Izložba “Open Market” u Galeriji ULUS

Kao što joj ime kaže, izložba “Open Market” polazi upravo od – tezgi na buvljoj pijaci. Uzimajući ovaj naizgled prozaičan motiv kao osnovu, umetnik…

Mimica 1

Kao što joj ime kaže, izložba “Open Market” polazi upravo od – tezgi na buvljoj pijaci. Uzimajući ovaj naizgled prozaičan motiv kao osnovu, umetnik Stjepan Mimica pažljivo nadgrađuje slojeve stvarnosti koji izviru iz njih, na način koji onemogućava jednostavno razumevanje: ti slojevi se prepliću i preklapaju, izbijaju na površinu ili nestaju. Posmatrač ostaje bespomoćan pred njihovim nadmetanjem, uvučen u njihovu međuigru potrebom da se dokuči celovitost koju naslućuje, ali mu ona neumoljivo izmiče.

Svaka Mimicina slika je glasnogovornik sa jasnom porukom, potraga za ličnom i duhovnom slobodom čoveka u svetu potrošačke kulture koju ovakva umetnost podriva i preispituje. Međutim, možda je najveća njihova vrednost u tome što nije neophodna prekomerna intelektualizacija da bi se njihov smisao dokučio. Naprotiv, svojim nadovezivanjem na motive dobro poznate iz svakodnevnice i njihovom subverzivnom transformacijom one pozivaju na lično suočavanje i saživljavanje. Reakcija na njih je intuitivna i neizbežna, i efekat raste sa formatom – mogućnost da se ove slike iskuse u velikom formatu jedan je od razloga da se ne zaustavi kod onlajn listanja slika i prošeta do Knez Mihajlove.

Izložba se otvara 14. marta u 19h u Galeriji ULUS, i trajaće do 26. marta. 

Mimica 3

NB: Klik na fotografiju je otvara u većem formatu pogodnijem za divljenje i razledanje.

Mimica 2

Izvori:

  • Savo Popović za katalog izložbe “Open Market”
  • Jelena Spaić za katalog izložbe “Open Market”
  • Fotografije dela objavljene uz dozvolu autora
  • Facebook stranica događaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *