BeFem 2015: Kroz talase feminizma

Prvi vikend decembra je svake godine rezervisan za divlju feminističku energiju koja se širi iz KC Grada! Saznajte kako je prošao ovogodišnji BeFem.

Prvi vikend decembra je svake godine rezervisan za divlju feminističku energiju koja se širi iz Kulturnog centra Grad gde se održava BeFem! Tako se i ove godine, 5. i 6. decembra BeFem festival održao pod naslovom „Kroz talase feminizma“. Mada je festival rezervisan uglavnom za takozvana ženska i rodna pitanja, on nam često i daje osvrt na mnogo šire probleme svakodnevnice ‒ probleme kapitalizma, LGBTQ+ prava, nacije i nacionalnost, diskriminaciju, i tako dalje.

Ko ima pravo na feminizam?

Ko ima pravo na feminizam?

Ana Stefanović, jedna od organizatorki, sumira svoje utiske rečima:

Sedmi BeFem je bio obeležen diskusijama o kretanjima, razmišljanjima i feminističkim odgovorima na aktuelna društveno-politička pitanja. Festivalski prostor je dva dana bio prožet aktivističkom energijom koju je stvaralo preko hiljadu ljudi okupljenih na BeFem-u. Moj utisak je da je festival ove godne dosegao i programski i energijski vrhunac. Od prvog panela Ko ima pravo na feminizam, koji je prepunio gornju salu KC Grad, pa sve do kraja, kvalitetne diskusije i dobro raspoloženje nisu napuštali festival. BeFem je i ove godine bio stecište za kritičko promišljanje o kapitalizmu, rasizmu, fašizmu i svim drugim izvorima neravnopravnosti. Ujedno, razgovarali smo o feminizmu kao „brani za konformizam”, a upravo takvu branu BeFem će nastojati da gradi i narednih godina.

Fudbalerine vs. diskriminacija u sportu

Fudbalerine vs. diskriminacija u sportu

Raznovrsnost  u programu i različitosti u publici su ono što BeFem čini posebnim. Ovde svako koga feminizam interesuje (a nadamo se da je to većina vas) može pronaći pravu temu za sebe. Zanima vas kakav je status queer fudbala u regionu, želele/li biste da da nađete sreću sa kozama ili izgrate od želje da čujete priču o grupi pivarki iz Švedske? BeFem nam je ove godine ponudio sve ovo!

Na momente je lako zaboraviti da je dešavanje smešteno u Beograd jer posetiteljke i posetioci dolaze iz celog regiona, pa i šire. Ovde se srpski, hrvatski i bosanski opet stapaju u jedan jezik, ovde će se žena iz Švedske sresti sa ženom iz Jermenije, ovde se paneli bez problema prevode sa albanskog. Vrlo je lako uhvatiti nečiji osmeh, razmeniti par reči u WC-u pred ogledalom ili za šankom, ili uspasti u feminističku diskusiju sa nepoznatima. BeFem pretvara KC Grad u bezbedan prostor koji mnogim ženama manjka.

Svirka benda Replicunts

Svirka benda Replicunts

Jedno od vodećih pitanja ovogodišnjeg festivala je bilo to koji su sve vidovi feminizma i kako se oni uklapaju u jedan. Utisak je da je „postignut dogovor“ te da bi, uprkos različitim strategijama, tehnikama i putevima, sve žene trebalo da bore istu borbu. Anja Repal, članica hrvatske inicijative Za rad spremne, potvrđuje ovo:

Postoje različite strategije i različiti naglasci, mjeđutim ja volim vjerovat da se sve zapravo borimo za istu stvar, a to je jednostavno bolji život za sve nas, za sve žene, te  se nadam da ćemo u budućnosti sve više surađivat, umrežavat, boriti se zajedno, a da ćemo staviti neke svoje stvari u kojima se ne slažemo po strani kako bismo ostvarile naš jedan isti cilj.

Akcenat je stavljen i na one koje su pre nas borbu vodile, sa manjim ili većim greškama, i paneli su pozivali na ujedinjenje i umrežavanje bez obzira na puteve kojima idemo.

Bila je prisutna i jedna mačka feministkinja.

Bila je prisutna i jedna mačka feministkinja.

O zajedništvu ove borbe govori i Svjetlana Knežević sa portala Libela upoređujući srpski i hrvatski feminizam:

Feministkinje su u jednoj i u drugoj državi, a i u regiji, a i može se reći velikoj većini svijeta usmerene u borbu protiv ta dva vijelika neprijatelja koja, na našu žalost, jako dobro surađuju, i poput goleme mašine žvaću sve pred sobom. I mi smo tu da bismo pružile otpor. Feminizam je ovdije da dekonstruira naciju, on rastakava te granice, rastakava ideju o nečem nacionalnom.

S one strane granica, nacije, jezika i godina – razgovor o feminističkoj sceni Kosova

S one strane granica, nacije, jezika i godina – razgovor o feminističkoj sceni Kosova

Panel koji je ovo najbolje pokazao je S one strane granica, nacije, jezika i godina – razgovor o feminističkoj sceni Kosova. Velika je žalost da je u pitanju usamljeni događaj ove vrste u kome se poništavaju granice nacija i konflikata, ovde na slučaju Srbije i Kosova. Gošće iz Prištine, profesorka sociologije i njene učenice, su govorile o programu Rodnih studija u Prištini, pokazujući na koji način feminizam pomaže u nacionalnim problemima i u konfliktnim područjima, te kako im se možemo pridružiti u radu (informacije koje možete naći na sajtu).

No, prava zanimljivost su teme koje su povele žučnu diskusiju. Panelom Surogat majčinstvo – nova prostitucija šveđanka Kajsa Ekis Ekman je otvorila bitno pitanje ženskog tela u kapitalističkoj industriji oplodnje, pokušavajući da pokaže kako je surogat majčinstvo samo eksploatacija žena i trgovina životom. Na ovu njenu tezu se nekoliko žena iz publike pobunilo, pa su se postavila pitanja o slobodi izbora, celoj industriji usvajanja i tome da li je nečija dozvola dovoljno opravdanje. Ovime se lepo oslikava to koliko još otvorenih pitanja ostaje u feminističkoj sferi i koliko novih problema se pojavljuje u modernom dobu.

Kako su sva mesta bila popunjena za vreme panela urogat majčinstvo – nova prostitucija, publika se zavalila po podu.

Kako su sva mesta bila popunjena za vreme panela urogat majčinstvo – nova prostitucija, publika se proširila i po podu.

Nažalost, problem BeFema je što je ograničen vremenski, pa ovakva bitna pitanja moraju da budu prekitnuta bez konačnog odgovora. Takođe se postavlja pitanje koliko novih informacija možemo dobiti ako smo već osvešćena feministkinja i aktivistkinja. No, najbolja stvar BeFema možda upravo i nisu ti paneli, već sama mogućnost druženja.  „BeFem je zapravo jedan od mojih najdražih regionalnih festivala zbog samog tog koncepta da je sve u dva dana na istom mjestu i da smo ovde gotovo 24 sata. Sve feministkinje iz regije se okupe na istom mjestu i ne samo što slušaju sjajna predavanja, izlaganja, sudjeluju u radionicama i panelima, nego i razmenjuju iskustva i dobre prakse u neformalnim druženjima.“  kaže Svijetlana i !Kokoška se mora složiti sa njom. Ako tražite mesto gde biste se umrežili sa drugim aktivistkinjama i aktivistima iz regije, ako želite nove prijatelje, i puno smeha, BeFem obezveđuje pun vikend toga. Kao što Anja kaže, potrebno nam je „više ovakvih festivala na kojima imamo priliku uopće upoznati se i jedni drugima predstavit svoj rad, s obzirom na to da nas jako puno sadržaja okružuje i nemamo priliku ispratiti što se događa, pa je svakako korisno ovako bit na jednom mestu u isto vreme jer ostavljamo po strani naše dnevne poslove i živote i jednostavno se možemo usmijeriti na to kako se možemo međusobno povezati i surađivati u budućnosti.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *