Erindol: put plesne predstave

Krajem meseca predstoji nam interesantno dešavanje koje spaja muziku i ples u jedinstvenu predstavu. Kultur!Kokoška preporučuje, i prilaže uvid u rađanje jednog ovako ambicioznog čeda.

Trupa Erin’s Fiddle već niz godina održava koncerte irskog plesa, i 2013. nije izuzetak: 20. i 21. maja u Ustanovi kulture Palilula održaće se dva uzastopna nastupa. Međutim, ovoga puta su stvari nešto drugačije: na scenu će izaći samo 23 najbolja plesača trupe, i izvesti jednu celovitu plesnu predstavu. Osim preporuke da se ovaj događaj poseti, za sve dežurne radoznalce Kultur!Kokoška daje i uvid u proces nastanka ovakvog scenskog događaja.

erindol

Pre svega je važno napomenuti da je većina plesača trupe irskim plesom počelo da se bavi iz hobija – Erin’s Fiddle od 2006. radi prvenstveno kao plesna škola. Zbog toga su svi dosadašnji koncerti bili koncipirani kao prezentacija naučenog – sadržali su sve koreografije koje bi se u tom trenutku igrale, i imali za cilj da nastupi što veći broj članova. Ako je u okviru takvih nastupa i postojao narativ, on je nastajao naknadno, na osnovu koreografija i sa namerom da ih poveže u kakvu-takvu celinu.

Ovom prilikom, međutim, pripremi nastupa se pristupilo potpuno drugačije – složenije i sistematičnije. Planiranje koncerta počelo je najesen prošle godine, i prvi cilj je bilo upravo promišljanje priče. Razmatrane su različite varijante – u obzir je uzeta nekolicina irskih mitova, ali je naposletku bila sastavljena sasvim originalna priča. Zato će sadržaj koncerta biti iznenađenje čak i za najbolje poznavaoce Irske u publici. Uprkos tome, bajka o Erindolu bogata je motivima irskih narodnih predanja, i naročito se fokusira na praznik Beltejn, koji se slavi upravo u ovo doba godine. I, kao što to već obično biva – u centru zapleta je ljubav. 

Priča je zatim podeljena u zasebne celine koje će biti prikazane  koreografijama: muzika, kao i plesni koraci osmišljeni su posebno za narativ. Ovo je bio poseban izazov za plesače, te su odabrana 23 najbolja, čiji je igrački staž u rasponu od jedne do sedam godina. Većina njih je ranije učestvovala na međunarodnim takmičenjima irskog plesa i ostvarila zavidne rezultate. Međutim, učešće u performans timu, koji je Erin’s Fiddle oformio u januaru, njihov angažman je podiglo na sasvim novi nivo – naporni treninzi održavaju se i po pet puta nedeljno, a koreografije koje je bilo potrebno naučiti od nule za samo nekoliko meseci predstavljaju najozbiljniji koreografski poduhvat trupe do sad. Kada vidi ovako retku posvećenost i entuzijazam, Kokoška oraspoloženo proteže kandžice i pridružuje se ritmičnom lupkanju.

Narativno orijentisan plesni nastup pružio je priliku i da se izađe iz uobičajenog načina izvođenja: niz koreografija koje se igraju unisono, u lesama. Uvedeno je više dramskih elemenata, ekspresivnijih kostima i scenografije, a plesna forma obogaćena. Iako priča preuzima vođstvo na ovom koncertu, ples koji je prati je raznovrstan – zastupljene su i hard shoe i soft shoe, i moderni i tradicionalni oblici irskog plesa. Na taj način Erin’s Fiddle pokriva pun spektar plesova kojima se bavi. Još jedan doprinos raznovrsnosti i dinamici nastupa je i nekolicina muzičkih tačaka koje prate fabulu, te predstavljaju posebno pripremljene autorske kompozicije koje će izvoditi bend Erin’s Fiddle Bards i hor Ma Jor 3rd.

Sudeći po najavama, deluje da je u pitanju ambiciozan projekat koji pretenduje da beogradskoj publici ponudi profesionalnu plesnu predstavu. U najmanju ruku, deluje kao nešto što vredi obići.

Karte se mogu kupiti onlajn na ticketline.rs, ili na njihovoj blagajni na uglu Marka Kraljevića 12 (ulaz 1) i Gavrila Principa 7.

Linkovi:

http://www.erinsfiddle.com/

https://www.facebook.com/erinsfiddle

https://www.facebook.com/events/538245319546917/

Nema komentara

  • B. says:

    Jedno je sigurno – Kokoška neće kljucati od dosade na ovoj predstavi 🙂 Obećavamo da će biti dinamično, veselo, zabavno, a ponekad i napeto! I svi ste pozvani 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *