Totalitarni top 10: Hitler

Čudovišni diktatori ponekad imaju ljudske osobine. A ponekad ih, kao Hitler, nemaju uopšte.

Svoje mnoge mržnje i frustracije ovaj neuspešni slikar i arhitekta pretvorio je u 11 miliona žrtava Holokausta i rat koji je odneo 80 miliona života širom sveta. Kratki pregled sporednih delića biografije nalazi Hitlera u raznim stanjima: kao masnokosog usamljenika iz muškog pansiona, kreštavog demagoga, jednojajnog junaka vojničkih rugalica i oličenje zločinstva. Ali ni trivia nema terapijsko dejstvo, pa je Firer zlotvor ma koliko voleo čokoladu.

1. Hitlerovim roditeljima bila je potrebna državna dozvola za brak, jer su bili u krvnom srodstvu. Njegova majka Klara nikada nije uspela da se otarasi navike da svog supruga zove „čiko“. Otac mu je bio strog i prema supruzi i prema sinu, a umro je kada je Hitler imao samo 14 godina; majka je umrla od raka dojke četiri godine kasnije. Lekar koji ju je lečio primetio je da nikada nije video mladića koji je više patio zbog nečije smrti nego Hitler. Majčinu fotografiju nosio je sa sobom sve do poslednjih dana u bunkeru – a veruje se da je jevrejsko poreklo lekara koji nije uspeo da je spase doprinelo razvoju Hitlerovog antisemitizma.

Školu nije nimalo voleo. Preuzeto sa harrymcfee.com

Školu nije nimalo voleo. Preuzeto sa harrymcfee.com

2. Iako Austrijanac, Hitler je bio nemački nacionalista, i u Prvom svetskom ratu bio je dobrovoljac nemačke vojske. Ozbiljno je ranjen dvaput: 1916. šrapnelom, a 1918. je privremeno oslepeo od suzavca. U bolnici je dočekao i vesti o kapitulaciji, i veoma ih teško podneo. Kao i većina nemačkih desničara, Versajski dogovor doživeo je kao veleizdaju tadašnje vlade; veliki deo njegove kasnije političke retorike oslanjao se na želju za osvetom i oporavkom nacionalne snage i ponosa.

3. Hitlerova partija, NSDAP, nije uspevala da osvoji većinu glasova na slobodnim izborima – maksimum glasova, 37.3%, dobila je u julu 1932., posle čega im se podrška ponovo smanjila. Hitler je postao kancelar 1933., usled kombinacije intrige, pritiska i spletki, iako je NSDAP imao samo trećinu poslanika u Rajhstagu.
Međutim, ubrzo je u zgradi Rajhstaga podmetnut požar, za koji su okrivljeni komunisti, te se gospodin kancelar pozvao na pravo na apsolutno opunomoćenje u vanrednom stanju i nabrzaka se razračunao sa svojim neprijateljima. Tako nagao proboj do vlasti niko nije očekivao.

Hitler i Geli. Preuzeto sa fpp.co.uk

Hitler i Geli. Preuzeto sa fpp.co.uk

4. Geli Raubal bila je kći Hitlerove polu-sestre. Došla je da živi sa ujakogm nakon smrti svog oca 1925., kada je imala samo 17 godina.
Ona i njen ujak ubrzo su postali veoma, veoma bliski – toliko da se spekulisalo i o potencijalnoj seksualnoj vezi. To ne zvuči čudno, uzevši u obzir to da je Hitler prema Geli bio izuzetno posesivan, zabranjivao je da ima veze sa drugim muškarcima, sprečavao je da se viđa sa prijateljima i izlazi bez pratnje.
Nakon još jedne u nizu svađa kada joj nije dozvolio da ga napusti, Hitler je otišao na konferenciju u Nirnberg, a Geli je iskoristila njegovo otsustvo da se ubije njegovim pištoljem. Hitler je neko vreme bio veoma potresen, ali je ubrzo preusmerio svu svoju energiju u političku karijeru.
Njena autopsija bila je navodno trenutak kada je Hitler odlučio da postane vegeterijanac. Njena soba na imanju Berghof ostavljena je netaknuta; a Hitler je izjavio da je ona jedina žena koju je ikada voleo.

5. Hitler je uposlio niz kvazi-nauka da biološki opravda anti-semitizam i učenje o nadmoći nemačke rase. Koliko je pouzdana, na primer, frenologija, nauka o vezi između oblika lobanje i karaktera, govori podatak da su Hitlerovu lobanju kada je bio osuđivan za puč opisali kao „loše rase, mešanačku (…) ružnog nosa, sitnih očiju“, a kada je bio na vlasti – „istovetnu Napoleonovoj“ i „nešto što nije viđeno još od Frederika Velikog“. Uprkos tome, „rasna higijena“ bila je integrisana u nemačko zakonodavstvo 30ih godina – zabrane sklapanja braka sa Jevrejima imale su za cilj očuvanje „rasne čistote“. Kao mračna najava Holokausta koji je usledio, može se posmatrati i prethodna mera eliminacije „lošeg genetskog materijala“ iz društva: zataškana praksa eutanazije mentalno obolelih.

6. Hitlerova seksualnost predmet je mnogih mitova od kojih je većina nepotvrđena. Naročito su česte spekulacije o homoseksualizmu ili sklonosti ka sado-mazo zadovoljstvima, u kojima bi Firer bio submisivna strana. Međutim, ove legende su najverovatnije plod kontra-propagande koja je imala za cilj da ga ismeje i ponizi, a bila je sprovođena kako tokom rata, tako i posle njega.
Saveznički vojnici spevali su pesmicu koja je počinjala stihom „Hitler samo jedno jaje ima“ – veruje se da odatle potiče urbana legenda da je veliki vođa bio kratak za testis. Iako činjenično netačna, pevljiva je do zla boga.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=jFdl7982TgA]

7. Eva Braun je poznata kao Hitlerova najduža ljubavna veza. Njihov odnos nije bio javan, te je ona većinu vremena provodila u Hitlerovom imanju Berghof, uživajući u jeftinim ljubićima, sunčanju i skijanju. Pokušala je da privuče Firerovu pažnju sa dva pokušaja samoubistva tokom ranih dana njihovog odnosa, i uspela – nakon drugog su joj dodeljeni stan, šofer i godišnja plata. Ostala je sa njim do samog kraja, i za tu vernost bila je 1945. nagrađena formalnim stupanjem u brak – samo 36 sati pre nego što su oboje izvršili samoubistvo da ih se Saveznici ne bi dočepali.

8. Hitlerov režim poznat je po efikasnoj propagandnoj mašineriji. On sam je bio upečatljiv i harizmatičan govornik, što mu je i pomoglo da se probije do partijske vrhuške; na mase je imao gotovo hipnotički uticaj. Njegov grub glas bio je posledica suzavca koji ga je pogodio u Prvom svetskom ratu.

9. Firerov zdravstveni karton takođe je riznica trivije. Neurotični Hitler provodio je besane noći špartajući dijagonalno po sobi, i usled toga bi se budio kasno ujutru. U javnosti je odbijao da skine kaput čak i zarad lekarskih pregleda i imao strah od žileta.
Hitlerov lični zubar, Johanes Baške, izjavio je da je Hitler patio od užasnog zadaha, apscesa i oboljenja desni. Obzirom da je Firer čokoladu jeo na kilo, to možda i nije neko čudo.
Hitlerov lekar, Teodor Morel, popuštao je pred svakim zahtevom svog neurotičnog pacijenta, te je na kraju diktator bio zavisan od lekova – između ostalog, stimulansa Pervitina, čije efekte najbolje ilustruje njegov savremeni naziv: „Hitlerov spid“. Pojedini izvori tvrde i da je 1944. Morel ubrizgavao Hitleru injekcije testosterona– naročito kada je posećivao Evu Braun.

10. Nacistička ideologija i propaganda crpele su inspiraciju sa svih krajeva sveta i istorije. Tako, termin „Treći rajh“ aludirao je na vezu Hitlerove Nemačke sa Bizmarkovim uspehom, ali i sa Rimskim carstvom. Ozloglašena svastika bila je, pre nego što ju je NSDAP upotrebio za zastavu, pozitivan simbol čiji koreni sežu u stare indijske religije, a u Evropi se koristio kao amajlija za sreću. Iako se na zapadu izjednačava sa agresivnim nacističkim ideologijama, u Aziji se i dalje koristi u pozitivnom verskom kontekstu, za prizivanje uspeha i pozitivne kosmičke energije. A čuveni pozdrav „Sieg Heil“ bio je inspirisan entuzijazmom i timskim duhom američkih sportskih navijačica.

Uznemiravanja će nastaviti sa prikazima neobičnih ličnosti istorijskih krvoloka, u nadi da će čitalaštvo početi da strahuje od prekomerno interesantnih a harizmatičnih ljudi. Predlozi zlotvora za buduće prikaze, kao i dodatni komadići trivije, pozdravljaju se u komentarima.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *