GoetheFest 2013 i film Hana Arent

GoetheFest 2013 donosi u Beograd najbolja ostvarenja savremenog nemačkog filma. Izdvajamo nekolicinu koje vredi pogledati, a među njima je i „Hana Arent“.

GoetheFest 2013. odnosno festival nemačkog filma, pod sloganom „Najbolji glumci sa najboljim filmovima“ i ove godine nam dovodi zaista ono najbolje od nemačkog filma. U Dvorani Kulturnog Centra Beograd od 10. do 15. oktobra, kao i prethodnih godina, prikazaće se odabir novih i interesantnih filmova nemačke produkcije koji su osvojili brojne nagrade nacionalnih i internacionalnih festivala.

Nina Hos kao Barbara, preuzeto sa http://filmireland.net/

Nina Hos kao Barbara, Film Ireland

Festival otvara komedija Oh, Boy! o lošem danu u životu studenta prava. Ovaj film je proglašen najboljim nemačkim filmom 2013. Na repertoaru se nalaze i prošlogodišnji nemački predlog za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja: Barbara, sa Ninom Hos, koji govori o lekarki iz Istočnog Berlina, kao  i Australijanski predlog za istu nagradu, film Lore, snimljen na nemačkom jeziku, o devojci koja brine o sestrama i braći nakon što su im roditelji posle rata uhapšeni. Prikazuje se, takođe, i film Dva života, koji nemačka predlaže za  Oskara u 2014.

Hana Arent, preuzeto sa http://www.redcarpetcrash.com/

Hana Arent, preuzeto sa Red Carpet Crash

    Posebna preporuka za one koji možda nisu uspeli da dograbe kartu na prošlogodišnoj Slobodnoj Zoni, ili su propustili projekciju:  pogledajte film Hana Arent o filozofkinji i novinarki koja je svojim radom digla mnogo prašine. Film se najviše osvrće na period kada je Arentova prisustvovala suđenju ozloglašenog naciste odgovornog za Konačno pitanje, Adolfa Ajkmana,  i o njemu pisala reportaže za Njujorker. Na vrlo dinamičan način se prikazuje ceo proces Haninih misli i rada, uz epizode iz njenog ranijeg života. Naročito je upečatljivo je kako je film uspeo da uhvati negativne reakcije javnosti na reportažu koju i danas prati kontraverza zahvaljujući tezi o „banalnosti zla“ i kritici mnogih istaknutih judaističkih figura. Pitak za gledanje, film je odličan osvrt na bitne delove života ove značajne političke teoretičarke, ali i objašnjava njen rad, delo i istoriju, približavajući je i onima koji sa njome nisu bili upoznati.

Pun repertoar možete pogledati na sajtu DKC-a. Cene svih karata su 200RSD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *