Entoni Gormli: kolosi samospoznaje

Nadomak neba ili ispod zemlje, skulpture Entonija Gormlija jednostavnim idejnim rešenjima uspešno prenose simboličke poruke slučajnim prolaznicima, isto kao i vrsnim poznavaocima umetnosti.

Britanski skulptor i profesor na Evropskoj školi za postdiplomske studije (European Graduate School), Entoni Gormli, rođen je 1950. godine u Londonu kao najmlađe od sedmoro dece katoličkog para irsko-nemačkog porekla. Diplomirao je arheologiju, antropologiju i istoriju umetnosti na Triniti koledžu u Kembridžu, a posle završenog koledža zaputio se u Indiju da bi izučavao budizam i azijsku kulturu. Tri godine kasnije vratio se u London i nastavio usavršavanje na Centralnom fakultetu za umetnost pri Goldsmits koledžu, i Slejd fakultetu za lepe umetnosti.

Njegove skulpture nalaze se na najneobičnijim lokacijama. Često su uperene ka nebu, najpre one monumentalne, poetsko-simboličkog značenja, poput najslavnije: Angel of the North.

Angel of the North

Angel of the North

Svoje instalacije uvek postavlja na specifična mesta, poput visoravni, solitera, obala, katedrala, vode i peska, kako bi, po njegovim rečima: „štrčale kao akunpukturne igle zabodene u ljudsko tkivo“. U velikim gradovima njegov „univerzalni čovek“ ponekad sablasno stoji u praznim podzemnim železnicama ili na ivici oblakodera podsećajući na porast samoubistava i sveopšte otuđenje. Dobitnik je najprestižnijih umetničkih nagrada, između ostalih i, Tarnerove (Turner Prize) 1994., za svoj rad Field for the British Isles.

Field for the British Isles

Field for the British Isles

Ova fascinantna instalacija sadrži četrdeset hiljada minijaturnih figura od terakote, okrenutih tako da zure u gledaoca. U prividno beskrajnom prostranstvu, pored čuđenja i zadovoljstva koje pokreće ovaj projekat, njegov zadatak je i da proba da nađe odgovore na fundamentalna pitanja: ko smo mi?, odakle dolazimo?, kuda idemo? Gormli je počasni član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata i kraljevski akademik od 2003. godine. Dobio je plemićku titulu 1997.

Ser Entoni Gormli uglavnom koristi sopstveno telo kao model u transcendentalnim motivima kojima se suštinski bavi. Odnos čoveka i prostora – makro i mikrokosmosa – čini središnju temu nekih njegovih stalnih postavki, poput Another Place na plaži Krosbi blizu Liverpula. Kontroverzni autor teži da svoje radove lišene romantizma i idealizovane umetničke forme smesti u prirodu, kako bi se u konačnom ishodu njegove skulpture sjedinile sa krajolikom. Zato je za Another Place model njegovog tela bio najzgodniji izbor, jer nije reč o estetskom uzoru, već o sredovečnom čoveku koji je otvoren za svoju individualnost kroz jedinstvo duha i tela, oslikano u tački spajanja vode i neba, na horizontu iznad njegove postavke. Za ostvarenje ove vizije bilo je potrebno stotinu figura u prirodnoj visini autora, izlivenih od gvožđa, i dopremljenih helikopterima. Skulpture su pričvršćene za tlo šinama dugim dva metra. Zauzimaju kilometar i po obalskog dela i kilometar u predelu pučine, na mestu koje nije predviđeno za kupanje. Ipak, iz bezbedonosnih razloga zabranjeno je prilaziti ovim figurama bliže od pedeset metara. U zavisnosti od vremenskih uslova, doba dana, plime i oseke – neki od ovih nagih kipova su vidljivi, a neke povremeno prekriva voda. Mišljenja su podeljenja. Ima kritičara koji smatraju da je ova postavka  perverzna i daleko ispod nivoa nacionalne znamenitosti i, gotovo ikone, čuvenog  Angel of the North. 

Iako je često sam sebi objekat, ovaj umetnik ima izraženu potrebu da integriše posmatrača u svoje stvaralaštvo. Na paradoksalan način, koristeći se ponekad narcisoidnim samootkrivanjem, uvek „pogibeljnim“ pred mediokritetima, on je istorijsku ulogu statua – privilegiju bogova, vladara i heroja, sveo na razinu anonimnog prolaznika kome je i posvećena. Entoni  Gormli  je  jedan od najznačajnijih evropskih skulptora.

Ukoliko ste zainteresovani da pogledate još dela ili da pročitate nešto više o umetniku, skoknite ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *