Razbijači kasa: Oz veliki i moćni

Kako sjajni efekti i jarke boje kamufliraju faličnu priču.

Režiser: Sem Raimi

Scenario: Dejvid Lizi-Aber i Mišel Kapane, inspirisano delom L. Frank Bauma

Uloge: Džejms Frenko, Mila Kunis, Rejčel Vajs, Mišel Vilijams

Film koji je trenutno među onima koji najviše razbijaju kase u Americi je, definitivno, Oz, veliki i moćni. Ono što je sigurno je da je sama produkcija filma zaista velika i moćna; niko ne može da porekne prelepe boje i sjajne efekte, naročito primetne ako gledate u 3D verziji. Zemlja Oza je napravljena tako da bih odmah stala u red i tražila kartu u jednom pravcu i nadala se da otkačene frizure i prešarena odeća idu gratis uz državljanstvo. Međutim, ono što kod filma i nije preterano moćno je, pa, film.

Radnja o mađioničaru, sitnom prevarantu, koji bežeći od gneva jednog od mnogih ljudi koje je zezno završava u uraganu koji ga nosi u – znamo već – Oz i tamo ima bajne avanture, je, zapravo, uvod u priču iz L. Frank Baumove knjige i prethodnog filma Čarobnjak iz Oza – saznajemo  kako je čarobnjak iz Oza postao čarobnjak… ili, pa, kako je postao imitacija čarobnjaka. Po uzoru na hit film iz 1939. početak je crno-beo i dešava se u Kanzasu, sve dok Oskara Digsa, protagonistu, tornado ne odnese u magičnu zemlju Oz. Tamo se sreće sa tri prelepe veštice (i to nije samo moje lično mišljene, jer veštice glume Mila Kunis, Mišel Vilijams i Rejčel Vajs!), no na vama ostavljam da pogodite koja je dobra, a koja loša. Već tu negde se iz interesantne pričice o dopadljivom prevarantu dobija kliše priča o običnom čoveku koji mora da spase neobičnu zemlju silama ljubavi i dobra. Ništa što nismo videli pre. Sve podseća i na prvu ekranizovanu priču o Ozu sa boljim efektima i zgodnim dasom (Džejms Franko). Ipak, scenario odrađuje svoju ulogu, odnosno pokazuje nam kako je to mađioničar iz Kanzasa postao čarobnjak iz Oza. Pritom dokazuje da, uprkos popularnom verovanju, treba promisliti o odvlačenju Mile Kunis u krevet jer dolazi i u paketu sa kukastim nosem i zelenom kožom.

Nije greška odgledati film – lagan je, zabavan, simpatičan i prvenstveno lep, u pravom, estetskom smislu te reči, ondnosno ima predivnu forografiju, scenu i efekte. Ali ako gajite bezgraničnu ljubav prema Džudi Garland, ako niste ludi za 3D efektima ili nemate dete (jer bi film svakako oduševio klince), nije obavezno odgledati ga, pogotovo što nam sledeće godine stiže još jedan od delova priče, ako ne i više njih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *