Kubanska strast koja je osvojila svet

Ukoliko u poslednjih tri meseca niste videli nijedan oglas za kurs salse, verovatno treba više da izlazite iz kuće.

Mešavina ritmova, pokreta i osećanja koju neki smatraju najboljim kubanskim proizvodom, čak i pre čuvenih cigara, neobjašnjivo osvaja Srbiju. Između dve salsa večeri/žurke, ovaj tekst prikazuje kratku istoriju sve popularnijeg plesa.

Kuba

Kuba je prva asocijacija na salsu, iako je poreklo plesa daleko složenije. Pored Kube, koja je imala najznačajniju ulogu, u igri su i ostale zemlje Latinske Amerike, ali i SAD, posebno Njujork.

U muzičkom smislu, salsa je miks većeg broja ritmova koji su bili popularni početkom XX veka. Francuzi su sa Haitija preneli na Kubu takozvani Danzón, koji se mešao sa izvornim kubanskim Són-om. Mešavina haićanskih ritmova sa ritmovima španskih trubadura i afričkim bubnjevima, predstavlja osnovu plesa u paru koji je zaživeo na Kubi. Okolne zemlje doprinele su svaka na svoj način – rumba, samba, ča-ča-ča, guahira, merenge samo su neki od postojećih pravaca koji su uticali na salsu.

Nakon dobrog prvog utiska usledilo je širenje salse – doseljenici su je preneli u SAD, gde je u Njuorku nastalo i samo ime. Pre 1933. godine reč salsa bila je rezervisana za kuhinju, a onda je jedna pesma u kojoj Ignacio Pinario pripoveda o nedovoljno začinjenom sosu nazvana Echale Salsita. Korišćenje izraza „salsa“ za vrstu muzike i plesa postalo je uobičajeno tek 60-tih. Danas je to jedino ime koje se koristi, opšte poznato, i niko više ne misli na hranu kada se ono pomene.

Velika popularnost salse dovela je do razvoja različitih stilova, koji se prepliću i međusobno i sa drugim latino plesovima. Pomenimo samo neke: kubanski, njujorški, dominikanski, kolumbijski, Los Anđeles stil…

Strast

Osnovni korak je jednostavan: desna napred-leva u mestu-desna u početnu-pauza, leva nazad-desna u mestu-leva u početnu-pauza. Ovo predstavlja brzo-brzo-sporo igranje. Umesto toga, moguće je igrati i brzo-brzo-brzo, što podrazumeva da umesto pauze postoji i međukorak, u mestu, onom nogom koja sledeća kreće napred/nazad. Ovaj korak zatim dobija varijacije u vidu okreta, promena pozicije, i slično. U salsi je uobičajeno igranje na ograničenom prostoru – svaki par ima svoje mesto u sali i smatra se nepristojnim previše se kretati, jer to smeta drugima. Formalni scenski nastupi, sa druge strane, podrazumevaju znatno više kretanja.

Onoliko koliko su koraci jednostavni, toliko je teško „ući u ples“, igrati ga u maniru. Salsa znači mnogo rada kukovima, za oba partnera. Ako ste primetili neki od oglasa i privukao vas je, verovatno ste videli koliko to teško pada muškim partnerima s brdovitog Balkana. Strast koja karakteriše ovaj ples ogleda se u blizini partnera prilikom izvođenja većine koraka, i senzualnosti tih pokreta. Poznato je da strast nije nešto što se lako opisuje rečima, pa je najbolje odgledati neki ples ili, još bolje, zaigrati.

Osvajanje sveta

Salsa je verovatno jedan od najpopularnijih plesova ikada, a to najviše duguje poletnom ritmu, lakim koracima i osećaju slobode u kom svako može da se „pronađe“, bez obzira na godine i druge razlike.

Takmičenja u salsi privlače veliku pažnju publike, a u želji da se prikažu u što boljem svetlu pred žirijem i brojnim ljubiteljima salse, plesači su svoje nastupe uzdigli u akrobatske visine, unoseći različita komplikovana podizanja i vratolomne okrete. Ne pokušavajte to kod kuće!

Za više informacija:

http://www.salsa-merengue.co.uk/revealit/histsal/prologue.html

http://www.dancelessons.net/dance_history/salsa_dance_history.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *