Tetralogija irske indi scene 2/4 – Glen Hansard.

Glumac, kompozitor, pevač, gitarista, frontmen grupe The Frames i polovina dua Swell Season – Glen Hansard se svakako može pohvaliti ispunjenom karijerom. Stoga nije čudno što je, već godinama, inspiracija mnogima i vodeće ime irske indi scene.

Glen, preuzeto sa last.fm

Glen, preuzeto sa last.fm

      Rođen je u Dablinu 21. aprila 1970. Već sa 13 godina napustio je školu da bi svirao po ulicama, a sa 17 je pozajmio novac od roditelja da bi napravio demo snimak. Potpuno slučajno, njegovu muziku su čuli u Island Recors i ponudili mu ugovor. Tad nastaje bend The Frames, nazvan po mnogobrojnim ramovima bicikala koji su krasili Glenovu kuću. Zajedno sa gitaristom Dejvom Odlumom, pevačicom Norin O’Donel, basistom Džonom Karnejom, violinistom Kolmom Mek Konom Iomajrom i bubnjarom Polom Brenanom, Glen je debitovao na muzičkom festivalu u Septembru 1990. Prvi album, Another Love Song, izdaju sledeće godine. Široj javnosti postaju poznati pošto je Glen glumio u Obavezama (The Commitments), filmu nagrađenom BAFTA nagradom, mada je kasnije izjavio da se kaje što je prihvatio ulogu, jer mu je snimanje uzimalo vreme od muzičke karijere.

„Downhill from here” sa prvog albuma

The Frames, preuzeto sa http://www.tonejoy.com/

The Frames, preuzeto sa tonehoy.com

Ipak, 1995. izlazi album Fizcarraldo koji je postao 26. najprodavaniji u Irskoj. U ovom periodu Glen prisno sarađuje sa svojim prijateljem Mikom Kristoferom. Kreira karakterističan zvuk indi-rok-folka, pod uticajem muzičara o kojima govori kao o svom „Svetom Trojstvu”: Lenard Koen, Bob Dilan i Van Morison. Ovaj spoj je začinjen Glenovim sjajnim vokalom i interesantnim tekstovima: od onih o čoveku koji gura brod preko planine, do jednog o „irskoj romantici” – želji da budeš sahranjen pored voljene osobe.

„Fitzcerraldo” uživo

          Godina 2001., iako jubilarna deseta za The Frames, nije bila najbolja – Dejv Odlum se povlači iz benda, a njihova turneja po SAD je otkazana zbog smrti Mika Kristofera. Mikova muzika ostaje blisko povezana sa Glenovom čak i nakon što je umro. The Frames  često izvode njegove pesme, naročito „Listen Girl” i „Heyday”.

Glen i Lisa za Božić 2012. na ulicama Dablina izvode „Heyday” 

  Iako skrhan gubitkom prijatelja, Glen nije usporio. The Frames nastavljaju da snimaju albume, od kojih je Set List bio prvi na irskim top listama.  Sudbonosne 2001. Glen upoznaje Marketu Irglov i taj susret menja sve. Iako je Marketa tada imala samo 13 godina, oni su se sprijateljili i 2005. zajedno osnivaju The Swell Season, bend koji ga je možda i najviše proslavio. Međutim, prava magija dolazi sa filmom Jednom (Once) u kome Glen glumi momka koji svira na ulicama Dablina, a Marketa češku imigrantkinju koja se zaljubljuje u njegovu muziku, pa zatim i u njega. Za vreme snimanja ljubavna priča se dešavala i iza kulisa. „Mislim da je to samo vrlo prirodan deo toga što smo radili.” rekao je Glen. Veza nije potrajala, ali prijateljstvo jeste.

Glen i Marketa u filmu Jednom, preuzeto sa http://croatia.org/

Glen i Marketa u filmu Jednom, preuzeto CROWN

Jednom je postao veliki hit – proslavio je The Swell Season, a pesma „Falling Slowly” je dobila i Oskara. Bio je to prvi put da je Irac osvojio Oskara u kategoriji za najbolju pesmu.

„Falling Slowly”

Preuzeto sa http://media.irishcentral.com/

Preuzeto sa Irish Central

Od tad, sve ide nabolje. The Swell Season dostižu vrhunac slave, The Frames nastavljaju da prave sjajnu muziku i idu na turneje sa Dejmijenom Rajsom i Bell X1, a Glen nastupa sa nekim od najpoznatijih muzičkih imena, poput Šinejd O’Konor, Edija Vedera i Bonoa. Napisao je dve pesme za film Igre Gladi, a „Take the Heartland” je sam izveo na sountracku. Godine 2009. je i gostovao u Simpsonovima. Sa Markom Girijem, prijateljem muzičarem, na aukciju je stavio privatan koncert od kog su prilozi donirani žrtvama zemljotresa na Haitiju – skupili su 6. 000 € i Glen je pokazao da nije ostavio samo trag u muzici.

 

„Birds of Sorrow” sa Rhythm and Repose

Glen sa Lisom Hanigan sviraju za irskog predsednika Majkla Higinsa, preuzeto sa https://www.facebook.com/lisahannigan

Glen sa Lisom Hanigan sviraju za irskog predsednika Majkla Higinsa, preuzeto sa Facebook starnice Lise Hanigan

 U poslednje dve godine su i o The Swell Season i The Frames snimljeni dokumentarni filmovi, a Jednom je postavljen na Brodveju. Ovih dana Glen najčešće nastupa sa Lisom Hanigan, predstavljajući svoj prvi solo album Rhythm and Repose. Uspeh i vrhunski zvuk ovog albuma ne iznenađuju: bilo da je reč o njegovoj autorskoj pesmi, prepevu tradicionalne ili obradi Britni Spirs, Glen je odavno pokazao da sve što odsvira može biti odlično i prvenstveno obeleženo njegovim autentičnim stilom.

„Everytime”, pesma Britni Spirs u izvedbi Glena Hansarda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *