Totalitarni Top 10: Ferdinand i Imelda Markos

Životi totalitarističnih vladara obiluju zanimljivostima, a kada diktatorske moći deli bračni par, zabava je udvostručena!

Da biste bili uspešan diktator, uopšte nije neophodno da se, po uzoru na velike evropske zlotvore, proslavite masovnim grobnicama i konclogorima. Dovoljno je da se, kao Ferdinand i Imelda Markos, poslužite praksama omiljenim na našem podneblju: eufemističnom „snalažljivošću” i posve skromnim, deminutivnim „kraduckanjem”. I, ako je suditi po filipinskom primeru klasične kleptokratije, za diktatora nema lepšeg izbora od besramnog višedecenijskog grabeža: uz dovoljno manipulacije kvazidemokratskim procedurama i povlađivanja moćnim saveznicima, vladaćete lagodno i bez ozbiljnijih posledica.

Ugledni građani, političari

Ugledni građani, političari

Ferdinand Markos, nadareni mladi advokat, prvi put je postao predsednik Filipina 1965. Četiri godine kasnije, došlo je vreme za nove izbore. Tom prilikom, Markos je neskromno povukao 56 miliona dolara iz državne kase za finansiranje svoje kampanje, pribegao prevari, kupovini glasova, pa i nasilju. Ovaj nadasve pošten trud urodio je plodom, i Ferdinand je ponovo postao predsednik. Naredne, 1970. godine, filipinski studenti su pozvali na protest protiv „rastućeg fašizma” i američkog imperijalizma. Demonstracije su se završile nasilno, i bile su jedan od povoda za Markosovo uvođenje vanrednog stanja 1972. godine.

Vremena su previše teška, a ulozi previsoki da bismo dopustili uobičajene ustupke tradicionalnim demokratskim procesima

Uz ovaj citat, i izgovore o opasnosti od komunističkih i islamističkih pobuna, Markos je iskoristio ingerencije koje je imao u vanrednom stanju kako bi produžio svoju vladavinu preko dozvoljena dva četvorogodišnja termina, sasekao slobodu štampe i građanske slobode, zatvorio kongres i medijske kuće i naredio hapšenja svojih političkih protivnika. Godinu dana kasnije, donet je i novi Ustav koji je dodatno utvrdio Markosov položaj. Novopečeni diktator za cilj je imao stvaranje „Novog društva” koje bi se zasnivalo na novim društvenopolitičkim vrednostima: želeo je da bogati i siromašni Filipinci zajedno rade ka višim, zajedničkim ciljevima, i postignu ekonomski napredak zemlje kroz samoostvarenje i rad. Prvi njegov potez naišao je na oduševljenje: konfiskovao je kompanije u vlasništvu velikih oligarha – uglavnom Kineza i mestika, dežurnih protivnika filipinskog nacionalizma. Onda se ispostavilo da su te kompanije prešle u vlasništvo Markosovih bliskih prijatelja i članova porodice, koji su ih koristili za pranje novca, što je nešto manje korisna i popularna praksa. Institucije su jecale pod teretom korupcije, tesno međusobno povezana, nacionalistička elita se bogatila na račun mita, reketa i pranja novca. Međutim, vojska i proizvodnja oružja su ojačani, što je obezbedilo dugoročnu podršku Amerike.

Ljubav, čipke, til, bjelina | Slika veselih mladenaca preuzeta sa MoneyPolitics

Ljubav, čipke, til, bjelina | Slika veselih mladenaca preuzeta sa MoneyPolitics

Zajedno sa Fedinandom, otmeno izmanikirane ručice na vlast spustila je i njegova prva dama, Imelda Markos, čuvena po ekscentričnosti i esktravaganciji, ali ništa manje vešta u političkim mahinacijama. Ovaj diktatorski režim poživeo je sve do 1986, kada je sve siromašnijem narodu dozlogrdila sve bogatija elitna manjina, te je digao kuku i motiku. Porodica Markos izbegla je na Havaje, gde je nastavila svoj posve lagodan život bez većih negativnih posledica. Nakon izvesnog vremena, Ferdinandova supruga i sin ponovo su se uključili u filipinski politički život, dok država i dalje otplaćuje kamate na dug napravljen u vreme diktature.

Ukratko – interesantna vrsta gnusnih ljudi; pogledajmo pobliže sitnice iz njihovih života!

1. Ferdinand Markos diplomirao je na prestižnom filipinskom Pravnom fakultetu sa počastima. Šta ga je sprečilo da diplomira sa visokim počastima? Trica! Dvadeset sedam dana provedenih u zatvoru, pod optužbom za ubistvo Hulia Nalundasana, političkog protivnika njegovog oca. Prema navodima dva svedoka, upravo je Ferdinand povukao obarač u sukobu u kome su sudelovali i njegov otac, brat i zet. Zajedno sa mužem svoje sestre, Ferdinand je osuđen na smrt zbog ubistva sa predumišljajem, ali je Vrhovni sud uvažio žalbu porodice Markos i obojicu okrivljenih pustio na slobodu.

Prva dama

2. Imelda Markos karijeru je počela kao pevačica i manekenka. U mladosti je osvajala brojne titule na takmičenjima lepote, i fizički izgled joj je ostao prioritet do kraja života. Govorkalo se da je, kako ne bi pokvarila frizuru, čitavog života spavala sedeći u visokoj stolici.

3. Kao i većina totalitarnih vladara, Ferdinand je negovao kult ličnosti, čiji su dobar deo bili njegovi sportski uspesi: u mladosti se bavio rvanjem, boksom i plivanjem, a u kasnijim danima golfom. Zbog takvog akcenta na fizičku snagu, teško oboljenje bubrega koje je nastupilo 1984. teško mu je palo i čak uticalo na njegov pad sa vlasti.

4. Sav taj proneveren novac iz državne kase morao se nekako potrošiti. Osamdesetih godina pretpostavljena imovina porodice Markos uključivala je dva nebodera i jedan šoping centar u Njujorku, nekolicinu stanova u Njujorku i Nju Džerziju, vile u Rimu, Londonu i Honoluluu, i tri stana u San Francisku. Kasnije su otkriveni i njihovi pozamašni računi u švajcarskim bankama. Sveukupno uzev, bračni par Markos je uz pomoć diktature postao jedan od najbogatijih na svetu.

5. Iako joj je više puta suđeno za korupciju i proneveru, Imelda Markos nikada nije završila u zatvoru, a i dan danas je uticajna ličnost u filipinskoj politici. Zbog svoje zapanjujuće sposobnosti da preživljava životne krize dobila je nadimak „Čelična leptirica”. To je prvi njen nadimak koji ne aludira na njenu izuzetnu lepotu: prethodni su bili „Ruža Taklobana” i „Muza Manile”.

6. Glamurozna i pretenciozna Imelda pokušala je jednom prilikom, na svečanom otvaranju čuvene sidnejske opere, da zaseni i privuče više pažnje od engleske kraljice. Australija joj se, po svemu sudeći, dopala: drugom prilikom izvolela je poslati svoj lični avion po malo belog peska sa tamošnjih plaža.

7. Kao ljubiteljka takmičenja lepote, Imelda se pobrinula da se izbor za Mis Univerzuma 1974. održi u Manili, i u te svrhe je za manje od tri meseca izgradila pozorište sa preko 10,000 mesta. Međutim, desio se peh: na dan kada je Manilom morala proći parada, spremao se uragan. Snalažljiva prva dama naredila je bojnim avionima da lete iznad grada i razbijaju oblake; zamisao je uspela, i glamurozno nadmetanje je održano po planu.

Mladi, lepi i čestiti

Mladi, lepi i čestiti

8. Ferdinand Markos održavao je tokom svoje vlade dobre odnose sa Amerikom, koji su zahladeli tek pred kraj njegove vladavine, u doba Ronalda Regana. Nakon što je, shodno očekivanjima, dobio naredne nameštene izbore 1981. godine, američki potpredsednik Dž. Buš izgovorio je dražesnu rečenicu koja, obzirom na kontekst, govori mnogo o prirodi međunarodnih odnosa i gipkosti pojmova kojima politika rado barata:

Obožavamo vaše pridržavanje demokratskih principa i demokratskih procesa, te vas nećemo napustiti.

9. Kada je rulja revolucionara 1986. godine nagrnula u luksuzni porodični dom Markosovih, u Imeldinom plakaru pronađeno je 15 bundi od nerca, 508 svečanih haljina, 1000 tašni i 1060 pari cipela vrhunskih svetskih dizajnera. Ovakva raskoš, nezamisliva u bednoj svakodnevici običnih filipinskih građana, postala je najupečatljivija slika korumpiranog režima.

10. David Byrne i Fatboy Slim snimili su 2010. album posvećen Imeldi Markos. Na ploči naslovljenoj Here Lies Love gostuju veliki ženski vokali poput Tori Ejmos i Sindi Loper, ali i nove indie nade kao što su St. Vincent i Camille. Muzika je kvalitetna i raznovrsna, a govori više o ljubavi i uzbudljivom životnom putu, a manje o proneveri i koristoljubivosti.


Uznemiravanja će nastaviti da ujedinjuju diktatore svih zemalja u dopadljivim prikazima ličnosti, u nadi da će čitalaštvo početi da sumnjičavo pogleduje svaku simpatičnu osobu koju upozna. Predlozi zlotvora za buduće prikaze, kao i dodatni komadići trivije, pozdravljaju se u komentarima.

Prethodno u ediciji Totalitarni Top 10: Josif Visarionovič Staljin i Adolf Hitler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *