Medicina prošlosti u 22 slike

Medicina nije uvek bila sterilna ugodnost kakvom je prikazuju savremene američke telenovele. Do pre samo par stoleća, mnogo je više nalikovala horor filmovima, ili pak zdravstvenim ustanovama kakve su nama poznate: nudimo fotografske dokaze.

Za početak, recimo da ste poželeli da postanete lekar. Evo gde biste sticali znanje: praktično, razume se, ništa bez pacijenta u amfiteatru.

Rush Medical College, Čikago 1900.

Rush Medical College, Čikago 1900.

Međutim, pokatkad se pacijente nije smelo pipkati zarad podučavanja mlađahnih Eskulapa – naročito kada su pacijenti bili žene. Za sticanje akušerskih znanja napravljen je, na primer, dolepriloženi italijanski model koji je studentima dočaravao svu divotu donošenja na svet novog života. A džepni anatomski model žene služio je i lekarima koji su svoje obrazovanje već završili: pacijentkinja je na njemu mogla da pokaže gde je boli, te bi mogla biti pošteđena sramnog doktorovog dodira.

Model ženske anatomije

Model ženske anatomije 

Model porođaja. Italija, 1700-1800

Model porođaja. Italija, 1700-1800Ipak, u nekim situacijama je intervencija doktora ipak bila neminovna. To su uglavnom bile situacije u kojima se rađala potreba za ovako nekom opremom:

Hirurški instrumenti koji ulivaju poverenje

Hirurški instrumenti koji ulivaju poverenje

Oprema vojnog hirurga za vreme američkog Građanskog rata

Oprema vojnog hirurga za vreme američkog Građanskog rata


Ako bi vam hirurška intervencija bila preko potrebna, opili bi vas, na primer, etrom – anestetikom koji je bio vrhunac savremene medicine devetnaestog veka – i hrabro zasekli. Prethodno bi se, naravno, fotkali.

Amputacija noge 1855.-1860. Nije trajala pet godina, no je datiranje okvirno.

Amputacija noge, negde između 1855. i 1860.

Srećom po Leonida Rogozova, sovjetskog lekara koji je bio deo antarktičke ekspedicije od 1960. do 1962., dvadeseti vek je doneo zgodne opijate koji su omogućavali hirurške zahvate na svesnim pacijentima. Zahvaljujući lokalnoj injekciji novokaina, ovaj je posve fenomenalan čovek uspeo da samom sebi izvadi slepo crevo, jer drugog lekara u ekspediciji nije bilo. Operacija je prošla u najboljem redu, i nakon samo dve nedelje se vratio svojim dužnostima.

Leonid Rogozov zauzet operacijom slepog creva

Leonid Rogozov zauzet auto-apendektomijom

A šta se dešavalo onima kojima su veseli lekari amputirali nešto komplikovanije od slepog creva? Ta, moralo se nekako snalaziti; odlične proteze spravljane su još od vremena antike, a kako su vekovi odmicali, postajale su sve sofisticiranije.

Srećom, ponekad bi vam ekstremiteti bili samo privremeno onesposobljeni. Dok čekate da se oporave mogli ste, poput ovog dečaka, da se vozikate okolo u kolicima starog kova: nula daljinskog upravljanja, i isto toliko udobnosti.

Dečak u invalidskim kolicima c. 1915.

Dečak u invalidskim kolicima c. 1915.

Doduše, poluležeća kolica deluju daleko udobnije od onih koja bi vas čekala kada biste ipak bili primorani da stojite uspravno. Nije poznato kom je invaliditetu bila namenjena sjajna sprava doktora Klarka, ali izvesno je da ga, naročito u to vreme, nikome ne biste poželeli.

Aparat za kičmu doktora Klarka, reklama iz 1878.

Aparat za kičmu doktora Klarka, reklama iz 1878.

 

Zanimljiva sprava jednog drugog lekara, Luisa Sejra (1820-1900.), bila je, pak, namenjena jednom daleko poznatijem poremećaju: skoliozi. Kada bi se pacijent okačio na nju, doktor bi mogao da preciznije odredi iskrivljenje.

Koristile su je, nadamo se, nešto starije devojčice od onih na prethodnoj slici.

Ako vas ova fotografija pomalo pali, znajte da vas !Kokoška ne osuđuje.

Ako vas ova fotografija pomalo pali, znajte da vas !Kokoška ne osuđuje.

Sa napretkom tehnologije, medicina je počela da koristi sve raznovrsnije sprave. Nijedna od njih ne izgleda naročito primamljivo, ali su, možda, bile učinkovite.

 

Za kraj, stižemo do !Kokoškinih omiljenih korisnika medicinskih usluga: žena i ludaka, čije je trpanje u isti koš posve opravdano istorijatom ovog plemenitog poziva. Začudo, u ljupkoj antikvarnoj stolici za porođaje vidimo čak naznake humanosti: ona dozvoljava prirodnom procesu ženskog tela da sarađuje sa gravitacijom, radije nego sa ljubopitljivim pogledom (muškog) lekara. Odmah pored – rebra jezivo sužena u cilju lepote. Ako vas ovo uznemirava, možete srknuti malko starovremenskog eliksira za ženska ustreptala srca, ili se, pak, uviti u mokro ćebe, jer – zašto da ne?

Slike besramno drpljene odavde. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *