Kako znate da ste u Murakamijevom romanu

Slon misteriozno nestaje. Džinovska žaba vas čeka u stanu. Vaša mačka misteriozno nestaje. Dva meseca vise u nebu. Vaša supruga misteriozno nestaje. Stranac vam dolazi i moli vas da pronađete ovcu, ili vas zove žena i moli za deset minuta vašeg vremena.
Moguće je da ste protagonista u romanu ili kratkoj priči renomiranog japanskog autora Harukija Murakamija.

Pogledajte oko sebe. Ako išta od ovoga zvuči poznato, možda bi bilo pametno da svojoj mački nabavite novu ogrlicu.

Pisac gleda u daljinu sa koje je slika drpljena: conceptualpaths.com

Pisac gleda u daljinu sa koje je slika drpljena: conceptualpaths.com

1. Pijete crnu kafu.

2. Gajite duboku i trajnu ljubav prema starim džez pločama.

3. S lakoćom se upuštate u seks bez emocija sa nepoznatim ljudima. Ako biste opisivali seks prijatelju, koristili biste se najapstraktnijim mogućim rečima, ali to nikada ne činite, jer nemate prijatelje.

4. Bogotvorite 1960-e i jednostavna zadovoljstva: crnu kafu, stare džez ploče, seks bez emocija u kasno popodne. Ako, pak, živite u šezdesetima, uglavnom ste samo povučeni.

5. Neprestano pomišljate da bi stvari bile bolje kada bismo se samo vratili onome to je nekada bilo. Provodite dane razmišljajući o tome kako samo vi živite jedinim pravim načinom življenja; sve oko vas je neprefinjeno i neotesano, i ne zavređuje vašu pažnju.

6. Imate prijatelja koji je vaša potpuna suprotnost. Ako ste tihi i introspektivni, on ili ona su hrabri i drski. Bezuslovno ste dobri prijatelji, uprkos tome što se često nepovoljno poredite sa onim drugim.

7. Neverovatno vam dobro idu opisi bilo koje prostorije u kojoj se trenutno nalazite. Svaki detalj je naznačen, i najstroža pažnja se posvećuje naizgled nebitnim predmetima koji popunjavaju rupe u pažljivom opisu. Kada bi neko čuo vaš opis sobe, mogao bi da savršeno jasno zamisli ama baš svaku stvar u njoj, čak i koliko je glatka farba na zidovima.
Osećanja ne umete da opisujete.

8. Najveći kompliment koji možete da uputite ženi je da ne spavate sa njom.

9. Postoji jedna osoba koja vam je suđena. Suština vašeg odnosa ne sastoji se samo u ljubavi, već u potpunom i celovitom zajedničkom biću. Svemir je stvoren samo da biste se vi i ta osoba sreli. Pažnja: ovo takođe može značiti i da ste u kratkoj priči Banane Jošimoto. 

10. Prisiljeni ste da napustite dom i otputujete u potrazi za nečim, ali ne znate za čim. Pohodite hotele sa pet zvezdica, male gradove, sumnjive motele, psihijatrijsku kliniku u planinama, ostrvo na obali Grčke. Tamo čekate da se nešto desi. Čekate dugo, ali se ono što ste čekali desi tek pošto se vratite kući. Šta god radili, uvek vas progoni osećaj nerazrešenosti, dok vam katarza uvek izmakne za dlaku.

NB: Sve gorenavedeno se odnosi samo na muškarce. Ako ste žena u Murakamijevom romanu, verovatno ste već nestali.

 

 

Besramno preuzeto i prevedeno sa The Toast

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *