Sutra na FEST-u: 28. februar

Smatrajte svoj dan uspešnim ako ste ga proveli kampujući ispred nekog od bioskopa u kojima se prikazuje program FEST-a, ali i spremite se za…

Smatrajte svoj dan uspešnim ako ste ga proveli kampujući ispred nekog od bioskopa u kojima se prikazuje program FEST-a, ali i spremite se za još.

Sutra na FEST-u možete da pogledate:

Hičkok (Hitchcock)

Režiser: Sacha Gervasi
Uloge: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Jessica Biel, Toni Collette, Danny Huston, James D’Arcy, Michael Wincott

Entoni Hopkins kao Hičkok Slika preuzeta sa: www.film.com

Entoni Hopkins kao Hičkok
Slika preuzeta sa: www.film.com

Nesreća kod biografskih priča na filmu često ume da bude u tome što deluju zbrzano u nekim delovima, a užasno razvučeno u drugim, što motivacija likova za neko delo izostaje jer se podrazumeva da je znamo i što, uglavnom, nisu nimalo uzbudljive. Hičkok nije ništa od toga. Gervasi je pametno izabrao da uradi adaptaciju knjige koja prikazuje Hičkoka na snimanju samo jednog njegovog filma (Psiho), ali i dalje uspeva da napravi dovoljno dobru karakterizaciju njega kao režisera, supruga i čoveka opsednutog misterioznim plavušama. Pored svega toga, najbolja stvar u ovom filmu su i dalje glavni glumci koji su sjajni zajedno na platnu, a Alma (Miren) je toliko upečatljiva, da bi film mogao vrlo lako da se preimenuje u Alma i Hičkok ili nešto slično. Ovaj film je zabavan, ne zamara i na momente veoma hičkokovski, posebno ako uzmemo u obzir muziku.

Na programu FEST-a: 28.02. u 13:30 u Sava Centru.

Veliki majstor (The Grandmaster)

Režiser: Wong Kar-Wai
Uloge: Tony Leung, Chiu Wai, Chen Chang, Ziyi Zhang

Posle šest godina pauze Vong Kar-Vai vraća se sa filmom o Ip Manu, velikom majstoru kineske borilačke veštine Ving Čung, i učitelju mnogih potonjih majstora, a njegovu obuku prošao je i Brus Li. Kar-Vai ovde nije režiser-biograf, nego prikazuje Ip Manov život sa filozofske strane, i pokušava da pronikne vezu između borilačke veštine i života. Zanimljivo je da se za Velikog majstora Kar-Vai sigurno sprema oko pet godina, jer se zna da se Toni Leung koji tumači Ip Mana toliko dugo spremao za ovu ulogu, intenzivno se baveći Ving Čungom.

Na programu FEST-a: 28.02. u 19:00 i 01.03. u 13:30, oba puta u Sava Centru.

Pupoljci (Poupata)

Režiser: Zdeněk Jiraský
Uloge: Vladimir Javorský, Malgorzata Pikus, Marika Šoposká, Josef Láska, Nguyen Thi Minh, Nguyen Kim Son, Kateřina Jandáčková, Aneta Krejčiková

Jarda Slika preuzeta sa: common.cinemachicago.org

Jarda
Slika preuzeta sa: common.cinemachicago.org

Pupoljci su obojeni sivim i crnim nijansama, sa samo jednom intenzivnom bojom tokom celom filma, a to je krvavocrvena na samom kraju. Ovo je film o propadanju jedne porodice u društvu koje se raspada, a sve se dešava pred Božić. Nijedan lik u ovom filmu nije srećan, osim možda lešinara koji drži bar i pozajmljuje novac ljudima za koje zna da ne mogu da mu vrate, ali svi likovi osim Jarde pokušavaju da pobegnu od svoje nesreće. Jedino on živi onako kako je živeo do tada, svestan jalovosti svih mogućih pokušaja; odlazi svako veče u bar, ubacuje novčiće u slot mašinu i neprestano gubi. Njegova ćerka je trudna i sanja da ode odatle, otac deteta je u invalidskim kolicima zbog nepromišljenog pijanstva, njen brat se zaljubljuje u striptizetu i slepo veruje da je to prava ljubav, a njihova majka veruje da će otići u Rio sa Jardom i svako veče vežba neku vrstu plesa sa Pupoljcima samo da bi joj se nešto dešavalo u životu. Sva ta njihova batrganja teraju i Jardu da pokuša da se izvuče, ali taj njegov pokušaj je uzaludan koliko i ubacivanje novčića u slot mašine i završava se tom iskričavom krvavocrvenom i krikom.

Na programu FEST-a: 28.02. u 23:00 u Dvorani Kulturnog centra, 01.03. u 12:30 u Domu omladine i u 19:00 u bioskopu Fontana.

Skrivena lepota (Bella addormentata)

Režiser: Marco Bellocchio
Uloge: Toni Servillo, Isabelle Huppert, Alba Rohrwacher, Maya Sansa, Michele Riondino, Fabrizio Falco, Brenno Placido, Gigio Morra

Skrivena lepota  je mozaik sastavljen od tri priče čiji je centar slučaj eutanazije. Belokijo ne pokušava da zauzme nikakav stav ovim filmom, već prikazuje društvo u Italiji onakvim kakvo jeste i ostavlja na publici da donese konačni sud. Neki problemi u filmu podsećaju na one u filmu Mar Adentro Alehandra Amenabara gde isto vidimo kako se glavni lik bori da dobije sudsko odobrenje za eutanaziju, iako je moguće izvršiti je na malo drugačiji, ilegalniji način. To je možda i najzanimljivije pitanje koje postavlja Belokio, prikazujući nam oca devojke koja je u vegetativnom stanju već 17 godina kako se povlači po sudovima i istovremeno prikazujući dva slučaja eutanazije koja se izvršava suptilno, bez ikakvih zakonskih posledica. Skrivena lepota jeste film o eutanaziji, ali Belokio kroz drugi slučaj deteta u komi uspeva implicitno da da kritiku Katoličke crkve i, čak, ubaci malo humora. Slučaj o kome je reč u ovom filmu još uvek je veoma aktuelan u Italiji, a Belokio ga prikazuje na najbolji mogući način, sagledavajući ga iz više uglova, bez davanja ikakvih sudova i tako snima film koji tera na razmišljanje, a ne pravi od publike samo puke konzumente.

Na programu FEST-a: 28.02. u 20:00 u Domu omladine i 01.02. u 13:00 u Dvorani Kulturnog centra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *