54. Oktobarski salon: pregled svečanog otvaranja

Oktobarski salon je počeo, a !Kokoška izveštava kako je bilo na njegovom otvaranju.

Kao i svake godine, Oktobarski salon ima poseban kodeks ponašanja kog ste zamoljeni da se pridržavate još na ulazu: nemojte se ponašati kao u galeriji ili muzeju, već kao u bilo kom drugom društvenom prostoru. Nemojte se držati na distanci, približite se i poslužite eksponatima. Interakcija sa umetnošću je bitna radi njenog samog razumevanja. Ukoliko se vodite ovim načelima, lepo ćete se i provesti.

Ne morate se deklarisati kao feministkinja da biste uživali u ovogodišnjem konceptu: kustoskinje naglašavaju da, dok je pristup feministički, ono čime se izložba bavi nisu nužno feminističke, već obične, svakodnevne, sveprisutne stvari.

Otvaranje je obeležio performans kanadske umetnice Aleksis O’Hara, a na spratu možete se upoznati sa njenom muzičkom instalacijom. Zavucite se u iglo sačinjen od zvučnika, sa četiri postavljena mikrofona iznutra i zanimljivim ehom– naravno, ako uspete da dodjete na red od radoznale dece.

Na sledećim slikama možete pogledati primere nekih od zanimljivijih postavki. ,,Požari” urađen na tekstilnoj tkanini, poziva na bavljenje problemom nehumanih uslova i nepoštovanja standarda rada za radnice u fabrikama tekstila u svetu, prvenstveno u Aziji. Osim sadističke satnice i okrutnog postupanja nadređenih, mnogi radnici ginu u čestim požarima koji izbijaju u ovim fabrikama, jer se nikakva pažnja ne poklanja njihovoj sigurnosti i osnovnim ljudskim potrebama.

Iako cela RK Kluz nije opremljena za izložbu, one prostorije koje jesu su iskorišćene do maksimuma. Posebno je interesantno zaviriti u oronule, naizgled puste sobe i shvatiti šta se zapravo u njima dešava.

Program za naredne dane možete naći ovde

Sve fotografije su delo autorke teksta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *