Evolucija muvanja: od toljage do ljubavi na prvi svajp

Flert je najzabavnija igra na svetu zbog toga što u njoj nema pravila. Ako napravimo metaforu između muvanja i video igara kakve imamo danas, svesno ili nesvesno se odlučujemo za lak, srednji ili težak nivo. Ložimo se na kvalitetne strategije ili klasične pucačine. Treskamo džojstikom o pod nakon prvog neuspešnog pokušaja ili igramo dok nam kapilari ne popucaju. Igramo kada smo solo ili nam je zabavnije u društvu. Nije ni bitno, dokle god se igrica „obrće”.

Evolucija čoveka

„Mala, svrati do mene da ti pokažem Bedrok.”

Pre nego što je osetio potrebu za verbalnom komunikacijom, ili bar pristojnim ogledalom i češljem, čovek je osećao potrebu da nešto smuva. U kamenom dobu je taj proces bio prilično brz i primitivan, pa je uz pomoć dobre toljage pećinski čovek sa svojom lepšom polovinom mogao da živi srećno do kraja života. Međutim, neko je tu hteo da povali na malo suptilniji način.

"Okačiću ti srce na zid." preuzeto sa: liveitoutloud

„Okačiću ti srce na zid.”
preuzeto sa: liveitoutloud

Život pećinskog čoveka bio je dosta monoton. Preko dana je sa drugarima lovio bizone i nosoroge, a pred mrak odlazio nazad u pećinu sa svojim mislima. Okružen ženama koje su svoje intimne delove tela prikrivale minijaturnim komadima životinjske kože, pećinski čovek ipak shvata da mu je za opstanak potrebno nešto više od kljove mamuta. Kako zbog prilično neartikulisanog govora nije bilo lako smuvati žensku na neku od „doš’o sam da te pitam da furamo” fora, pećinski čovek počinje da crta. Sve ono o čemu je razmišljao uveče kada legne na kamen sada krasi zidove pećina. Tako smo u amanet dobili preteču erotskih magazina, kamasutre, fejsbuk zidova i afterseks selfija. Evolucija nam je omogućila da jednim klikom sa društvenih mreža obrišemo virtuelne uspomene propale veze ili fizički teatralno pocepamo zajedničke fotografije dok je pećinskom čoveku nakon bolnog završetka veze ostajala komplikovanija opcija selidbe u drugu pećinu.

Muvanje na dobar automobil ili sviranje gitare je kliše koji imamo i danas, pa ako mislite da je izum prvog točka ili stvaranje instrumenata od kostiju nekog sirotog mamuta slučajnost onda posmatrate svet baš površno. Pećinske žene ložile su se na muževne brade i maljava ramena. Točak se kotrljao i vazduh je možda i previše mirisao na testosteron. Ako je (s)muvati nekada bilo lako onda je bilo baš tad. I muškarci i žene doprinosili su plemenu podjednako, nije bilo podele na bogate i siromašne, miraza i jedinica kćerki nekog gazde. Osuđeni jedno na drugo, a uskraćeni za neki kvalitetan TV program, novinu ili pristojni kafić, paleolitski ljudi su vrlo brzo pronašli sebi zabavu, a mi dobili čist, nagonski i da ne kažemo (rekli smo) životinjski – seks. Nema električnih seksualnih pomagala, nema ogledala, mekih dušeka i jastuka.  Just hard rock.

Drevna Samanta Džouns i pornići sa zapletom

Suprotno popularnom verovanju, Egipćani su dosta otvoreno govorili o seksualnosti jer je seks predstavljao srž religije. Obzirom na temperaturu od pedesetak stepeni Celzijusa i običaja da se žene nižeg društvenog statusa konstantno šetkaju u toplesu, a one bogatije u prozirnim haljinama dubokih izreza, nije bilo teško izazivati muški pol samom pojavom. Muvačine je bilo kol’ko ‘oćeš jer se kontracepcija uveliko koristila, a predbračni seks i prostitucija bili sastavni deo svakodnevnog života.

Narod drevnog Egipta je za uzor imao jednu od najvećih zavodnica na svetu – kraljicu Kleopatru. Govorila je devet jezika, bila vična diplomatiji, muzici, astrologiji i geometriji, a opet vekovima opisivana kao pohotna zavodnica i bestidna bludnica. Urbane legende govore da je upravo senzualna Kleo bila prva korisnica drevnog vibratora i imala svoj hram ljubavi u kome je boravilo nekoliko desetina zgodnih robova koji su joj uvek bili na raspolaganju. A ako je neko umeo to da iskoristi – umela je ona. I bogami, jeste, za sve pare.

"Dođoh, videh, zapratih." Julije Cezar

„Dođoh, videh, zapratih.”
Julije Cezar

Kao vlasnica bogatstva vrednog današnjih sto milijardi dolara, bila je prvi tajkun u istoriji, ali i prva žrtva tabloidnog pisanja jer mit  o „kraljici kurvi” prati njeno ime do današnjih dana. Pored toga što se obrazovala više nego ijedna vladarka na svetu, Kleopatra je vrlo mlada počela da se edukuje na još jednom mestu. Svim tajnama zavođenja naučile su je prostitutke iz Aleksandrije koje su joj redovno dolazile u goste. Od njih je naučila da se muškarci zaljubljuju u ono što vide, pa je ubrzo, u praksi, počela da primenjuje pravljenje aromatičnih ulja, senki za oči, kupki od magarećeg mleka i parfema za koje se smatra da su bili glavni adut kome jači pol nije mogao da odoli. Više od dve hiljade godina kasnije, imamo bočice kozmetičkih preparata sa njenim likom koje nam nude nekakav med, mleko ili ulje jasmina i hipnotišu žene širom sveta, baš onako kako je Kleopatra nekada hipnotisala Cezara ili Marka Antonija prodajući im isti proizvod. Doduše, dosta skuplje.

Sapun nije postojao u to vreme ali Egipćani su se prali i istovremeno ritualno kupali koristeći biljni pepeo koji su dodavali vodi. Kleopatra je napisala farmakološki priručnik pod nazivom Kozmetika. U papirusima su pronađeni zapisi o prvim receptima za pastu za zube na bazi meda i aromatičnih biljaka koje su se žvakale u cilju održavanja oralne higijene, lekove protiv pertuti i opadanja kose, ali i čajeve kojima je podmlađivala svoje telo i dušu. Sigurno je, ipak, da je Kleo ostala upamćena po mnogo čemu u istoriji, ali najviše po činjenici da je tokom svog života bila više gola nego obučena.

„Hej, svrati do mene, jedan dejt te neće ubiti.” – NETAČNO!

Najpoznatiji romantik svetske književnosti svakako je bio mladi Romeo koji je muvao u vreme kada je dužnost muškarca bila da pokaže spremnost da „vodi računa” o svojoj ženi. U tinejdž dobu, ipak, nema devojčice koja neće pasti na slatku žvaku tri godine starijeg mangupa koji hoće da se ljubi. Ako uzmemo u obzir Julijinu „moji me ne puštaju” situaciju i činjenice da je čovek morao da se šunja po žbunju, „visi” sa balkona i rizikuje prelom desne potkolenice, ne bi bilo fer da mu ne odamo priznanje za sve muke kroz koje je prošao.

 

Netflix and chill?

Netflix and chill?

Za ljubitelje romatike, priča Romea i Julije verovatno jeste čaša hladne koka-kole posle vruće pice. Za one druge, najveća ljubavna priča svih vremena zasnovana je na odnosu dvoje tinejdžera koji su par dana bili u vezi, a potom uzrokovali šest smrtnih slučajeva, uključujući i sopstvene.

Oduzmite danas tinejdžeru podivljalih hormona televiziju i internet i dajte nam novog Šekspira da zadovoljno trlja ruke. A opet, dajte mu internet, i posmatrajte lika koga 90% prijatelja hajduje sa fejsbuka zbog pesama Brajana Adamsa, statusa: „Upravo sam poljubio najlepšu devojku na svetu” ili „Nisam je video celog dana, dođe mi da umrem.” Ako ništa, nadamo se da bi ga neki stariji ortak posavetovao da čekin iz Julijinog dvorišta i nije baš najbistrija ideja na svetu i preusmerio ga na tinder.

„Ne budi luda, biće nam bolje sto puta…”

Primorana da se uda za čoveka koga ne voli, razočarana Rouz se sprema da skoči sa broda. Odlično. Džekov tajming za upadanje u Rouzin život ne može biti idealniji. Iskusni Džek muva mangupski na „dođi da ti pokažem šta sve propuštaš u svom životu” i to je super recept. Koliko bivših ljubavi pamtite po tome što su vam otkrili bend za koji do tada niste čuli? Koliko god veliki seronja/veštica taj neko možda postao neposredno pre/posle raskida, nekako ćete ga se uvek setiti kada čujete prve taktove pesme njegovog omiljenog benda. Savršen zločin.

Dečkić iz treće klase ćuti i radi. Bacio je udicu i posmatra. Fensi porodični ručak sa njenima ne može da nadmaši kultnu Nikolinu večeru sa Marininim roditeljima, ali vrlo poštujemo Džekovo opredeljivanje za psihološki pristup. Uvidevši da Rouz baš i ne uživa u luksuzu kojim je okružena i da živi jedan poprilično dosadan i uštogljen život, čovek je hvata za ruku i vodi na đuskanje u potpalublju na ispijanje piva sa gomilom nepoznatih ljudi. Bravo, Džek, sve si pošteno zaslužio. Dobro, sve sem hipotermije i davljenja.

Renault AX Limuzina, 1911.

Renault AX Limuzina, 1911.

 

Đakomo Kazanova – sirovi svaštojeb i varalica

Verovatno najpoznatiji muvač među muvačima i presretač muvao je sve što ide na dve noge. Kada kažemo sve što ide na dve noge onda mislimo: plesačice, glumice, plemkinje, sobarice, sveštenikovu nećaku, pet sestara, njihovu majku, prostitutku, udatu komšinicu i dve monahinje. Tanku liniju između švalera i šabana ipak kida činjenica da je šarmantni Italijan tokom svog života napisao memoare u kojima detaljno opisuje šta je radio hiljadama žena koje je uspeo da povali.

"Bože, još samo nekoliko hiljada njih i smiriću se, majke mi!" Preuzeto sa: sims.wikia

„Bože, još samo nekoliko hiljada njih i smiriću se, majke mi!” Preuzeto sa: sims.wikia

Ako smo već počeli tekst pominjanjem video igara, onda ljubitelji popularne serije igara The Sims znaju da nam novije verzije dozvoljavaju mnogo opcija kada je flert u pitanju. Simulacija realnog života nam ostavlja mogućnost da se pre samog muvanja upoznamo sa afinitetima virtuelog lika koga hoćemo da zbarimo. To je dosadno, pa se koncentrišemo na mogućnost flertovanja sa svakim na koga naletimo ili dobijanje šamara zbog „hvatanja na gomili” sa kućnom pomoćnicom. Ako bismo takvog lika preneli iz video igre u spoljni svet i 1725. godinu, dobili bismo – Đakoma Kazanovu.

Kao po scenariju, uvek po istom principu, Kazanova je svoje ljubavnice privodio u spavaću sobu punu ogledala, pripremao im večeru uz sveće, posluživao ostrige, sir i penušava vina kojima su se pripisivale afrodizijačke moći. Potencijalne ljubavnice gledao je pravo u oči i ne skrećući pogled satima razgovarao sa njima navodeći ih da mu se poveravaju. On bi postavljao pitanja i slušao, a one bi neprekidno pričale. Iako to nije bilo nimalo tipično za vreme u kome je sve bilo podređeno jačem polu, Đakomo se fino naslušao raznih priča u zamenu za pokoju recku. Umeo je da laska, bude strpljiv i pažljiv u odabiru poklona. Svojim ljubavnicama kupovao je donji veš suptilno poručujući da bi trebalo da ga isprobaju istog trenutka (veš, sram vas bilo).

Iako je imao prilično buran seksualni život, veliki ljubavnik nije baš pucao od samopouzdanja u tenucima kada ostane sam sa svojim mislima. Ježio se na samu pomisao orgija jer mu nisu ostavljale mogućnost da nad ženama demonstrira apsolutnu kontrolu. Ipak, dobio je epitet zavodnika za sva vremena, sifilis i gonoreju od kojih se, verovatno, nikada nije izlečio. Karma je kučka.

„Normalnost je iluzija. Ono što je za pauka normalno, haos je za muvu”

S obzirom na to da su žene u prošlosti bile tretirane kao seksualni objekti, pojava ubistveno elegantne Mortiše Adams šezdesetih godina prošlog veka, mnoge je ostavila bez daha. Lik žene koja iskače iz svih stereotipa pokreće revoluciju televizijskih formata po pitanju zamene rodnih uloga. Gomez i Mortiša, u svojoj originalnoj postavi, predstavljali su prvi televizijski bračni par koji je strasno uživao u svojoj ljubavi i implicirao postojanje BDSM seksualnog života.

"Kad sam sa tobom, draga, svaka noć je Halloween." Preuzeto sa: garyleemillner

„Kad sam sa tobom, draga, svaka noć je Halloween.” Preuzeto sa: garyleemillner

Pedeset nijansi crne Preuzeto sa: pinterest

Pedeset nijansi crne
Preuzeto sa: pinterest

Tiš je prava vamp riba koja svojom dugom, crnom kosom i usnama boje krvi osvaja Gomeza, eksentričnog verenika svoje sestre Ofelije. Koliko je ovaj čudak manijakalnog pogleda bio lud za njom, mogli smo videti u svakoj epizodi ove serije. Mortiša je umela da izgovara svašta-nešto lepo na francuskom jeziku u trenucima kada želi da sva pažnja bude usmerena samo na nju. I to je palilo. Mortiša postaje inspiracija, a njen odnos sa Gomezom uzor mnogima.

Vanvremenska lepotica je zavodila fer. Maestralna u crnoj magiji i prizivanju mračnih sila, ona ipak muva na ekstravagntne večere i noćne šetnje kroz porodične grobnice ili što bi se reklo – sa stilom. Brižna majka i posvećena supruga koja je zaljubljena do ušiju, ipak predstavlja model sposobne žene koja se nikada ni na šta ne žali i pokazuje da koliko god želela i volela svog muža ona bez njega može.

U pauzama pletenja džempera za svoje troruke rođake, ipak, uživa u takozvanoj „sobi za mučenje” u kojoj se nalaze brojni rekviziti kakve smo mogli da vidimo u starim horor filmovima ili učimo o njima iz istorije. U njoj je ovo dvoje supružnika uživalo u istraživanju različitih perverzija, ali i izmišljanju sopstvenih.

Moć ženskih nogu – momenti vrućih, niskih, strasti

Koliko je kamera volela zavodljive pokrete Merilin Monro u filmu Neki to vole vruće ili hladnokrvni pogled Šeron Stoun u Niskim strastima već je svima poznato, a one su nam podarile dve kultne scene koje su danas najpauziraniji flimski momenti svih vremena.

Jedna je sa filmskog platna zavodila milione 1959. godine, druga 33 godine kasnije, a obe su obeležile filmsku istoriju svojim kratkim, belim haljinama i još jednim adutom u ženskoj igri zavođenja – nemirnim nogama.

Tajne zavođenja: Muškarca će odati držanje, a ženu noge.

Seksi Šeron nam je u Niskim strastima pokazala primer besramnog flerta jedne žene i definisala seksipil tokom devedesetih godina prošlog veka. Izostanak donjeg veša i prekrštanje nogu biseksualne Ketrin Tremel u nekoliko sekundi objašnjava kolika je moć ženskog zavođenja bez ijedne reči. Za razliku od nje Merilin je zavodila svojim nevinim pogledom, zavodljivim šepurenjem i maznim glasom. Noge je isticala svilenim čarapama, a umela je i da skrati jednu štiklu kako bi zanosnije njihala kukovima i oblači špičaste grudnjake kojima je postizala figuru peščanog sata. I to je bilo dovoljno. Bez ijedne reči, prostim govorom tela, čitav svet je u trenutku ispustio uzdah zbog ovih scena i sa radošću ih pozdravio.

Insta-flert i Tehnoseksualna era

Preuzeto sa: nerdist

Preuzeto sa: nerdist

Možemo da pričamo o grupi ljudi koja sedi za istim stolom i ne komunicira međusobno zbog toga što svi gledaju u ekrane svojih telefona, a možemo i da (konačno) prebolimo to i pogedamo koji je danas datum. Tehnoseksualna era nam je otvorila mnoge mogućnosti. Danas možemo da startujemo nekoga ko je kilometrima udaljen od nas ili komšiju sa prvog sprata koga nikada nismo videli jer oboje gledamo šta se dešava na instagramu dok se vozimo liftom.

Zapravo, radimo isto što i Fred Kremenko samo danas ne moramo da urezujemo simbole u kamen. Poruka od simpatije, ili uzvaraćanje praćenja na instagramu, može da nas drmne u glavu mnogo jače nego što bi to mogla toljaga. Ljudi će se još dugo muvati na ovaj način isto kao što će se negde noću iskradati iz kuće i u dogovoreno vreme ljubiti pod trešnjom. Ne postoji pravilan i nepravilan način muvanja, postoji privid da se od naših predaka do današnjeg dana u igri flertovanja nešto promenilo. Zapravo, ista je igra, nove su igračke. 

2 komentara

  • nicifor says:

    Ako je ova osoba novinar, onda nam je novinarstvo skroz otislo predaleko. Skoro nista gluplje nizam procitao sa tolikom upotrebom prostackog jezika

    • Anja Anđelković says:

      Hvala na komentaru. Nastavite da nas čitate, a mi ćemo nastaviti da pomeramo granice prostakluka. Pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *