zvuči kao ušminkani demo snimci nego kao pravi album. Iako su pesme, kao što naslov sugeriše, snimljene u Hamburgu prošlog leta, većina je napisana pre nekoliko godina. Od istaknutijih, tu je novi snimak „Flags of the Old Regime“, prošlogodišnje dirljive posvete i omaža Ejmi Vajnhaus, i „Hell to Pay at the Gates of Heaven“, inspirisana terorističkim napadom u pariskom pozorištu Bataclan. Tu su i dve verzije balade „I Don’t Love Anyone (But You’re Not Just Anyone)“: „druga“, akustična (koja zapravo dolazi ranije na albumu), pomalo besciljna, i „prva“, električna, sa malo življim aranžmanom.

Childish Gambino
Awaken, My Love!

childish-gambino-awaken-my-love

Moglo bi se reći da je glumac Donald Glover (Troj iz Community; autor odlične nove serije Atlanta; u muzičkom svetu poznat pod pseudonimom Childish Gambino) postao dobar muzičar kada je prestao da repuje. Nakon dva hip-hop albuma, okrenuo se retro-futurističnom fanku. I odlično mu ide! Počevši od uvodnog singla „Me and Your Mama“, lagane stvari na kojoj demonstrira više nego solidan falset, Glover se sjajno snalazi u žanru. Nekad će njegovi uzori biti veoma očigledni: ljubavna „Redbone“ podseća na Prinsa, „Boogieman“ na Džordža Klintona, a kad smo već kod njega, „Have Some Love“ je skoro istoventna „Can You Get to ThatFunkadelic. S druge strane, „Baby Boy“ dobija pun kontekst tek kad znamo da je posvećena njegovom jednogodišnjem sinu. Awaken ima i slabijih trenutaka – „Riot“ nije toliko buntovna, dok „California“ zvuči kao bedan pokušaj fanki verzije DrejkoveHotline Bling“. Takođe, Glover mestimično nema dovoljno jak glas da isprati muziku.

The Rolling Stones
Blue & Lonesome

the-rolling-stones-blue-lonesome

Dvadeset peti album jednog od najvećih rokenrol bendova svih vremena istovremeno im je i prvi sačinjen isključivo od obrada (ne računajući EP The Rolling Stones iz 1964). Premda se nadamo da Blue & Lonesome neće biti poslednji u karijeri Stonsa (pu-pu, daleko bilo, neka nam sviraju još 55 godina), postoji fina simbolika u povratku korenima pod stare dane – priča se lepo zaokružuje. Treba, doduše, napomenuti: iako u pitanju jesu isključivo matore bluz stvari, neke od njih su nastale kad su Stonsi već harali (recimo „Commit a CrimeHowlin’ Wolf-a, „All of Your Love‘Medžik’ Sema).

Kao i u starijim obradama bluz standarda („Prodigal Son“, „You Gotta Move“), Stonsi se čvrsto drže originalnih aranžmana, ali unose svoju energiju. Očekivalo bi se, možda, da je to zahvaljujući sinergiji gitarista Kita Ričardsa i Ronija Vuda (kojima se na „Everybody Knows About My Good ThingLitl Džonija Tejlora i „I Can’t Quit You BabyVilija Diksona pridružuje Erik Klepton). Kao ključni faktor se ipak nameće frontmen Mik Džeger, i to ne samo zbog glasa koji daje novi život prašnjavim pesmama – već zbog neverovatne veštine sviranja usne harmonike. Poslušajte singlove „Hate to See You Go“ i „Ride ‘Em On Down“ i uverite se.

Neil Young
Peace Trail

neil-young-peace-trail

Peace Trail je drugo ovogodišnje izdanje Nila Janga, nakon letošnjeg šizofrenog živog albuma Earth. Jang je odavno poznat po jakim političkim stavovima i porukama koje izražava muzikom; isprativši frku sa „Dakota Access“ naftovodom u indijanskom rezervatu Stending Rok, odlučio je da ima nešto da kaže na tu temu i otrčao u studio. Album je snimljen za četiri dana (nažalost, ne zbog nadahnutosti po kojoj je Jang nekad bio čuven) i to se oseća. Pesme zvuče previše jednostavno i/ili nedovršeno, a nekad i kao slabe kopije odličnih starih stvari – „Glass Accident“ je gotovo istovetna „Sail Away“. „Show Me“ pokušava da poentira kratkim tekstom, ali ostaje neodređena, dok je „John Oaks“ jednostavno predugačka i predosadna (mada, ruku na srce, Jang ume da bude i duži i dosadniji od ovoga). Uvodna, naslovna pesma je, pak, veoma dobra.

LP
Lost on You

lp-lost-on-you

Tridesetpetogodišnja Laura Pergolici, američka kantautorka italijanskog porekla, u dosadašnjoj karijeri je pisala pesme za Rijanu, Kristinu Agileru, Šer i Backstreet Boys (!), a iza sebe, uz najnoviji, ima još tri solo albuma. Ipak, proboj je doživela tek letos izvanrednom hitičnom baladom „Lost on You“ koja se sad uveliko vrti i po mejnstrim radiju, bez naznake jenjavanja popularnosti. Iako nije mnogo verovatno da će uskoro imati toliko uspešan singl, njen novi album pun je dobrih pesama. „Up Against Me“ je stvar od koje bi Gven Stefani mogla da pokupi par smernica, „Death Valley“ ima indi rok šmek koji iznenađujuće dobro leži Pergolicijevoj, ali definitivan favorit je „Other People“, uz naslovni singl najbolja pesma na albumu, na kom osim zaraznog zviždanja LP pokazuje i koliko dobro ume da peva.

the-last-shadow-puppets-the-dream-synopsis

The Last Shadow PuppetsThe Dream Synopsis EP

Nepunih devet meseci nakon albuma Everything You’ve Come to Expect, Aleks Tarner i Majls Kejn nam isporučuju EP sa novim, boljim verzijama dveju pesama („Aviation“ i „The Dream Synopsis“), snimljenim uživo u studiju, i četiri obrade. U pitanju su „Les CactusŽaka Ditrona (Tarner nema pojma francuski izgovor, ali izgleda da se ludo zabavlja), „Totally WiredThe Fall, „This Is Your LifeGlaxo Babies i „Is This What You WantedLenarda Koena.

amanda-palmer-piano-is-evilAmanda PalmerPiano Is Evil

Piano Is Evil je u stvari nova verzija albuma Theatre Is Evil, samo su sve pesme prearanžirane za klavir. Originalni album je imao mračni kabaretski osećaj, pomalo nalik na matični bend Palmerove, The Dresden Dolls. Sada se njegov kamerni karakter i namerna disonatnost dodatno ističu sirovijim pristupom.

nine-inch-nails-not-the-actual-eventsNine Inch NailsNot the Actual Events EP

Odnedavno, NIN više ne čini samo tvorac Trent Reznor – u „bendu“ je sada i njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik Atikus Ros, sa kojim već godinama unazad snima filmsku muziku. Rosov uticaj i doprinos je jasan: Reznorov industrial i glitch zvuk kombinuje se sa minimalnim i ambijentalnim elementima. Na „povratničkom“ EP-ju Not the Actual Events gostuju Merikvin Mandig (Reznorova supruga i druga polovina How to Destroy Angels), Dejv Grol i Dejv Navaro (Jane’s Addiction, ex-RHCP). Iako je sve upeglano, nema mnogo inovativnosti i više se igralo na nostalgiju. Za 2017. su najavljena još dva nova izdanja, tako da je moguće da je ovaj EP obajvljen samo da nas podgreje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *