Šta je Free Art Friday?

Poziv umetnicima i publici: uključite se i šetajte gradom petkom!

U doba u kome sve ima svoju cenu na tržištu, osnovan je jedan svetski pokret zasnovan upravo na poklanjanju, tačnije ostavljanju umetnosti na ulicama grada, pod imenom Free Art Friday (iliti Besplatna umetnost petkom, mada ćemo je radi uštede vremena i prostora od sada zvati FAF). Na raznim mestima mogu se naći informacije o tvorcima pokreta – često su imenovane sasvim drugačije osobe, tako da se ne treba zaustavljati na tom detalju (iako smo svakako vrlo zahvalni onome ko je prvi došao na ideju), već ćemo se potruditi vam bliže opišemo ovu umetničku inicijativu, u nadi da zajedničkim snagama možemo da utičemo na to da zaživi, ili oživi, na ovim prostorima.

Šta je zapravo FAF?

Najsažetije rečeno – to je umetnost ostavljena na ulici da je pronađe i uzme bilo koji srećni prolaznik. Striktna pravila ne postoje i umetničko delo može biti bilo šta, od slika i crteža, grafika, skulpture, do poezije, ištampanih fotografija ili ručnog rada – izbor tehnike i motiva je u potpunosti prepušten autoru i njegovoj kreativnosti. Jedino važno je da delo ni na koji način ne vrši intervencije u samoj okolini (dakle, grafiti ili tagovi na zidovima ne pripadaju ovoj ideji), i da se lako može pomeriti, to jest uzeti. Gledajući primere dela koja su do sada ostavljena, stiče se utisak da su možda najpopularniji reciklirani materijali – posebno oslikani karton – zbog svoje ekonomičnosti i neškodljivosti za okolinu, ali verovatno i šmeka koji u sebi nose.

1012667_506320732773063_495145090_nOvakav vid izlaganja umetnicima nudi potpunu slobodu da stvaraju van ograničenja koja nameću galerije, kolekcionari, pa čak i publika, kao i van finansijskog okvira, a takođe im omogućavaju da vrlo javno izraze određene ideje ili političke poruke. Zatim, samo saznanje o projektu nas navodi da dublje istražujemo mesto u kome živimo i dodatno uključimo svoju percepciju tokom šetnji, jer nikada se ne zna gde možemo naleteti na komad umetnosti. Možda najvažnije, ova umetnost je tu da iznenadi posmatrača, da ga navede da se nešto zapita, ali i da mu ulepša dan dok se vraća kući sa posla. Naime, pored potrebe za zaradom, promocijom ili čak pobunom, u umetnosti je oduvek postojala i potreba da se ulepša svakodnevica na neki način, koji je u ovom slučaju jeftin (za umetnika) i besplatan (za publiku). Pokret nikako nije ekskluzivan i svako može učestvovati u njemu – ovo se odnosi i na izlagače i na konzumente umetnosti – bliži je street art-u nego tradicionalnom galerijskom izlaganju, te se kreće u pravcu anti-elitizma.

 

Kako FAF funkcioniše?

 1. Umetnik stvara delo i obeležava ga nekom vrstom etikete sa obeveštenjem o FAF-u i, po želji, informacijama o sebi i svom delu (Uobičajena etiketa je: „Free Art Friday, to take home and enjoy“, mada ovo je potpuno otvoreno za razne ideje). Na stvaraocu je da odluči da li će iskoristiti deo svog opusa u ove svrhe ili će praviti sasvim odvojena dela namenjena isključivo FAF-u.
 2. Delo zatim treba, po mogućstvu petkom kako ime kaže, ostaviti negde u gradu, fotografisati i podeliti na nekoj od društvenih mreža (facebook, twitter, instagram, flickr…) sa ili bez informacija o lokaciji.
 3. Posmatrač pronalazi delo i uživa u njemu (ponovo, sa mogućnosti podele na društvenim mrežama)!

FAF svakako podseća na vrstu (više ili manje dokumentovanog) performansa: zbog svoje prolazne prirode (u idealnom slučaju delo će vrlo kratko biti izloženo u spoljašnjosti), kao i zbog važnosti učešća publike – bilo da su to posmatrači-prolaznici ili budući vlasnik dela, svi oni postaju kritičari dok istovremeno svojim učestvovanjem pomažu realizaciji projekta.

545548_368113876593750_2107815344_n

Vrlo interesantan je i sam trenutak preuzimanja umetničkog dela sa ulice jer, kada naleti njega, do tada pasivni posmatrač postaje sastavni deo umetničke situacije i utiče na njen dalji razvitak. Da li će delo izložiti u u svom privatnom ili nekom drugom javnom prostoru? Da li će ga samo baciti u najbliže đubre kako bi „očistio“ ulicu ili će možda pokušati da ga preproda? Iako nevidljiva za javnost, važna su i osećanja posmatrača – da li oseća nesigurnost ili krivicu pri uzimanju, da li je zbunjen, srećan ili zantirigiran, da li će sa drugima podeliti svoje iskustvo…? Sve ovo formira jednu zanimljivu mešavinu emocija i estetike.

Posledica?

Iako su oduvek postojali umetnici koji su poklanjali svoja dela društvu na ovaj ili onaj način, finansijski aspekt umetničkog stvaralaštva je, sa pravom, uglavnom uvek bio na prvom mestu. Zbog ovoga, pojaviće se neko sa optužbom da ovaj vid poklanjanja umanjuje tržišnu vrednost umetnina. Stoga se postavlja pitanje: da li umetnost u isto vreme može biti besplatna i donositi zaradu? Deluje da može.

534367_344099048995233_971315107_n

Jasno je da umetnici nekako moraju da prežive od svog stvaralaštva, ali takođe FAF može biti dobra ideja. Zašto? Svaki umetnik teži promociji i diskusiji o svom delu, a ovo je jedan dobar način da se tako nešto postigne. Zatim, gore je već pomenut trenutak ulepšavanja javnog prostora i usrećivanja slučajnih prolaznika, kao i mogućnost otvaranja diskusije o određenim (društvenim) temama. No, kao možda najvažnije se nameće širenje svesti o važnosti umetnosti u životu i okruženju. Ovime, učesnici FAF-a utiču na smanjenje otuđenosti ljudi od sveta umetnosti.

Kako se od umetnika ne očekuje da poklone ceo opus, već tek po neki primerak (često jeftinije izrade), ovom aktivnošću se ni na koji način ne spušta cena umetnosti na tržištu već čak može uticati na povećanje interesovanja za nju, što će u krajnjoj liniji dovesti do povećanja kupovine umetničkih dela. Na ulicama i preko društvenih mreža umetnost se približava onima koji možda nikada sa njom ne bi došli u kontakt, čime se, ponovo, može uticati i na pojavu tržišne potražnje. Porast interesovanja za savremenu kulturu samo može doprineti onima koji se njome bave.

Stoga

Kultur!Kokoška poziva umetnike da se pridruže akciji i povremeno petkom na ulicama ostave delić svog rada kako bi obradovali nekog prolaznika u ova siva vremena. Najbolji link koji vam možemo ponuditi je ovaj ka FAF – Belgrade, koji ukazuje na to da se ideja nikada nije sasvim primila ili da je vremenom u priličnoj meri zamrla, sa nadom da se može oživeti. Nedostatak aktivnosti na stranici  na neki način ukazuje i na stanje u našem društvu u kom je kultura potisnuta na marginu, kao i na sveopštu pasivnost (jer sve što možeš danas, ostavi za sutra). Zatim, pozivamo i publiku, prolaznike, šetače, da krenu u istraživanje svog grada i da sa nama podele iskustvo ukoliko neko delo nađu. Samo zajedničkim snagama možemo uticati na to da se nešto promeni.

10421371_817123715000550_193570940168705545_n

Sve slike su preuzete sa stranica Free Art Friday i Free Art Friday – Belgrade.

2 komentara

 • mira says:

  zasto se u srbiji sve vise koristi engleski? je li to odraz nekakvog intelektualnog pomodarstva, ili kulturne inferiornosti? koliko znam, srpski je jos uvek ziv i zdrav jezik.

  • Maša Marić says:

   Poštovani, hvala Vam što nas čitate i komenarišete. Da odgovorim – ukoliko govorite o imenu projekta koje nije prevedeno, a s obzirom na to da ime nismo mi izmislili, već prestavlja svetski fenomen, nismo videli potrebu da ga prevodimo ili transkribujemo na srpski jezik (kao što ni npr. facebook ne zovemo liceknjiga).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *