Koga briga što se Bouvi vraća?

U vreme kratkotrajnih pop karijera programiranih muzičara, Dejvid Bouvi je glas koji nam nedostaje.

Ne samo što je prošlo 10 godina od poslednjeg albuma Dejvida Bouvija, nego je on većinu tog vremena proveo u potpunosti povučen od medijske pažnje. Svi su se uveliko pomirili sa činjenicom da je sa njegovom karijerom gotovo. I onda, pre skoro dva meseca, naizgled niotkuda – nova pesma i najava novog albuma, koji samo što nije izašao. I mediji i fanovi su, naravno, odlepili, ali to nisu dobre vesti samo za njih. Ako se pitate zašto, i koliko je zaista važan ovaj povratak, na pravom ste mestu.

David Bowie

David Bowie – slika preuzeta sa www.davidbowie.com, fotografisao Jimmy King 2013.

Bouvijeva karijera uvek je imala glumačku komponentu i pronalazila način da bude u duhu svog vremena, bilo kroz likove kojima je obeležavao svoj identitet, kao što su Ziggy Stardust i Thin White Duke, bilo kroz promene imidža. Nisu mu bili strani ni nagli žanrovski zaokreti, dovoljno je uporediti Diamond Dogs (’74) i Young Americans (’75), ili Black Tie White Noise (’93) i Outside (’95), na primer. Bouvi je, ukratko, maltene čitavih 40 godina svoje karijere slušao svoj instikt a ne očekivanja izdavača i publike, i uspevao da ostane aktuelan, da pomera granice i postavlja nove standarde.

Pomenuti prvi singl sa albuma, baladu Where Are We Now krasi jednostavna, ali fenomenalno izvedena struktura. Ovih dana smo dobili i drugi singl, The Stars, koji stoji rame uz rame sa materijalom sa prethodnog albuma – Reality. Ove pesme ne donose nešto previše inovativno u njegov izraz, ali jesu veoma žive i energične u izvedbi. U međuvremenu, po mreži su počele da niču i prve recenzije albuma, uglavnom pune oduševljenja.

Dok čekamo album, u vazduhu lebdi pitanje da li je Bouvi spreman da ponovo pomera granice. Njegova stvaralačka radost svakako se oseća u do sada objavljenim pesmama; a u vreme kada nam je pop karijera koja traje duže od par godina manje-više nezamisliva, i gde više ne možemo da dišemo od industrijskih i programiranih muzičara, Dejvid Bouvi je glas koji nam nedostaje. Ne samo zato što uvek ima šta da kaže, već i zbog toga što je povratak na scenu posle tako duge pauze izazov na kakve je do sada uglavnom dobro reagovao. Pored toga, tokom čitave karijere je uspevao da stvori muziku u duhu vremena, da pokupi nove uticaje, transformiše ih u svoj izraz i raširi još dalje, ponekad čak zauzvrat utičući na izvođače od kojih je pokupio seme. Čekamo da čujemo.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=gH7dMBcg-gE]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *