Art + Science = ?

Šta sve divno može nastati pri komunikaciji naizgled nepovezanih oblasti, umetnosti i nauke, a i kako pretencioznost može da nadvlada promišljenost – Art + Science.

Umetnost i nauka  – dve sfere ljudskog delovanja naizgled bez ikakvih dodirnih tačaka. Međutim, primere sudara, ili bolje reći prožimanja, ove dve oblasti možemo naći i stotinama godina daleko u prošlosti ljudskog društva, a ne samo u današnjosti, kada nekako sve teži interdisciplinarnosti. Od Leonarda da Vinčija, definicije svestranog čoveka, do Vinsenta van Goga koji je uspevao da u svojoj umetnosti uhvati fascinantne prirodne fenomene, umetnici su često bili inspirisani naukom, njenim dostignućima i konceptima. Potencijal saradnje nauke i umetnosti prepoznat je i otelotvoren u projektu Evropske mreže digitalne umetnosti i nauke, a jedan od partnera ovog projekta Centar za promociju nauke drugu godinu zaredom organizovao je u Kulturnom centru Beograda (kao i galeriji Muzeja nauke i tehnike SANU) izložbu Art + Science na kojoj su predstavljena dela umetnika i interdisciplinarnih timova umetnika i naučnika inspirisana naučnim konceptima i fenomenima. Na izložbi se mogu naći kako zanimljivi i vizuelno primamljivi, tako i možda ne baš uspešni pokušaji da se iskaže povezanost ove dve ljudske delatnosti. !Kokoška iznosi svoje pohvale i pokude.

Manje je više

Pobednici Art & Science projekta, koji umetnicima omogućava boravak u naučnim institucijama i saradnju sa tamošnjim naučnicima, berlinska grupa Kvadrature imala je priliku da boravi u Južnoj evropskoj opservatoriji koja se ne nalazi u Evropi, već u Čileu. Kako sami umetnici kažu, ono što im je prvo palo za oko po dolasku u opservatoriju je nesavršenost i česta potreba za popravkom različitih mašina koje naučnici tamo koriste. Ovo je i inspirisalo njihov rad Mase, nastao u saradnji sa naučnicima-mentorima i izložen na Art + Science izložbi. Mase čini čelična ploča na kojoj se nalaze dva kamena vulkanskog porekla (jer su delovi asteroida, ma koliko simbolički prikladniji, ipak preskupi) koja se mogu pomerati pomoću žica. Žice kontroliše kompjuter kome je zadato da kamenje pomera sve dok ploča ne postigne ravnotežu. Kada je postignuta, ona vrlo kratko traje, baš kao i svuda u prirodi. Minimalističkim pristupom umetnici su na zanimljiv i prijemčiv način predstavili jednu od glavnih prirodnih zakonitosti i opravdali nagradu koju su dobili.

Cveće i mačke

Kao i Mase, dela korejskog dua Šinsunbek i Kimjonghun karakteriše minimalizam finalnog proizvoda, ali i promišljenost pri njegovoj izradi. Na Art + Science izložbi predstavljena su dva njihova dela koja su stvorili koristeći softvere za prepoznavanje lica i oblika. Jedno od njih Mačka ili čovek predstavlja fotografije ljudi koje je program prepoznao kao mačke i obrnuto, fotografije mačaka koje program smatra ljudima. Iako Mačka ili čovek može delovati komično i banalno, Cvet direktnije ilustruje njihovu zamisao. U ovom delu umetnici su testirali program za prepoznavanje oblika: koliko mogu da iskrive fotografiju cveta, a da od strane programa ona i dalje bude prepoznata kao cvet. Ono što čoveku posle par minuta postaje neprepoznatljiv oblik računar i dalje prepoznaje kao biljku. Na jednostavan način (gde je jednostavnost u krajnjem proizvodu, ali ne i u njegovoj izradi) oni nas opominju da zastanemo i razmislimo pre nego što previše odluka koje treba doneti prepustimo računarima.

Ko živi u ananasu na dnu mora?

Još jedan duo, ovog puta iz Španije, Asusena Higanto i Giljermo Kasado na izložbi je predstavio svoj rad nazvan Deep life. Njih dvoje dobili su fotografije, uglavnom one mikroskopskih organizama nastale pri naučnoj ekspediciji koja je istraživala biodiverzitet okeana i uticaj globalnog zagrevanja na život u njima. Fotografije su zatim animirali tako da predstavljaju različite aspekte života – reprodukciju, kretanje, prenos naslednog materijala itd. Videi nastali animacijom projektuju se u zamračenoj prostoriji na petri šolje različitih veličina međusobno povezane žicama, kao simbol povezanosti različitih vrsta stanovnika okeana. Uz to se mogu čuti zvuci kitova i drugih stvorenja iz dubina, pa je doživljaj potpuniji. Rezultat je nepretenciozna i vizuelno primamljiva postavka, koja više poziva na divljenje tom malo istraženom podvodnom svetu nego što ima potrebu da vas direktno i strogo opominje zbog potencijalnog negativnog uticaja koji na isti imate.

Šta je nauka, šta je umetnost?

I pored nekoliko divnih primera konceptualne umetnosti inspirisane naukom, ima i onih za koje nije baš jasno zašto su se našli na ovoj izložbi. Kod nekih je problem u naglašavanju načina izrade dela, dok je finalni proizvod krajnje nejasan, kako u kontekstu povezanosti sa naukom, tako i kao umetničko delo samo za sebe. S druge strane, ima onih koja ostavljaju jak vizuelni utisak, bilo pozitivan, bilo negativan, a sadržajno su vrlo maglovita. Manje potrebe za impresioniranjem upečatljivim vizuelnim i audio sadržajem, a više promišljenosti u ideji koja stoji iza samog dela svakako bi poboljšali ovu izložbu.

Izložba Art + Science otvorena je još vrlo kratko, do 25. maja, ali dela Šinsunbek-Kimjongsun dua moći ćete da pogledate u Naučnom klubu Beograd Centra za promociju nauke (Kralja Petra 46) do 7. juna. 

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *