Sutra na FEST-u: 1. mart

Ostalo je još samo 3 dana do kraja FEST-a, a sutra možete da pogledate: Rimu s ljubavlju (To Rome With Love) Režiser: Woody Allen Uloge: Ellen…

Ostalo je još samo 3 dana do kraja FEST-a, a sutra možete da pogledate:

Rimu s ljubavlju (To Rome With Love)

Režiser: Woody Allen
Uloge: Ellen Page, Woody Allen, Penélope Cruz, Roberto Benigni, Jesse Eisenberg, Alec Baldwin, Judy Davis, OrnellaMuti

Tiberi i Kruzova u Rimu s ljubavlju. Slika preuzeta sa: filmofilia.com

Tiberi i Kruzova u Rimu s ljubavlju ; Slika preuzeta:
filmofilia.com

Ove godine, divni ljudi iz organizacije FEST-a odlučili su da nam pruže priliku da odgledamo što više filmova poznatih režisera na velikom platnu. Jedan od njih je i novi film Vudija Alena, Rimu s ljubavlju. Alen i ovde tiho beleži život u metropoli, baš kao i u  svojim prethodnim evropskim pričama, Ponoć u Parizu Viki, Kristina, Barselona. Rimu s ljubavlju je klasična alenovska ljubavna priča sa strancima koji dolaze u Rim i zaljubljuju se, mladim parovima u čudnim situacijama, ostarelim parom kojima se Alen sve više bavi kako i sam stari, i komičnim situacijama u kojima se svi likovi u jednom trenutku nalaze. Ipak, ovo nije nova Ponoć u Parizu i čini se da je Alen hteo da postigne mnogo, i sve to je dovelo do toga da komično na trenutke izgleda usiljeno, a njegova poznata melanholija promiče gledaocima koji nisu verni obožavaoci. Ni u jednom trenutku ovaj film ne može da se posmatra odvojeno od svojih drugih prethodnika koji takođe pričaju o evropskim metropolama, ali svakako je film koji vredi pogledati, makar zbog zabavnih scena pevanja pod tušem i Kruzove u ulozi prostitutke.

Na programu FEST-a: 01.03. u 19:00 i 02.03. u 13:30, oba puta u Sava Centru.

Strast (Passion)

Režiser: Brian De Palma
Uloge: Rachel McAdams, Noomi Rapace, Karoline Herfurth, Paul Anderson

Brajan De Palma ostaje, kao i Alen, dosledan svojim uobičajenim pričama. Strast je film o čudnim odnosima između šefice i zaposlene, borbi za moć i ubistvu. Zanimljivo je da De Palma bira dve žene kao glavne likove u priči gde jedna od njih kuje osvetu protiv druge, a sve zato što joj je ukrala ideju. Ipak, ovaj De Palmin povratak u režiranju trilera po kojima je toliko popularan zvuči zanimljivo samo na papiru. Strast nije uzbudljiv, a gluma je prilično dosadna. Od De Palminih starih trilera vidi se samo tehnika snimanja koja u ovom slučaju nije nimalo zanimljiva i pomalo je napadna, a sve vreme odaje utisak da je on ovaj film snimio da bi zadovoljio neke svoje hičkokovske fantazije. Očekivalo se mnogo više od ovog povratka na scenu trilera, ali i pored svih nedostataka, Strast je gledljiva. Na momente ume da bude interesantna, pogotovo ako vam se uživa u scenama, nalik onima u Crnom labudu, u kojima učestvuju Rejčel MekAdams i Numi Rapos.

Na programu FEST-a: 01.03. u 22:00  i 02.03. u 11:00, oba puta u Sava Centru.

U kući (Dans la maison)

Režiser: François Ozon
Uloge: Kristin Scott Thomas, Fabrice Luchini, Emmanuelle Seigner, Ernst Umhauer, Denis Ménochet, Bastien Ughetto

Kristin Skot Tomas i Lukini u U kući. Slika preuzeta sa: mask9.com

Kristin Skot Tomas i Lukini u U kući. Slika preuzeta sa: mask9.com

U kući je priča o ogorčenom profesoru i studentu koji mu vraća veru u posao, jer je jedini koji želi da radi i pokazuje interesovanje. Problem je u tome što on svoje interesovanje pokazuje tako što upada u kuću svog prijatelja i onda piše o tome, a njegov profesor je toliko navučen na priču da ne ume ni sam da se izvuče iz nje i postaje žrtva manipulacije svog učenika. Mnogo toga se dešava u prvoj polovini filma koja je uzbudljiva i intrigantna i sve vreme tera na razmišljanje o kraju koji je prilično ispod svih očekivanja. Ipak, glumci u ovom filmu uspevaju da spase i pomalo dosadnu završnicu i čine iskustvo gledanja U kući zanimljivim i daju priliku da se zaboravi kraj, a više misli o obećavajućem završetku i potencijalnim krajevima koji se nažalost nisu desili.

Na programu FEST-a 01.03. u 18:00 u Dvorani Kulturnog centra.

Albertov put (Albert’s Way)

Režiser: Predrag Bambić
Uloge: Albert Lorenz Mayer, Albert Mayer Jr, Haskell Wexler, Otto Nemenz, Vilmos Zsigmond, Woody Omens, Robert Dietrich, Živa Grbić

Kao što i naslov kaže, ovo je pravi biografski film o putu Alberta Majera iz Jugoslavije u kojoj je rođen, preko koncentracionih logora, do Holivuda i unapređenja kamera. Ako ste čuli za ovaj film, to je verovatno jer se mnogo priča o tome kako je gospodin Majer rođen u Jugoslaviji, ali to nije nikakav razlog za odlazak u bioskop. Pravi razlog je taj što je ovo istinita priča o ostvarenju američkog sna i što je impresivno šta je sve jedan čovek uspeo da postigne za film, a onda da prenese i svom sinu istu ljubav prema kameri i tako još više uveća svoj doprinos i nasleđe.

Na programu FEST-a: 01.03. u 20:00 u Domu omladine i 02.03. u 13:00 u Dvorani Kulturnog centra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *