Pravda za riđokose: demonizacija riđe kose kroz istoriju

Ako na riđokose gledaš sa simpatijama, ako su ti privlačne ili odbojne ovo je tekst za tebe. Možda će ti postati još poželjnije, a ako ih smatraš odbojnim otkrićeš zašto je tako. Saznaćeš šta je zajedničko Lilit, Mesalini, Kleopatri, Zolinoj Nani, Klimtovoj Ateni i Pipi Dugoj Čarapi osim riđe kose. Ono što je sigurno, ovo je prilika da ih sagledaš iz drugog ugla.

Riđokose „veštice”

Da li su neke žene označene kao riđe (iako možda nisu bile), samo zato što je, iz nekog razloga, bilo potrebno da budu viđene kao oličenje nepoželjnog? Da li su određeni likovi iz fikcije postali riđokosi usled viševekovnih predrasuda o riđokosim, samo da bi njihove nepoželjne osobine dodatno bile potvrđene? Ili da bi provocirale?

Duga kosa žene je kroz istoriju smatrana simbolom ženstvenosti, lepote ali i svojevrsnog pokrivača ženskog tela  zaštite od „nedozvoljenih i nepoželjnih” pogleda. Sve dok je ženska kosa imala (i) ulogu pokrivača, oni riđi su se veoma loše kotirali. Svojom vatrenošću provocirali su poglede da skeniraju šta je ispod pokrivača umesto da kažu STOP „grešnim mislima“. Tokom srednjeg veka, ako se nekom digao da te proglasi vešticom, a još si bila i riđa, strah od lomače ili giljotine je bio opravdan. Riđa kosa je bila dodatni pokazatelj da si u paktu sa đavolom ili da si čak njegov potomak i da zbog toga treba da nestaneš. Štaviše, „veštice“ koje su završile na lomači, upamćene su uglavnom kao riđokose.

Lilit, Kleopatra i Mesalina  glavni krivci za predrasude o riđokosima do današnjih dana?

Lilit

Spremna za poletanje
pinterest.com

Prikazivana je i opisivana (i) kao riđa. Lilit se prvi put pominje u sumersko-vavilonskom mitu gde je predstavljena kao demon koji uzima obličje žene i zaskače muškarce dok spavaju. Verovatno je najpoznatije viđenje Lilit kao Adamove prve žene (i prve žene uopšte) koja je svojevoljno napustila Rajski vrt, jer nije htela da mu se potčini; u prevodu ona nije htela da pristane na misionarsku pozu, on nipošto nije hteo drugačije i ode Lilit. Ostade Adam nedugo sam.

Zašto je to važno?

Svi izvori koji pominju Lilit, pominju je kao simbol neukroćene ženske seksualnosti. Kroz vekove je bila asocijacija za nepokorno, demonsko, nadmoćno, seksualno-magijsko. Žene koje su u srednjem veku završile na lomači ili giljotini, skončale su pod izgovorom da ih je zaposeo duh riđokose Lilit i one su, jelte, morale stradati, pre nego što bi njihov uticaj postao primer poguban po moral. Još jednom, ne treba zaboraviti da su spaljene i giljotirane žene zapamćene (i) kao riđokose.

Slučaj Kleopatra

Jedna od najpoznatijih vladarki u istoriji, kraljica drevnog Egipta živela je u 1. veku p.n.e. Tokom 39 godina, koliko je živela, vladala je Egiptom 22 godine. Budući da je odgajana u porodici čiji su preci vladali kao faraoni deset pokolenja unazad, dobila je izuzetno humanističko obrazovanje govorila je devet jezika, baratala znanjem iz muzike, geometrije… U popularnoj kulturi je ipak najpoznatija zbog ljubavi sa dvojicom vodećih generala Julijem Cezarom i Markom Antonijem. Priča se da je bila riđa, iako se autentičnim mogu smatrati samo portreti na novčićima iskovani za njenog života. A oni nisu bili u boji. Da li je veličanstvenoj Kleopatri riđa kosa pripisana zbog delića priče o njenom životu koji je opisuje kao pohotnu zavodnicu i bludnicu?

Mesalina

Kao simonim za zlo i grešnost ženskog roda, kroz vekove se provlači ime Valerije Mesaline. Iako kao takva nije predstavljala izuzetak među rimskim caricama, vekovima nosi takvo breme, verovatno zato što je lošu reputaciju stekla za veoma kratko vreme. Određeni izvori navode da je živela samo 22 godine. Već na početku braka sa 50-godišnjim Klaudijem, 15-godišnja Valerija Mesalina je bila obasipana pažnjom mnogih ljubavnika. Zanimljiv je podatak koji kaže da se jednom prilikom „takmičila” sa jednom kurtizanom u izazovu koja će od njih dve u toku jednog dana spavati sa više muškaraca.

Valerija Mesalina
Historiam Olim

Zar i to, Mesalina?

Spisak poroka koji joj je prišiven je dugačak, a pored promiskuiteta, naručenih ubistava, pohlepa je zauzimala značajno mesto. Zloupotrebljavala je položaj rimske carice, tako što je prodavala pravo građanstva, izdavala dozvole za gradnju onima koji su joj davali najveće svote novca, dodeljivala visoke funkcije, takođe po principu „mito-korupcija”. Pomirljivi Klaudije je godinama žmurio na razvratnost i gramzivost mlađane mu žene i ispunjavao njene hirove, dok mu nije puk’o film. Sve u svemu, intrige, surovost, nimfomanija, Mesalinin život uopšte, koji istovremeno zgražava i fascinira, kao i njena kovrdžava riđa kosa lišili su je zaborava do današnjih dana.

A šta je o riđokosim rekao Čehov…

Riđokose su lukave, lažljive, zle, podmukle… Ne mogu da zamisle ljubav bez prevare. Obično su veoma lepo građene i po celom telu imaju divnu ružičastu kožu. Kažu da se đavoli i šumski duhovi žene samo riđokosama. Gde je laž, tamo je i strah i malodušnost. Dovoljno je da riđokosi dobro podvikneš („Ja ću te”) pa da se presamiti i hoće da se cmače. Ne zaboravi da su Nana i Mesalina bile riđe

                                                          Uputstvo kandidatima za ženidbu, Anton Pavlovič Čehov

Čehov je verovatno ovim šaljivim uputstvom, želeo da oslika zatucane stavove, koji su proizašli iz predrasuda tog vremena o ženama na osnovu njihovog fizičkog izgleda. Uputstvo nije blagonaklono ni prema crnkama, plavušama… Bilo kako bilo, ako si kandidat za ženidbu, i ako pažljivo pročitaš uputstvo, shvatićeš da od riđokosih nema većeg zla, da su pojebljivije od ostalih, te da shodno tome nisu dobra prilika za „svršavanje Svete Tajne braka”. Osim ako nisi đavo ili šumski duh.

Na koju je Nanu Čehov mislio?

unifrance.org

Da, na Zolinu Nanu. Naravno, nije je pomenuo zbog bezuslovne ljubavi (mi bismo rekli opčinjenosti) prema Fontanu, glumcu-komičaru, zbog kog je Nana osam dana zaredom išla u Varijete gde je Fontan igrao „obuzeta onom perverznom strašću žene prema iskrivljenoj ružnoći komičara” (Emil Zola, Nana).  S komičarem Fontanom, život joj nije bio nimalo komičan, budući da je počeo da je mlati kod god bi stigao, ubrzo nakon što su, „bez prethodne rešenosti počeli da žive zajedno u ulici Veron, na Monmartru, u jednom malom stanu na četvrtom spratu”. Čehov je pominje zbog života prostitutke koji je vodila pre nego što se zaljubila i zavolela kretena. I nakon što je kreten napustio. Ali ona nije bila samo još jedna u nizu žena ,,lakog morala“. Predstavljena je kao neodoljiva. Kao žena čije čari i najracionalnijeg pretvaraju u roba koji nije u stanju da joj kaže ne. Kao žena, koja svoje ljubavnike uništava i emocionalno i materijalno, odbacujući ih iz čiste zabave, bez milosti, kad joj dosade.

Klimtova Atena – od boginje-device do…

Opasuljena Atena
www.wikidata.org

Kao što znamo, Atena je bila grčka boginja mudrosti, zanata i rata. Iako je bila devica kao i Artemida, Atena nije izbegavala ljude, već je obožavala da bude gradska boginja, naročito u Atini, gde je usvojen njen kult kada je na Akropolju izniklo maslinovo drvo.

Klimt je Atenu predstavio tri puta. U trećoj predstavi Gustav Klimt se okreće ženi kao čulnom biću i menja Atenin karakter. Ona zrači zagonetnom snagom. Pored toga, Atena više nije simbol polisa, jer na svojoj kugli nosi poželjnu, zavodljivu Nudu Veritas (Golu Istinu) koja „drsko“ pokazuje ogledalo savremenom svetu. Kao što smo rekli, Klimt se u ovom trenutku kretao u pravcu istraživanja nagonskog života, tako da je ogledalo koje drži Nuda, trebalo da pokaže savremenom čoveku njegovo pravo lice. Uostalom, znate šta znači kada vam neko kaže da se pogledate u ogledalo. I Atena i Nuda Veritas su riđokose, čak su i stidne vlasi Nude Veritas riđe. (Karl E. Šorske Fin-de-siècle u Beču Politika i kultura)

A, Pipi Duga Čarapa?

Posve autentična devetogodišnja devojčica koja, mnogi bi rekli, pravi pizdarije. Nisu to neke pizdarije, ali se Pipi svakako ne povinuje pravilima. Misli svojom glavom. Neposlušna je. Divlja. Neukrotiva. Nezavisna. Sposobna da brine sama o sebi. Pošto joj je mama umrla, a ćale kapetan broda nikad nije kod kuće, Pipi živi sama sa svojim ljubimcima, konjem i majmunom. Vešto eskivira pokušaje dva pandura da je odvedu u dom za nezbrinutu decu. Ne želi da ide u školu, mrzi rano ustajanje, itd. Da li je i Pipi bila riđa jer je nedopustivo odskakala od konvencionalne predstave dobrog deteta te 1944. kada se našla pred čitaocima?

Pa, jesu li „veštice” zato što su riđe ili su riđe zato što su „veštice”?

Nekako se nameće da je potencirano da je neka žena riđa tek pošto se istakla na način neprihvatljiv za ženu u datom trenutku. Čehov pominje Mesalinu i Nanu, a videli smo zašto ih pominje kao riđe u onom Uputstvu kandidatima za ženidbu. Zašto je Zola odlučio da podari Nani baš riđu kosu i put? Zašto je Lilit predstavljana (i) kao riđa? Zašto je Pipi, konvencionalnim okvirima neprihvatljiva devojčica, riđa?

Zašto je odlučeno da riđokose budu viđene kao oličenje „lošeg”?

Čini se da je odgovor na ovo pitanje jednostavan. Oko 2% svetske populacije čine riđokosi. Znači riđokosih žena ima oko 1%, a zamislite tek koliko je malo riđokosih sa plavim očima. Riđokosi ljudi su oduvek bili manjina, a poznata je iskonska ljudska potreba da žigoše sve što odudara od uobičajenog. Ne treba zaboraviti da je fraza Judina boja bila sinonim za riđokose, a nastala je zbog Jude Iskariotskog, apostola koji je prema Bibliji izdao Isusa za 30 srebrenika. U srednjovekovnom slikarstvu Juda je prikazivan sa riđom kosom i bradom, svakako da bi i vizuelno bio izdvojen od ostalih apostola, dok je malo verovatno da je zaista bio riđ. Kako god, Judina boja, to jest boja izdajnika bila je crvena. Ako se na to doda da je crvena smatrana (i) bojom đavola, eto mogućeg odgovora na pitanje zašto je odlučeno da se koplje slomi baš na ljudima „sa vatrom u kosi”.

Verovali ili ne

Zgazi te beli konj, jer si zagledan/a u nju i eto nesreće pinterest.com

Verovalo se da ćemo videti belog konja nakon što smo ugledali riđokosu ženu. Neulazak belog konja u vidokrug posle susreta sa riđokosom, smatrao se pouzdanim znakom da će nas pratiti nesreća. Verovatnoća da je iko ikada ugledao belog konja, nakon što je video riđokosu ženu jednaka je verovatnoći da ga je nakon tog „kobnog susreta” udario i grom, jer kao što znamo, beli konj je oduvek bio retkost. Samim tim, prema verovanju, i sam pogled na riđokosu donosio je nesreću.

Pohotne riđokose? Šta kaže stručnjak?

Seksolog iz Hamburga V. Habermel kaže da riđokosi imaju povišen libido u odnosu na ostale. Hm! Za mišljenje seksologa, odgovoran je MC1R (melanokortinski receptorski protein) koji, em što je „kriv” za riđu kosu i ten, em što čini riđokose osobe osetljivijim na pojedine nadražaje (bol, hladnoću…), a moguće i nadražaje čulne prirode. Pa, gospodine Habermel, valjda povećana osetljivost doprinosi da osoba ima intenzivniji doživljaj čega god? Dobro je da niste rekli da su nimfomanke, ne znam kako bismo nastavili odbranu. Čak da je istina ovo što je gos’n seksolog rekao, ni to ne govori u prilog tome da su riđokose nezasite kurožderke koje partijaju sa đavolom. Povišen libido svakako ne čini svaku osobu promiskuitetnom. Šta ćemo sa izbirljivim? Znači, generalizacija je i ovaj put nemoguća.

Da li je pravda dostižna? Fascinacija riđokosima

Džulijen Mur    pinterest.com

Početak 20. veka drastično je skratio žensku kosu, što je simbolično trebalo da označi da su žene kobajagi preuzele kontrolu nad sopstvenom identitetom, seksualnošću… Životom uopšte. Od ovog vremena, riđa kosa, bila ona duga ili kratka postaje simbol glamura, negovanosti, posebnosti, fatalnosti, čemu je doprinelo zlatno doba Holivuda. Od Džudi Garland, preko Morin O’ Hare do fatalne Rite Hejvort. Zanimljiv podatak koji govori o poistovećivanju lepote riđokosih sa fatalnom privlačnošću tiče se malopre pomenute Rite Hejvort. Naime, nedaleko od ostrva Bikini u Tihom okeanu, 1. jula 1946. SAD su izvele prvu u nizu nuklearnih proba nakon Drugog svetskog rata, bacivši atomsku bombu pod imenom Gilda. Da, dobro mislite, atomka je dobila ime baš po Riti Hejvort, to jest po fatalnoj Gildi koju je Rita Hejvort igrala u istoimenom filmu, zahvaljujući kojem je postala planetarno prepoznatljiva i slavna. Šta bi mogla da  bude poruka, nego da je moć riđokosih lepotica razorna. (By the way, po ovom koralnom ostrvcetu Bikini je dobio ime dvodelni ženski kupaći – bikini). Ako napravimo osvrt na Holivud danas, uvidećemo da su mnoge glumice u nekom trenutku karijere bile riđe. Od prirodno riđokosih Džulijen Mur i Lindzi Lohan (koja je čas riđa, čas plava), do Nikol Kidman, Džulije Roberts, Skarlet Johanson, Eme Stoun… Ako ste filmofil, prisetite se uloga koje su igrale kao riđe. Kada se, pre par godina, riđokosa femme fatale Kristina Hendriks (Džoan Haris iz serije Mad Man) prefarbala u plavo, fanovi su bili dirnuti, pa ste mogli danima čitati komentare u rasponu od „a što si” do „ako si”. Promena je i u medijima ispraćena kao da je Kristini, u najmanju ruku, izrasla još jedna glava. I to sa riđom kosom.

Kada je reč o slikarstvu, riđokose su prikazane na platnima mnogih umetnika. U najvećoj meri, ne zbog fascinacije riđim ženama, već zbog toga što su naslikane žene zaista bile riđe ili zbog poruke koju je riđa kosa trebalo da pošalje. Reč je, svakako, o iscrpnoj temi koja zahteva i zaslužuje zasebno istraživanje (biće ga). Pomenućemo nekoga ko je sigurno bio fasciniran riđokosim. Reč je o engleskom slikaru i pesniku Danteu Gabrijelu Rosetiju (1828 – 1882), koji je naslikao mnoge riđokose žene, među kojima istaknuto mesto zauzimaju dve muze miljenice: Fani Kornfort koju je naslikao na oko 60 slika i Elizabet Lizi Sidal. Klimt je ciljano poklanjao riđu kosu mnogim ženama koje je prikazao.

U prilog opčinjenosti riđokosim ženama govore brojne stranice društvenih mreža koje su im posvećene kao i zasebne kategorije (Redhead i Ginger) u okviru porno sajtova.

Da je retko u 21. veku postalo poželjno možemo videti čak i na primeru riđokosih. Naime, 2011. godine jedna od najvećih banaka sperme Cyros International u Danskoj objavila je da više ne uzima spermu riđokosih donora, budući da su je imali dovoljno. Znači da je u određenom trenutku vladala ozbiljna navala na semenu tečnost riđokosih, a pošto se riđokosi nisu štedeli, u datom trenutku je došlo do zasićenja.

P. S. Maleno, dobronamerno odstupanje od suštine teme, ako do ovog trenutka niste prekinuli sa čitanjem teksta! Ukoliko želiš, ili znaš nekoga ko želi da, na ovaj način, snabde(š) fertilnu matericu genetskim materijalom nekog riđokosog gospodina, treba znati da su šanse da će čedo biti riđe, poražavajuće male. Od čega zavisi da li će dete biti riđe i kolike su uopšte šanse za tako nešto, informišite se klikom na link)

Redhead = Ginger? E, pa nije baš tako. Pažljivo sa izrazom Ginger!

Pod pojmom redhead, podrazumevaju se sve crvenokose/riđokose osobe, bez obzira da li je reč o prirodnoj  ili farbanoj kosi, od „šargarepa” narandžaste do vatreno crvenih nijansi. Ginger se neretko koristi kao pogrdan izraz za sve riđokose osobe, a zapravo označava isključivo prirodno riđe i to one koji imaju izrazito narandžastu kosu i upadljivo pegav, često izrazito svetao ten.

I dalje su vam sumnjive? A da ne patite od džindžerofobije? (Ginger + Phobia)

Pa, ako osećate nelagodnost pri susretu sa riđokosim i riđokosama, vrlo je verovatno da patite od džindžerofobije. Ako je strah udružen sa odbojnošću ili mržnjom u ekstremnom slučaju, koja proizilazi iz prethodno navedenih predrasuda, definitivno patite od džindžerofobije. Tako kaže definicija.

Da rezimiramo

Da prošlost često ne ostaje u prošlosti govore i predrasude s kojima su riđokose žene suočene i danas kada su poželjnije nego ikada. U prilog predrasudama, govore saveti, članci, mnogobrojnih stranih portala iz kojih možete saznati šta nikako ne smete pitati riđokosu na prvom dejtu, kako vam prvi ne bi bio i poslednji, šta su istine, a šta zablude u vezi sa riđokosim ženama i slične gluposti.

Ako je verovati, naučno je dokazano da su riđe žene seksualno najprivlačnije. Tajna je u feromonima iliti bezmirisnim mirisima koji šalju signale za akciju, a kod riđokosih je to tako izbalansirano, da se odma’ zalepite za njih. Ali nezavisno od toga da li pogled na riđokosu u vama izaziva unutrašnju eksploziju ili odbojnost, nadamo se da (više) ne mislite da je po sredi đavolja rabota, ili da su najpojebljivije zato što su najjebozovnije.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *