Sutra na FEST-u: 27. februar

Danas je šesti dan 41. FEST-a , ali još uvek nije kasno za vas! Ostalo je još pet dana sjajnih filmova. Istina je da…

Danas je šesti dan 41. FEST-a , ali još uvek nije kasno za vas! Ostalo je još pet dana sjajnih filmova.

Istina je da ste sigurno propustili Ljubav Mihaela Hanekea, ali mnogo filmova sa ovogodišnjeg FEST-a ima reprizu i to u različitim terminima. Sigurno je ostalo još filmova koje ste želeli da pogledate, ali niste stigli.

Evo nekih od njih koji su na programu 27. februara:

Na putu (On The Road)

Režiser: Walter Salles

Uloge: Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart

Na putu Valtera Salesa je priča o generaciji bitnika i njihovim putovanjim širom Amerike na kojima upoznaju različite ljude. Scenario za film baziran je na knjizi Džeka Keruaka, a napisao ga je Žoze Rivera koji je već sarađivao sa Salesom na Dnevnicima motocikliste. O adaptaciji Keruakovog romana Na putu pričalo se dugo, ali niko se nije usudio to da uradi zbog njegove forme. Možda je bolje da je to tako i ostalo. Salesov film ostaje nedorečen, odnos između dva muška lika on nikada ne objašnjava, ali ne daje na, m ni puno naznaka da ga shvatimo. Čini se da kroz ceo film on pokušava da nam pokaže koliko su likovi puni života, a tako  ih samo čini nezanimljivim, kao i sam film.

Na programu FEST-a: 27.02. u 11h u Sava Centru.

Ja i ti (Io e te)

Režiser: Bernardo Bertolucci

Uloge: Jacopo Olmo Antinori, Tea Falco, Sonia Bergamasco, Tommaso Ragno, Veronica Lazar, Pippo Delbano

Slika preuzeta sa: www.guardian.co.uk

Slika preuzeta sa: www.guardian.co.uk

Novi film Bernarda Bertolučija, Ja i ti, bavi se temom odrastanja i mladosti kao i njegovi prethodni filmovi The Dreamers i Stealing Beauty. On ostaje veran prikazivanju generacijskog jaza na filmu, ali ovog puta izostavlja seks i politiku i prikazuje samo brata i sestru zatvorene u podrumu gde pokušavaju da se izbore sa svojim demonima, porodičnim odnosima i nasleđem. Bertoluči se bavi svakodnevnim temama, on se trudi da ne manipuliše, nego da izaziva mišljenja i to je ono što ga čini velikim, a ovaj film dobrim povratkom na scenu posle 10 godina pauze.

Na programu FEST-a: 27.02. u 16:30 u Sava Centru i 28.02. u 11:00 u Dvorani Kulturnog centra.

Bergman i Manjani (La guerra dei vulcani)

Režiser: Francesco Patierno

Jedan od izabranih dokumentaraca ove godine je Bergman i Manjani koji se bavi jednom od najvećih ljubavnih priča u svetu filma. Ceo film baziran je na snimcima ljubavnog trougla između omiljene glumice u svetu, Ingrid Bergman, jednog od najcenjenijih režisera tog vremena, Roberta Roselinija, i omiljene glumice u Italiji, Ane Manjani. Iako u naslovu stoje samo imena glumica, ovo je i priča o Stromboliju gde je Manjani ostavljena, a Bergman upoznaje Roselinija i koji makar na tren postaje centar sveta. Ostrvo ovde služi kao romantičarski pejzaž, a njegova jedinstvenost je pokretačka snaga za glumce kada donose bitne odluke. Ono je sasvim slučajno postalo savršena scenografija za deo istorije filma. 

Na programu FEST-a: 27.02. u 17:30 u Domu omladine.

Anđeoski deo (The Angels’ Share)

Režiser: Ken Loach
Uloge: Paul Bannigan, John Henshaw, Gary Maitland, Jasmin Riggins, Roger Allam, William Ruane, Siobhan Reilly

Sami su tražili!
Slika preuzeta sa: www.digitalspy.co.uk

Na ovogodišnjem FEST-u prikazani su filmovi mnogih velikana režije, a između ostalog i novi film Kena Louča, Anđeoski deo. Louč ostaje veran svom “socijalnom realizmu” i pokazuje nam život mladih koji su na margini društva, pokušavaju da se promene, ali ne mogu zbog ožiljaka, dosijea ili proste činjenice da sistem (u najboljem slučaju) ignoriše one koji su grešili. Iako je tragikomičan, ovaj film ne izaziva smeh kroz suze i ne ostavlja nikakvu gorčinu posle gledanja. On je zabavan i smešan, kao i njegovi glavni likovi koji putuju kroz Škotsku u kiltovima ne bi li otišli na degustaciju viskija i promenili svoje živote.

Na programu FEST-a: 27.02. u 18:00 u Dvorani Kulturnog centra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *