Svet pod mikroskopom

Umetnici mikroskopije mogu u kapi votke, oku guštera ili preseku neurona otkriti divne i grozomorne slike. Inspirišite svoje noćne more, uronite u fotomikrografiju!

Fotomikrografija je fotografija predmeta i organizama uvećanih od 10 do 1000+ puta kroz mikroskop. Ovim hobijem ponajviše vole da se usputno bave biolozi, zoolozi, hemičari, lekari, i svi oni naučnici po institutima koji imaju pristup najfotogeničnijim uzorcima i česticama.

Kao što je pesak

Kao što je pesak. U ovom prstohvatu se mogu videti ostaci korala, školjki, sundjera, puževa, morskih crva, i različiti minerali stari i po 1000 godina.

odee.com sand

Niz fantastičnih fotografija peska sa različitih plaža dr Gerija Grinberga možete pogledati na njegovom sajtu sandgrains.com

Međutim, za dobru mikrografiju nije dovoljno imati samo nabudženi fotoaparat i još nabudženiji mikroskop (mada jeste neophodno). Važniji aspekti su manipulacija osvetljenjem, umešnost sa tehnikalijama, vešto oko i fokus, podosta vremena i strpljenja, a i nešto mašte.

Fotomikrografija je od istraživačkog sredstva prešla u sredstvo popularizacije nauke i podizanja zainteresovanosti mladih nada po školama. Zašto, možete već videti i na sledećim fotografijama – izdvajamo vam neke od najboljih dosad uhvaćenih mikrografija, po tematici:

ALKOHOL POD MIKROSKOPOM

Dakle, ovo nisu apstraktne uljane slike, niti halucinacije koje možete imati posle ovih pića, već samo pogled na njih veoma izbliza. Mislimo da sada možemo mirne duše da kažemo: piće = umetnost.

ČOVEK

OČI

Kažu da u očima možete da vidite dušu osobe. Ne znamo za vas, ali nama se čini da vidimo reljef neke vanzemaljske planete?

OČI ŽIVOTINJA

ŽIVOTINJE i drugo

Vorticela, rod protozoa, uveličana x20

Vorticela, rod protozoa, uveličana x20

Embrion zebraste ribice; preuzeto sa www.livescience.com

Embrion zebraste ribice; preuzeto sa www.livescience.com

Klaster ribljih jaja uvećano x7

Klaster ribljih jaja uvećano x7

(UPOZORENJE ZA ONE KOJI PRODUŽE: neki od vas možda neće spavati večeras)

Pozdrav punoglavcu; uslikao David Sapde

Pozdrav punoglavcu; uslikao David Spade

Upozorili smo vas.

Larva | Preuzeto sa www.buzzfeed.com

Larva | Preuzeto sa www.buzzfeed.com

I da, ovo što vidite iznad nije nikakva grozomora sastavljena od plastelina i košmara, već larva najobičnije, najdosadnije muve.

Gusenica; preuzeto sa: EYE OF SCIENCE SPL BARCROFT MEDIA LANDOV

Gusenica | Slika: EYE OF SCIENCE SPL BARCROFT MEDIA LANDOV

Ako se Alisa u Zemlji čuda susrela lice u lice izbliza sa ovim monstrumom i ostala pri sebi (što je samo po sebi diskutabilno), moramo joj odati priznanje. Gusenice nikad nisu izgledale jezivije.

Grinje; preuzeto sa nano-antimicrobial.com

Grinje; preuzeto sa nano-antimicrobial.com

Upravo u ovom momentu vaš jastuk i posteljina su verovatno prepuni ovih stvorova. Ako vas ovo ne motiviše da češće usisavate nameštaj i provetravate sobu, ništa neće.

preuzeto sa www.buzzfeed.com

preuzeto sa www.buzzfeed.com

A onda opet, nekih nezvanih gostiju se ne možete rešiti jer bukvalno žive u vama; tačnije, u sićušnim porama iz kojih vam izrastaju trepavice, tik iznad očiju. Istina, ovi paraziti vole da izlaze uveče dok spavate i gmižu vam po licu. Nemojte da delujete toliko preneraženo, ovo nije ništa novo – za ove druškane znamo još od sredine 19. veka! I dosad smo živeli s njima sasvim složno.

preuzeto sa www.cracked.com

preuzeto sa www.cracked.com

Još jedna larva muhe koja će vam pohoditi snove.

preuzeto sa www.buzzfeed.com

preuzeto sa www.buzzfeed.com

Ovo zaista postoji, i ovo zaista jeste fotografija, ne 3D model čudovišta za najnoviji blokbaster. Hidrotermalni crv nastanjuje okeansko dno i jedan je od najmanjih organizama na svetu, nevidljiv ljudskom oku, a ovde uveličan za vaše zadovoljstvo 500 puta.

uslikao: Oliver Meckes

uslikao: Oliver Meckes

Tardigrada (ili drugačije water-bear) ovde pozira u svojoj rodnoj mahovini, a takođe se može naći… pa, svuda. Od najviših planina do najdubljih mora, ovo stvorenjce manje od milimetra preživljava u najekstremnijim mogućim uslovima, bila to vrelina od 150 Celzijusa ili hladnoća od -200 Celzijusa. Može da živi 10 godina bez hrane i vode, preživljava radijaciju 1000 puta jaču nego bilo koji drugi drugi živi stvor, a njen lični rekord je preživljavanje u vakuumu u svemiru.

preuzeto sa www.cracked.com

preuzeto sa www.cracked.com

Na slici gore ste pogledali u lice stidnu vaš. Mislimo da je to bilo dovoljno i nema potrebe da dalje komentarišemo.

1 komentar

  • mm says:

    Hvala na upzorenju (hahahah), naravno da ću spavati, ovi mali mi neće ništa! Šalim se, sigurna sam da neću zapamtiti kako se ta mala bića zovu, ali sam i onako znala da postoje, i drago mi je što sam videla kako izgledaju. čarobno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *