OKTOBARSKI SALON: program za oktobar

54. Oktobarski salon svakim danom nam je sve bliži, a !Kokoška nestrpljiva da vas uputi u ono što nam se sprema. Gvirnite u detaljniji program za oktobar SAD!

  PrintOvogodišnja izložba,  pod sloganom Niko ne pripada ovde više nego ti, prva je u istoriji Salona za koju je angažovan tim kustoskinja koje su izabrane na javnom konkursu. Njih četiri iz četiri grada (Sarajevo, Ljubljana, Minhen i Beograd), pod imenom Red Min(e)d, bave se istraživanjem (ne)ljudske prirode zajedno sa umetnicima i učesnicima. Koncept ovogodišnjem Salona nastao je upravo iz njihovog neograničenog projekta Living Archive koji angažuje savremenu umetnost i feminističke kustoske prakse da bi se probile okoštale strukture patrijarhalne proizvodnje znanja. Taj projekat, zajedno sa umetnicima, kolektivima i publikom, stvara interaktivni prostor glasne feminističke artikulacije gde je moguće zadržati i sopstvenu i zajedničku poziciju.

RED MIN(E)D, Ljubljana, 2013

RED MIN(E)D, Ljubljana, 2013

Program 54. Oktobarskog salona

Oktobarski Salon se otvara u petak, 11.oktobra, u 19 časova, a već u 20 časova poziva vas na prvi performans, Odbrambeni mehanizmi za ugrožene vrste, u izvedbi Aleksis O’Hara iz Kanade. Ova interdisciplinarna umetnica svoj rad opisuje kao ,,interaktivnu živu umetnost”, koja je hibridno stvorenje izraslo iz njenih početaka u kabareu, eksperimentalnoj elektronskoj muzici i poeziji, a preraslo u video i instalacione performanse koji neretko uključuju publiku.

Alexis O'Hara

Aleksis O’Hara

U subotu, 12.oktobra, kustostkinje i prisutni umetnici će vas sprovesti kroz izložbu od 15 do 18 časova. U 19:00 sledi performans-predavanje Hito Štajerl iz Nemačke koji nosi naziv Sanjala sam: politika u doba masivne umetničke produkcije. Štajerl je spisateljica i rediteljka dokumentarnih filmova, koja se kroz film, fotografiju, eseje i instalacije bavi spektrom tema poput feminizma, rasizma, nacionalizma, globalizacije i postkolonijalizma posmatrano kroz učešće medija. U ovoj izvedbi, ona počinje postavljajući naizgled jednostavno pitanje sa naizgled jednostavnim odgovorom: Zašto ima toliko nerealizovanih umetničkih projekata? Zato što ih ima previše. A zašto ih ima previše? Zato što živimo u vreme masovne proizvodnje svega, pa i umetnosti. Lanac pitanja se samo nastavlja, a ako vas interesuje gde se i (k)ako se uopšte završava, ovaj provokativni jednosatni performans ne smete propustiti.

Hito Štejerl

Hito Štajerl

U 20:00 očekuje nas još jedan performans kontraverznog naslova, Ja sam opasan, ubijte me pred očima moje dece izvodjača Slavena Tolja iz Dubrovnika. Ovaj vizuelni umetnik je internacionalno poznat po svojoj fotografiji, instalacijama, bodi-artu i performansima čiji je glavni cilj kritičko ukazivanje na probleme socijalne, političke i kulturne prirode.

Slaven Tolj

Slaven Tolj

Nedelju, 13. oktobar, od 18 do 20 časova obeležiće diskusija pod sloganom ovogodišnjeg Salona, Niko ne pripada tu više nego ti. Vodiće je predstavnice umetničkih kolektiva iz više gradova iz više zemalja: h.arta iz Temišvara, a7.außeneinsatz iz Hildeshajma i ff iz Berlina, kao i umetnice Gozde Ilkin iz Istanbula i Margareta Kern iz Londona. Budite brzi da se prijavite za program koji potom sledi: od 23 do 7 časova trajaće diskusija Muzej Ne-Participacije: patrijarhalni sat. Ovaj izmišljeni muzej londonskih umetnika će vam približiti Karen Mirza i Rejčel Anderson kroz ideju zašto je izraz ,,ne-učešće” upravo koristan za ispitivanje i izazivanje sadašnjih uslova političkog angažovanja i otpora. Koristeći se filmom, zvukom i tekstom, ,,Muzej Ne-Participacije” služi kao konceptualna platforma koja se bavi najraznovrsnijim socijalnim i kulturnim pitanjima. 

Muzej ne-participacije

Muzej ne-participacije

 

Jelena Vesic

Jelena Vesić

U ponedeljak, 14.oktobar, u 20:00 pozivamo vas na forum-predavanje Administracija estetike ili podzemni tokovi ugovaranja umetničkog posla – Između ljubavi i novca, između novca i ljubavi Jelene Vesić. Ova autorka je nezavisna kustostkinja, kulturna aktivistkinja, likovni kritičar, urednica i jedna od osnivača časopisa Prelom. Njen rad posvećen je politici reprezentacije u umetnosti i vizuelnoj kulturi, sa posebnim osvrtom na savremenu umetničku scenu.

Prisustvujte ovogodišnjim performansima i predavanjima Salona u Zepter Expo-u, bivšoj RK Kluz u Masarikovoj ulici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *