Tetralogija irske indi scene 4/4 – Lisa Hanigan

Prateći izreku „najslađe za kraj“, došli smo i do Lise Hanigan, poslednje muzičarke tetralogije. Njena iskrenost u pesmama i harizma vrlo lako plene kako slušaoce, tako i kolege muzičare i Lisa stalno iznova dokazuje da je više nego samo „devojka koja je svirala uz Dejmijena Rajsa“.

Sa bratom Džejmijem na klaviru, preuzeto sa Oficijalne Facebook stranice

Sa bratom Džejmijem na klaviru, preuzeto sa Oficijalne Facebook stranice

Lisa Hanigan je rođena 12. Februara 1981. u Dablinu i odrastala je ušuškano u Kilklunu, okrug Mid, gde je pohađala katoličku osnovnu školu. U tinejdžerskom dobu se zaljubljuje u operu: neprekidno je sluša, pa sanja da bude poput Marije Kalas i nastupa na najvećim svetskim binama.

Lisa Hanigan i Dejmijen Rajs, preuzeto sa last.fm

Lisa Hanigan i Dejmijen Rajs, preuzeto sa last.fm

Muzikom počinje da se bavi vrlo spontano – prvog dana na koledžu Triniti, gde je studirala istoriju umetnosti, upoznaje Dejmijena Rajsa. Njemu se veoma svideo njen glas i oni ubrzo počinju da zajedno sviraju. Ona se ubrzo ističe i kao samostalan umetnik, te ona peva i na albumu Mika Kristofera. Ipak, uz Dejmijena joj je počela karijera, a zajedno sa njom i njihova veza. Od 2001. do 2007. ona je bila ključan deo njegovih pesama, pevajući prateće vokale mekim, baršunastim glasom. Ali stvari prestaju da idu tako lako i  2007., pred koncert u Minhenu, Lisa zauvek napušta Dejmijenov bend.

“Then Go”, pesma Dejmijena Rajsa u Lisinom izvođenju

Omot za Sea Saw, preuzeto sa http://www.israbox.com/

Omot za Sea Saw, preuzeto sa Conor & David

Iako je za Rajsa njen odlazak bila tragedija, za Lisu to svakako nije bio loš potez. Uznemirena, muziku koristi kao terapiju, a raskid ju je naveo da nastavi dalje. I tako, već 2008. nastaje album Sea Saw kog je najavio singl „Lille“. Album je specifično urađen, omotom i tekstovima pesama koji su ručno šiveni i fotografisani, što je Lisa sama pripremila, radeći 10 nedelja. Dizajn je u skladu sa njenim jedinstvenim stilom i odražava njenu ljubav prema šivenju. Objasnila je: „Dobra sam u prženju krompira i prišivanju dugmića, ali nisam dobra u korišćenju govorne pošte i takmičarskim  sportovima.“

Spot za pesmu „Lille“

 

Sea Saw je u više navrata proglašen najboljim irskim albumom godine, dobivši i pozitivne kritike od Los Angeles Times-a i The New York Times-a. Vrlo brzo, Lisina vesela muzika se uvukla pod kožu i američkim slušaocima, delimično uz pomoć Džejsona Mraza kome je otvarala koncerte. Šarm prvog albuma stiže i do Stivena Kolbera, koji ju je lično pozvao da svira u emisiji. Sea Saw je bio nominovan i za razne nagrade, od kojih je najupečatljivija Mercury awards.

Izvođenje pesme „Teeth” na Other Voices

Kampanja , preuzeto sa http://www.tonejoy.com/

Kampanja , preuzeto sa Tone Joy

Iste godine pojavljuje se na dobrotvornom albumu Even Better Than the Disco Thing, kao i na albumu The Cake Sale. Novac od prodaje ovih albuma doniran je kampanji Make Trade Fair koja se bavi borbom za pravednu trgovinu pri vladi, institucijama i multinacionalnim korporacijama. U iste svrhe, Lisa je napravila seriju fotografija na kojima joj prosipaju čokoladu na glavu, pokušavajući da na slikovit način pokaže „deponiju“ trgovinskih odnosa. Pesma „Ocean and the Rock“ korišćena je u spotu „Šinejdina ruka“ koji promofiše istopolne brakove, što je jedan od problema za čije rešenje se Lisa zalaže.

 

Kampanja „Sinead’s Hand” koju je Lisa podržala. Muzika u pozadini: „Ocean and the Rock”

Preuzeto sa http://www.folkradio.co.uk/

Preuzeto sa Folk Radio UK

Već 2011. izlazi drugi album, Passenger. Njega je uglavnom pisala dok je bila na turneji sa bendom, pa se tema putovanja pojavljuje u sa mnogim pesmama poput „Home“, „A Sail“, „Passenger“, „Safe Travels  (Don’t Die)“, „Nowhere To Go“… Još jednom, kritičari su album ocenili kao „težak za odoleti“ i „bogat“.

Spot za pesmu „Safe Travels  (Don’t Die)“

Na ovom albumu dominantan je zvuk ukulela, koji je oslikan vrlo jedinstvenim umetničkim predatavama u spotovima, od kojih se naročito ističe spot za najpopularniju pesmu „Knots“.

Spot za pesmu  „Knots“

Ali pesma koja je podstakla rasprave  je „Little Bird“ u kojoj peva o Dejmijenu Rajsu. Da li to znači da i njoj, kao i Dejmijenu, ta veza nedostaje? „To je, takođe, slika iz prošlog vremena“ ona je objasnila „Ali ta [pesma], dok sam je pisala, bila mi je vrlo teška za  pisati i, jako dugo, vrlo teška za  pevati, mada ipak mislim da je bilo bitno da je napišem. Mislim da mi je to trebalo.“ Naglasila je da to nije „zla pesma ni svirepa pesma ili srećna pesma. Poprilično je… tiha.“ U istom razgovoru, negirala je da će se ikad vratiti Dejmijenu. Ipak, priznala je da je pročitala njegov intervju u kome govori o njihovoj vezi i da su se čuli.

Spot za pesmu „Little Bird“

Lisa i Glen, preuzeto sa http://damien-and-lisa.tumblr.com/

Lisa i Glen, preuzeto sa Fuck you and all we’ve been through

Lisa svakako svoju solo karijeru razvijala u najboljem mogućem pravcu. Gostovala je na albumu Herbija Henkoka, išla na turneje sa Glenom Hansardom, snimila duet sa Rejem LaMontažom, pevala sa Marijom Dojl Kenedi i potpuno očarala Gerija Lajtbodija, pevača grupe Snow Patrol. Pored toga što su zajedno snimili pesmu „Some Surprise“, Geri je neretko davao izjave o njoj, njenom „magičnom“ glasu i tome kako je uspešno izašla iz Dejmijenove senke. Ova tvrdnja svakako jeste tačna: iako možda ne dostiže Dejmijenovu popularnost, Lisa Hanigan je uspela sama da skroji svoju karijeru na „slomljenim, šištećim starim instumentima“, uz pomoć veselih, slatkih, ali ozbiljnih pesama. Najbitnije, ona je zadovoljna. „Vrlo sam srećna dok radim na sopstvenim stvarima. Volim svoj bend, volim turneje. Prosto se osećam jako dobro.“ A to se, svakako, čuje u njenim pesmama.

Obrada pesme Video Games” od Lane del Rej: Lisa i Marija Dojl Kenedi 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *