NaNoWriMo: Roman za mesec dana? Nemoguće!

NaNoWrimo vas tera da napišete knjigu za mesec dana, a !Kokoška daje savete kako da ne posustanete i za nagradu dobijete sopstveni roman.

NaNoWriMo je skraćenica od National Novel Writing Month (Nacionalni mesec pisanja romana) koji se od 1999. održava svake godine. Uprkos imenu, ovaj događaj nije vezan za jednu naciju: ljudi iz celog sveta mogu da učestvuju u poduhvatu koji slavi kreativno pisanje. Ideja je da se za mesec dana – od 1. do 30. novembra – napiše roman od 50 000 reči i svi koji uspeju, pobeđuju. NaNoWriMo koristi čar rokova i to šta se, kad ih postavimo, može desiti. Kao što magično spremimo ispit za dan, tako možemo i napisati knjigu za trideset!

Grb NaNoWriMo-a, preuzeto sa oficijalnog sajta http://nanowrimo.org/

Grb NaNoWriMo-a, preuzeto sa oficijalnog NaNoWriMo sajta

Na pitanje: „Dobro, šta dobije pobednik?“, organizatori su na sajtu odgovorili da je „prava nagrada u NaNoWriMo-u sam rukopis, i stimulišući osećaj postavljanja ambicioznog kreativnog cilja i sabijanja istog. I milion dolara.“ To je apsolutno istinito, sem dela o milion dolara. Najlepše je što svi mogu da se oprobaju. NaNoWriMo ne postavlja ograničenja – nije bitno koje ste profesije, pola, roda, uzrasta, nacionalnosti; nema barijera, čak ni jezičkih. Kada, na kraju meseca, šaljete svoju knjigu na proveru, ona može da bude na bilo kom jeziku. Poenta je samo da ima tačan broj reči.

30 dana, 50, 000 reči, 0 izgovora; preuzeto sa NaNoWriMo prodavnice https://store.nanowrimo.org

30 dana, 50, 000 reči, 0 izgovora; preuzeto sa NaNoWriMo prodavnice

   Mesec dana za roman zvuči nemoguće, ali 2012. je uspelo 341 375 ljudi! Sve što je potrebno je malo volje i dobra ideja. Pod sloganom „Svetu je potreban tvoj roman“, NaNoWriMo poziva sve da podele svoju priču. Preko 250 NaNoWriMo romana je do sad objavljeno u afirmisanim izdavačkim kućama na engleskom govornom području, a među njima ćete možda prepoznati romane koji su kod nas prevedeni, poput „Noćnog cirkusa“ Erin Morgenster ili „Vode za slonove” Sare Gruen, koji je i ekranizovan.

Ako želite da i vi napišete roman, izdvajamo neke od mnogobrojnih saveta:

Priprema, pozor…

Kada otkuca ponoć 31. oktobra, sve mora biti spremno – likovi, priča, svet. Možda pre novembra ne možete krenuti sa pisanjem, ali možete krenuti sa smišljanjem. Zapišite ideje, napravite nacrt, prizovite duhove mrtvih pisaca i nakupujte mesečne zalihe kafe – kasnije neće biti vremena. Svako ima svoj metod pripreme, pa iskoristite onaj koji vama odgovara.

Kako to može da izgleda, preuzeto sa http://taramayastales.blogspot.com/

Kako to može da izgleda, preuzeto sa Tara Maya’s Tales

Kao vrlo uspešan način pravljenja nacrta mnogi ističu metod pahuljice  gde se kreće od najosnovnijeg nacrta romana u jednoj jedinoj rečenici, pa se dalje nadograđuje – dve rečenice, ceo pasus, dva lika, pa onda svi likovi, svi likovi u jednom pasusu itd. Ponekad ume da pomogne to da li ćete se upoznati sa likovima dobro – internet je pun vodiča za pisanje biografija likova i raznih upitnika koji će vam u ovome pomoći.   Možda vam baš zatreba informacija o tome da glavni zlikovac ima probušene čarape.

Nekima odgovara da srede sobu. Nekima odgovara da poslažu popisane informacije sa strane. Nekima da ne izađu iz srećne pidžame mesec dana. S obzirom na varijacije u pripremama glavni savet je jednostavno – pripremite se kako vama odgovara. Bilo da su to samolepljive porukice ili cele sveske sa biografijama likova, naoružajte se. Novembar dolazi.

Nema odmora dok traje obnova

Mnogi pisci pišu samo onda kada imaju inspiraciju i nemaju nikakvu rutinu.

Ti pisci nisu osvojili NaNoWriMo.

Uprkos lepoti kreativnih muza, budite svesni da nećete stići 30. novembra da napišete 50 000 reči. Najbolje je napraviti računicu i precizirati koliko reči treba napisati po danu (mala pomoć – tačno 1666, 6666667). Pišite svaki dan, pišite i kad vam ne ide, pišite iako vam zvuči glupo ono što napišete – ovo je redak momenat gde pobeđuje kvantitet nad kvalitetom. Iz toga dolazi sledeći savet…

Uređivanje zabranjeno

Da, istina je da je tajna dobrih knjiga u uređivanju, ali ne ovog novembra. Kada sednete da pišete, pročitajte jednu-dve rečenice napisane prethodnog dana da se podsetite, i odmah nastavite dalje sa pisanjem bez osvrtanja previše na prethodni rad. Koliko god to prethodno napisano bilo loše, ono će ostati tu do kraja meseca, (nažalost) bez ikakve šanse da se samo magično sredi. Ovaj mesec služi da ispljunete svoju ideju na papir, a ispravke dolaze kasnije.

Samim tim nemojte zaboraviti da, kada se mesec završi, vaša knjiga neće biti ni blizu gotovoj – moraćete da je prekrajate i krpite milijardu puta da bi ona uopšte i ličila na knjigu. Tada zaboravite sve što je rečeno u ovom pasusu o neuređivanju i zagrejte delete dugme.

Mistični demon zvani blokada

Problemi sa pisanjem su mnogi – kako da vam lik bude verodostojan, kako da izgradite svet, kako da uverljivo napište dijalog, kako da izbegnete klišee itd. Ipak, uglavnom se svi oni mogu rešiti detaljnim pripremana i uređivanjem nakon pisanja. Ono što vam može biti problem ovog meseca je da prosto ne možete da sednete  i da napišete dovoljan broj reči odnosno da se desi ono što je u narodu poznato kao spisateljska blokada.

U rečniku, kad pogledate definiciju spisateljske blokade, trebalo bi da stoji definicija: „Mistično, imaginarno biće koje spopada lenje pisce kojima se ne piše.“ Svi mi koji smo nekad pokušali da pišemo nekad izvlačili na ovog asptraktnog demona, ali kad dobro  razmislite zapravo uvek mora postojati vrlo konkretan razlog zašto ne možete da pišete.

Jedini ozbiljno prihvatljivi oblik "spisateljske blokade", preuzeto sa http://swaggerwriters.blogspot.com/

Jedini ozbiljno prihvatljivi oblik “spisateljske blokade”, preuzeto sa Swagger

Loša stvar je da kada to shvatite  ne možete umesto pravog rešenja rešenje slegnuti ramenima i uključiti klipove smešnih mačaka. Dobar stvar je da rešenje postoji. Možda imate previše obaveza sa strane, nervozni ste ili vam mozak beži natrag u prostorije fakulteta – što je sasvim okej, ne morate ovog meseca pobediti. NaNoWriMo se održava svake godine, a od skora postoji i NaNoWriMo Camp koji se održava leti.

Možda je vaša „blokada“ manjak inspiracije. Zato i pravite one prve nacrte, da ako ne znate šta da pišete možete izvaditi puškice i prepisati nešto. Pogledajte film koji je smešten u istor eri kao i vaš roman, pročitajte knjigu u sličnom stilu ili prosto prošetajte i odlučite da dečko sa napola spuštenim pantalonama u autobusu može da bude vaš najnoviji lik u knjizi.

Blokada može biti i izgovor za manjak samopouzdanja i ideju da loše pišete – ako je to slučaj, onda vam je dozvoljeno da slegnete ramenima, ali i da nastavite da pišete. Manjak samopouzdanja ostavite za neki drugi mesec i zapamtite da ćete sve što ne valja rešiti kasnije.

Ponekad vas možda prosto mrzi da pišete što je takođe okej. U tom slučaju, sedite i pišite.

Ti to možeš!

Teško je. Nemate ideju. Prolupali ste. Roditelji su vas se odrekli jer samo štekćete pred kompjuterom. Priviđa vam se glavni lik kako sedi u klupi do vas

Odlično! Nastavite da pišete.

Moguće je da ćete doći do ovog momenta. U tom slučaju, dozvoljeno vam je 5 minuta pauze. Preuzeto sa sajta autore, http://debbieohi.com/

Moguće je da ćete doći do ovog momenta. U tom slučaju, dozvoljeno vam je 5 minuta pauze. Preuzeto sa sajta autorke, Debbie Ritpath Ohi

Niko ne kaže da je jednostavno napisati 50 000 reči za mesec dana, ali je svakako moguće. Uhvatiće vas kriza, nećete znati šta pišete, likovi će vam preuzeti uzde i početi da vode svoje živote, počećete da pišete na jeziku sirena koji niste ni znali da znate, ali za to i služe prethodno napravljeni podsetnici i nacrti. Držite svoju svesku sa idejama blizu sebe ako vam ideja ponestane ili, pak, podivlja i pretvori se u ljudoždersku zombi lasicu. Iako ono što pišete zvuči kao glupost , 1. decembra će se isplatiti. Ako i dalje niste uvereni, tim NaNoWriMo-a se potpudio da vam obezbedi reči podrške renomiranih pisaca kao inspiraciju.

 Ako ništa od ovog ne pomogne, odustanite, popijte čaj ili kafu, odgledajte snimke smešnih mačaka, a onda se vratite za taj kompjuter, lenštine jedne, neće se knjiga sama od sebe napisati!

Kako bi zapravo pomoć u pisanju trebalo da izgleda, preuzeto sa http://2spookywritingtips.tumblr.com/

Kako bi zapravo pomoć pri pisanju trebalo da izgleda, preuzeto sa welcome to writevale

Ne čitajte nikakve savete

                …od trenutka kad završite ovaj članak, naravno.

Dobro zapamtite da svaki put kad čitate savete, ne pišete. Čitanje raznih mističnih metoda će vam samo oduzeti vreme, a od previše saveta ćete se samo pogubiti. Najbolje je slediti svoj osećaj i raditi onako kako vam prija. Jedina univerzalna tajna formula dobrih pisaca je da oni, iznenađujuće, pišu. Zato, sedite, uključite željeni program ili uzmite papir i pišite.

Kad se tako postavi, pa, hej, to i nije tako teško! Zašto ne biste probali ovog novembra?

Posebna zahvalnost Henriki, odnosno J.E, čiji je blog post o spisateljskoj blokadi inspirisao ovde dati savet. 

 

    1 komentar

    • Odličan članak, podijelili smo ga na Facebook stranici NaNo Croatia, koja okuplja Wrimose iz regije Europe :: Croatia. S obzirom da na službenoj stranici NaNoWriMo-a imamo aktivan forum, i svake godine se okuplja sve više Wrimosa iz Hrvatske i okolnih zemalja, pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i podijele svoja NaNo iskustva 🙂

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *