!Kokoškini Oskari nadrealizma i apsurda

U mračnim kovačnicama !Kokoške poštuju se drugačiji Oskari, Oskari koji pljuju cipele, glođu ribu i gudalom nežno prelaze po testeri. Predstavljamo vam dobitnike!

Najbolje bestelesne glave

Glave (Dimenzije dijaloga, treći segment, rež. Jan Švankmajer)

U trećem delu Dimenzija, dve bestelesne, dobro opskrbljene glave praktikuju razmenu dobara i usluga. Ono što se desi sledeće vas neće zaprepastiti, jer je u pitanju Švankmajerov film.

glave

Najbolji ples čoveka-poklopca

Žena-poklopac (Das triadische Ballet, Bavaria Atelier GmbH)

Jedna od velikih teškoća ovog nadmetanja bila je u tome što plesova ljudi-poklopaca ima zaista malo na ovome svetu; svega pregršt. Pritom, doživljaj nekog plesača kao čoveka-poklopca posve je subjektivan. Nakon duge potrage ipak smo otkrili film koji je modernistički Bauhaus balet Oskara Šlemera obnovio i poklopčasto ovekovečio 1970. godine, četiri decenije nakon što se originalna postava razišla.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=87jErmplUpA]

Najbolja operacija

Obdukcija na živo (Deutschland 09, drugi segment, „Bolnica”; rež. Volfgang Beker)

U sceni koja oživljava stari holandski hit „Čas anatomije”, grupa mladih medicinara i živahni pacijent pomno posmatraju kako profesor čeprka po utrobi potonjeg i pokazuje relevantne organe. Scena buja obrazovnim potencijalom i nikoga ne ostavlja ravnodušnim; kritičarima je do te mere odbojna da su ovaj predivno sumanuti segment u inače često visokoparnom kolažu o modernoj Nemačkoj proglasili za „negledljiv”. Tim više bubrega za nas!

Transplatancija smrtonosnih organa (The Kingdom, rež. Lars fon Trir)

Kada ste patolog i vidite drugi najveći hepatosarkom ikada zabeležen, prosto je prirodno da ga želite u svojoj privatnoj kolekciji kao trofej. Probleme donosi porodica upokojenog koja nije spremna da jetru donira u naučne svrhe, ali eto druge šanse – upokojeni je donator organa; presaditi jetru zajedno sa hepatosarkomom u svoje telo i skladištiti ga tu čini se kao logična odluka.

Najbolji sporedni zec

Zec (AlisaNěco z Alenky, rež. Jan Švankmajer)

Uopšte nećemo raspravljati o značaju ovog sporednog zeca. Umesto toga ćemo vas posaditi da film odgledate i probate, samo probate, da nam kažete da ovo nije najbolji sporedni zec.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=qJXEaWn0EGQ]
Najbolja satara

Satare 1, 2 i 3 (Prodavnica delikatesa / Delicatessen, rež. Mark Karo i Žan-Pjer Žune)

„Prodavnici delikatesa” je pobeda u ovoj kategoriji bila suđena; u srži filma  je fenomenalno gadni mesar koji mahnito prehranjuje celu jednu zgradu kanibala. Za ljubitelje kamerne muzike tu je gudački duet violončelo-testera; za ljubitelje samoubistva tu je prelepo detaljan dizajn vlastitog pogubljenja kakav samo poželeti možete; a za nas koji volimo satare, tu su satare.

Dobro naoštrene satare.

delicatessen-head

Najbrutalnije grudvanje

Mermerom u glavu (Krv pesnika, rež. Žan Kokto)

Kada se u sred grudvanja ispostavi da je grudva od mermera, smrt je zagarantovana. Tako barem biva kod Koktoa.

[youtube http://youtu.be/BAqxEq4ylb4?t=32m37s]

Najbolje probijanje četvrtog zida

Grand finale! (The Holy Mountain, rež. Alehandro Hodorovski)

Probijanje četvrtog zida je uvek hrabar potez i često izaziva popovanje i zbunjenost. A zamislite tek šta se dešava kad to uradite u poslednjoj sceni filma, pokazavši publici čitavu mašineriju i poručivši joj da stvarni život čeka.

Najbolji prekid snošaja 

Stegni tu vaginu! (Sweet Movie, rež. Dušan Makavejev)

Šta drugo preostaje preplašenoj devojci kada joj opatice prekinu snošaj sa egzotičnim pevačem nego da stegne njegov penis i ne pušta ga dugo.

 

Preuzeto sa www.criterion.com

Preuzeto sa www.criterion.com

Najbolja upotreba WC šolja

WC šolja umesto stolice (The Phantom of Liberty, rež.  Luis Bunjuel)

Priznaćete da je vrlo inventivno i Oskara vredno okružiti sto namenjen formalnoj večeri WC šoljama i svući goste koji na njima sede. Ovakva postavka večere može biti i vrlo korisna – šteta je samo što su na stolu časopisi i pepeljare umesto hrane.

Najbolji kadar potpazušnih malja

Ženske malje u krupnom planu (Andaluzijski pas, rež.  Luis Bunjuel)

Od svih scena u Andaluzijskom psu, ova je možda najobičnija, ali je toliko ekspresivna i detaljna da zaslužuje Oskara. Osim toga, sledi posle prikaza mrava koji izviru iz čovekovog dlana, to je uvek dobra uvertira.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=BIKYF07Y4kA]

Stanje maljavosti Salvadora Dalija

Bezbrki Dali (Andaluzijski pas, rež. Luis Bunjuel)

Retka prilika da Salvadora Dalija vidite bez brkova svakako zaslužuje Oskara.

Najjeziviji glas ekstremno niske osobe

Patuljak čudnog glasa (Twin Peaks: Fire Walk With Me, rež. Dejvid Linč)

On nekad priča unazad, nekad igra, nekad pomaže u otkrivanju ubice Lore Palmer, ali uvek nosi crveno odelo i priča čudnim, piskutavim glasom.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *