Top 5 filmova o vampirima

Omiljeno mitsko biće Holivuda, vampir, prikazivano je na razne gadne načine, ali i među vampirskim filmovima ima odličnih ostvarenja; Kokoška bira svoje omiljene!

Nepravda načinjena prema filmovima o vampirima mora biti ispravljena, a !Kokoška se daje u taj težak poduhvat. Gledajte ove filmove i povratite veru u jezive krvožednike koji ne svetlucaju, nego s pravom zastrašuju vekovima, baš kako i treba.

Preuzeto sa IMDB-a

Preuzeto sa IMDB-a

5. Glad (The Hunger), 1983

Ne lažimo se, ovaj film nije ovde zato što je dobar i poseban… U stvari, ovo je prilično bolno iskustvo za gledanje, ali na listu je dospelo zahvaljujući !Kokoškinoj večnoj ljubavi prema Dejvidu Bouviju.

Prijateljski savet: nemojte gledati ovaj film. Razočaraćete se kad saznate da Dejvid Bouvi ubrzano stari i njegove jagodične kosti u tom stanju nisu toliko privlačne. Premotajte na seksi scenu u kojoj Katrin Denev zavodi Suzan Sarandon, to je okej.

4. Zavisnost (The Addiction), 1995

Niko ne može snimiti pretenciozni vampirski film bolje od Ejbela Ferare. Ako pročitate o radnji filma The Addiction, najverovatnije ćete zaurlati „Kakvo sranje!“ i to je potpuno u redu jer je zaista teško svariti rečenice poput: „Studentkinju filozofije nakon stresnog predavanja dočekuje vampirica Kazanova, koja joj govori da će otići ako ova to iskreno zatraži, ali pošto studentkinja to ne uspeva, vampirica je ujeda i tako i od nje čini krvožedno besmrtno biće“. Verovatno će biti još gore kad otkrijete da filozofija nije izabrana slučajno, nego da likovi idu okolo i citiraju Ničea, i razmatraju pitanja slobodne volje i uzroka dobrog i zla kroz priču o vampirizmu, a sve to dok sišu krv nesrećnih prolaznika. Ipak, nije Ejbel Ferara džabe Ejbel Ferara; on uspeva da od ove naizgled pretenciozne povraćke od zapleta stvori odličan film o neprestanom nastavljanju loze zla i to sve praćeno reperskim saundtrekom devedesetih, a priznaćete, uvek ste želeli da čujete kako Kristofer Voken dramatično citira Ničea, dok u pozadini svira Cypress Hill.

Kristoferu Vokenu stvarno dobro ide igranje vampira

Kristoferu Vokenu stvarno dobro ide igranje vampira

Prijateljski savet: gledajte u izuzetno proseravačkom raspoloženju namučene srednjoškolke koja čita Hesea ili blago naduvani. Ako su vam ova stanja svesti strana, onda se samo zavalite i prepustite Ferarinoj mađiji.

3. Samo ljubavnici opstaju (Only Lovers Left Alive), 2013

Poznato je da je Džim Džarmuš najveći roker među rediteljima i to je samo potvrđeno u Only Lovers Left Alive, filmu u kome se Tilda Svinton psihodelično njiše i smeje, a Tom Hidlston mučenički svira svoje prastare gitare. Svintonova i Hidlston su toliko kul dok to rade, ili prosto spavaju jedno do drugog, da ih to više ističe od same činjenice da su živi vekovima, piju krv za doručak i povremeno moraju da počiste mrtva tela za rođacima koji svoje krvožedne nagone ne kontrolišu tako dobro. Ako vas glumci nisu kupili, onda će vas kupiti odličan saundtrek, Džarmušovi stilski eksperimenti, i svevremena ljubavna priča. Zapravo, ovo je više film o ljubavi koja opstaje uprkos svemu, nego o vampirima; jedino što ovde prepreke nisu bračne nesuglasice nego problemi sa snabdevanjem krvlju, ali to se da srediti!

Prijateljski savet: pre gledanja navucite najbolje krpe koje imate, njišite se i nabacite cvike za sunce. Budite kul.

Ni ne trudite se da budete ovoliko kul. Nemoguće je.  Preuzeto sa: rhymeetreason.com

Ni ne trudite se da budete ovoliko kul. Nemoguće je.
Preuzeto sa: rhymeetreason.com

Ako vam ikad zatreba vampir, izaberite Defoa.  Preuzeto sa IMDb

Ako vam ikad zatreba vampir, izaberite Defoa.
Preuzeto sa IMDb

2. Senka vampira (Shadow of the Vampire), 2000

Ubedljivo najzabavniji film o vampirima je Shadow of the Vampire koji govori o snimanju najkultnijeg od vampirskih filmova, Nosferatuu. Gledajte ovaj film ako volite Džona Malkoviča i Vilijema Defoa (a ko ih ne voli!), gledajte ga ako vas uzbuđuju izmišljene filmske istorije i ako volite da provodite vreme guglujući postoji li makar trunka istine u priči da je reditelj Nosferatua angažovao pravog vampira i obećao mu vrat glavne glumice kako bi snimio što bolji film.

Prijateljski savet: razgaćite se, spremite kokice i potrudite se da se ne zagrcnete od smeha.

1. Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens), 1922

Nosferatu iz 1922. zaslužuje prvo mesto na ovoj listi jer je verovatno jedan od najboljih horora svih vremena, a ne samo najbolji film o vampirima. Kontroverze pri nastanku ovog filma bile su brojne, a uglavnom su se ticale činjenice da je Bram Stokerov roman Drakula iskorišćen kao osnovna premisa bez dozvole njegovih naslednika; da posle presude da svi primerci ovog filma budu uništeni nije ostala jedna kopija, ostali bismo uskraćeni za ovo remek delo nemačkog ekspresionizma. Ipak, kopija je preživela i Nosferatu je otišao u legendu sa svojim bledolikim grofom Orlokom. Iako ovaj film današnjoj publici verovatno nije nimalo strašan, on uspeva bez ikakvih klišea i trikova da održi jezivu atmosferu i tako se ureže u sećanje svoje publike.

Preuzeto sa Vikipedije

Preuzeto sa Vikipedije

Prijateljski savet: nakon ovoga pustite Hercogov Nosferatu the Vampyre i uživajte u svojevrsnom omažu originalnom filmu iz ’22. Oba filma gledajte sami u škriputavoj kolibi. Ili nemojte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *