Steampunk – zlatna era koje nikada nije ni bilo

ŠBB KBB pitalica za sve: ,,Šta bi bilo kada bi tehnologija nastavila da se razvija linijom parnih mašina a elektronika nikad ne ušla u široku upotrebu?” Stavite prst na čelo… Vreme je isteklo. Odgovor je: steampunk

Zamislite svet uglavljen između romanticizma viktorijanske ere i dramatičnih promena koje sa sobom donosi industrijska revolucija, ali ni korak dalje. Stop. Koje bi se tehnologije koristile? Na koji način bi se društvo dalje razvijalo? Kako bi se to ogledalo u svakodnevnom životu, estetici, nauci, vrednostima?

Dobrodošli, u steampunk svet; preuzeto sa: http://steampunk-factory.blogspot.com/

Dobrodošli, u steampunk svet; preuzeto sa: http://steampunk-factory.blogspot.com/

Prvi steampunk romani; preuzeto sa: www.goodreads.com

Prvi steampunk romani; preuzeto sa: www.goodreads.com

Pre svega, steampunk je počeo kao književni podžanr naučne fantastike 80-ih, nastao pod uticajem Žil Vernovih fantastičnih pustolovina, dogodovština Marka Tvena, Lavkraftove tame, i najzad Čarlsa Dikensa i H.G. Velsa. U tom svetu, zadimljenim londonskim ulicama lutaju i legendarni Šerlok Holms, Drakula, doktor Džekil i mister Hajd, Frankenštajnovo čudovište, ali i postojeće ličnosti kao Džek Trbosek i Nikola Tesla.

Budući da je tu veliki čarobnjak Tesla, u steampunk svetu ima struje, ali ona ima ograničenu upotrebu – sve još uvek uveliko radi na paru i ugalj, te je dim svuda. Gde god se okreneš – poluge, zupčanici, propeleri, cevi, teške skalamerije, i čudesni izumi. Po jeziku, društvenim načelima i načinu oblačenja, steampunk je ipak bliži viktorijanskoj eri nego modernom dobu, samo s naučnofantastičnim tehnološkim zaokretom.

Zaštitni znak steampunk-a; preuzeto sa: kellybarhill.wordpress.com

Zaštitni znak steampunk-a; preuzeto sa: kellybarhill.wordpress.com

Vlada sveopšta opsesija letelicama i podmornicama. Automobili su staromodni, nalik onim između 20-ih i 40-ih godina XX veka, rezervisani za malobrojne koji ih mogu priuštiti. Omiljeno prevozno sredstvo na duže staze je neizbežno voz, ali i dirižabl koji je jedan od zaštitnih znakova steampunk kulture. Naravno, budući da je ovo naučna fantastika, ljudi vole i da povremeno proputuju kroz vreme prototipima vremenskih mašina. Mogli bismo reći da je steampunk, sveukupno gledano, vrsta retro-futurizma dogurana do krajnjih granica.

Uprkos vizuelnoj primamljivosti i intrigantnim mogućnostima koje otvara, nazvati steampunk zlatnom erom možda i nije opravdano, pogotovo ako niste pripadnik britanske aristokratije. Pošto se bazira na viktorijanizmu, u nekim scenarijima steampunk povlači sa sobom i tamne strane ovog doba: imperijalizam, rasizam, klasnu nejednakost, jezive ludnice, i previše siročića po ulicama. Stoga se često koristi kao podloga za distopijske priče, u kojima „punk“” iz „steampunk“’ zaista dolazi do izražaja. Mizerija, okršaji sa vladom, tajne pobunjeničke grupe, ali i aktuelna pitanja kao preindustrijalizacija i korupcija, česta su tema mračnijih interpretacija. Inspiracija se crpi i iz masovnih ratova, pa se radnja često smešta u steampunk verzije Prvog ili, popularnije, Drugog svetskog rata.

Ponekad je sve samo sivo; preuzeto sa: fallenpixel.net

Ponekad je sve samo sivo; preuzeto sa: fallenpixel.net

Postoji nekoliko varijanti steampunk-a. Iako je radnja najčešće smeštena u zapadnoj Evropi, tačnije viktorijanskoj Britaniji, činjenica je da se 19. vek desio širom sveta. Američka varijanta steampunk-a naziva se western steampunk i, naravno, dešava na dalekom divljem zapadu, u rudarskim gradovima, teretnim vozovima, sa kaubojski-inspirisani kostimima. Ipak, ne baziraju se sve priče na alternativnoj istoriji. Fantasy steampunk dešava se u sasvim mitskom okruženju, novim svetovima, i jednostavno nema mnogo veze sa realnošću. Sve u svemu, nije bitno gde se radnja dešava. Bitna je samo obilna upotreba pare.

MODA

Steampunk je ono što se desi kad gotičari otkriju braon boju.“ Džes Nevins

Steampunk je verovatno najprepoznatljiviji po svom specifičnom dizajnu i stilu oblačenja. Postoji samo jedno pravilo: brisanje granice između starog i novog, kao i alata i ukrasa. Sve je istovremeno i lepo i korisno. Zamislite: ogromne haljine sa krinolinama, čipkaste rukavice, tesni korseti, crno-bele pruge i dezeni, skupocene kameje, cigaret pantalone, strukirani frakovi sa okovratnikom. A šta bolje ideuz to nego čelik, bronza, polirani mesing, boja rđe, braon koža, dugački kožni kaputi, teške duboke čizme sa tvrdim đonom. Nije dovoljno? Dodajte na to prekrasne suncobrane, cilindre i šešire, a onda i gas-maske za svu onu paru, avijatičarske naočari i svakakve tehnološke naprave. Nezaobilazni modni detalji svakog steampunk odela za oba pola su džepni sat ili nakit uobliku zavrtanja, zupčanika i ključeva.

Ponekad je odeća vojno inspirisana, a u može biti i nalik na takozvani Lolita stil. Ipak, budući da je steampunk pre svega žanr avanture, nije nimalo neuobičajeno za devojke da zaobiđu izgled dame i nabace obeležja pilota, pirata, inženjera, istraživača, ili ludog naučnika.

Sve u svemu, mogli bismo ovaj modni stil nazvati neo-viktorijanskim: sudar viktorijanske estetike sa tehnologijom savremenog doba. Dobrodošli su i detalji gotik, pank, ili pak vintidž stila

MEDIJI

Prvenstveno nastao kao podžanr u književnosti, steampunk puni police knjigama. Naročito zapažen roman je Diferencijalna mašina (V.Gibson i B.Sterling), u kojoj britanski matematičar Čarls Bebidž prevremeno uspeva da kreira prvi funkcionalni, mehanički kompjuter i pridružuje se lord Bajronu koji je, zabavno, na čelu Industrijske Radikalne partije.

Pomama za steampunk-om naročito je zaživela u video igrama. Posle japanskog serijala Final Fantasy, u kom leteći brodovi na paru odavno krstare nebom, verovatno jedna od najpoznatijih igrica steampunk žanra, Bioshock, prenosi svoju radnju u grad duboko pod vodom.

Od onih koje se igraju preko interneta među onima zanimljivijeg dizajna jeste Echo Bazaar: Fallen London, koji možete probati i sami potpuno besplatno.

Steampunk je odavno prisutan u stripu, a kod grafičkih novela proslavila ga je dobro poznata Liga Izuzetnih Džentlmena.

Počeci ekranizacija steampunk-a mogu se naći u filmu Metropolis iz davne 1926. i eksplicitnije u filmovima kao što su 20.000 milja pod morem (1954) ili Brazil (1985) a takođe i u seriji Wild Wild West (1965.) sa istoimenim filmom. Od zapaženih filmova koji su u skorije vreme izašli, adaptacija Šerloka Holmsa sa Robert Dauni Juniorom u glavnoj ulozi, pogotovo drugi deo, A Game of Shadows (2011), takođe su rađeni pod bitnim uticajem steampunk-a, kao i dečji film Hugo iz iste godine.

Japan voli steampunk, pa je zato i veoma prisutan na njihovim ekranima. Hajao Mijazaki, čuveni reditelj filmske kuće Gibli snimio je nekoliko maštovitih dugometražnih crtaća na ovu temu, među kojima su najgledaniji Laputa: The Castle in The Sky i Howl’s Moving Castle u kojima jasno pokazuje svoju ljubav prema ovom žanru.

Pažnja prema vizuelnim detaljima steampunk-a ogleda se i u izgledu instrumenata. Preuzeto sa steampunknews.co.uk

Pažnja prema vizuelnim detaljima steampunk-a ogleda se i u izgledu instrumenata. Preuzeto sa steampunknews.co.uk

Kad se govori o steampunk muzici, granice su još nejasnije, ako su ikada i bile jasne. Internet je dom aktivnih debata o tome šta ovaj muzički pravac zapravo podrazumeva, ali možemo reći da zahvata podjednako opskurne podžanrove kao što su dark cabaret, industrial dance, darkwave, i varijante starog dobrog panka i roka. U stvari, izgleda da se ne radi toliko o tome šta je steampunk muzika koliko o tome da svaki bend koji ima odgovarajući nastup, kostim i tematiku može da se prozove steampunk-ovskim.

Bend ,,The Clockwork Quartet'' uključen je u istoimeni multimedijalni projekat koje možete pogledati na http://clockworkquartet.com; slika preuzeta sa www.last.fm

Bend ,,The Clockwork Quartet” uključen je u istoimeni multimedijalni projekat koje možete pogledati na http://clockworkquartet.com; slika preuzeta sa www.last.fm

Kao najpoznatiji izvođači najčešće se navode Doctor Steel, Professor Elemental, Thomas Dolby, Abney Park, Vernian Process, The Clockwork Quartet, Steam Powered Giraffe, Frenchy and The Punk, The Clockwork dolls, a povremeno se u njihove redove ubraja i gotik muzičar Voltaire.

U skorije vreme steampunk stil se može primetiti i u video spotovima meinstrim muzike. Elementi ovog pravca pozajmljeni su u „Turn Me On“ Niki Minaž i Dejvida Gete, kao i u spotu pesme „Ballad of Mona Lisa“’ grupe Panic!At the Disco.

Buba nabudžena do zuba; preuzeto sa: http://www.steampunklab.com/

Steampunk buba, nabudžena do zuba; preuzeto sa: http://www.steampunklab.com/

STEAMPUNK KAO KULTURA

U današnje vreme steampunk uzima sve više maha, što se može videti iz činjenice da je počeo kao podžanr fikcije u literaturi, a dotakao sve aspekte života, proširivši se u čitavu podkulturu, i od skora našao svoje mesto i u popularnoj kulturi. Za sve više ljudi, steampunk je način života. Gaji se preko godišnjih izložbi i socijalnih okupljanja njegovih poklonika koja se dešavaju širom sveta: u Americi se svake godine održava najveća i najposećenija konvencija u San Dijegu, dok se od nedavno u Velikoj Britaniji u podnožju Linkoln zamka organizuje ”Sedmica u azilu”, na kojoj fanovi mogu da učestvuju u kraljevskom balu ili se pak okušaju u duelu u ispijanju čaja.

,,Mod-ovanje'' je način sređivanja svojih stvari da izgledaju steampunk-ovski; preuzeto sa: www.gadgetsin.com

,,Mod-ovanje” je način sređivanja svojih stvari da izgledaju steampunk-ovski; preuzeto sa: www.gadgetsin.com

3 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *