Poharajte Sajam knjiga – preporuke i potpirivanje

Putujte po obroncima velike hale; izvidite galerije; ne dopustite da vas obeshrabre kolekcionari ilustrovanih enciklopedija. Ne potrošite sav budžet na jedno blistavo izdanje. Ne prepuštajte se beznađu ako vas umore glad, vreva i nasilno laktanje. Znate zašto ste tamo: želite knjigu, i knjigu ćete steći!

Beogradski sajam knjiga možete gledati na mnogo načina: kao najveći kulturni buvljak u zemlji Srbiji, kao priliku da jednom godišnje sa dobro odabranom grupom vernih prijatelja snabdete kućne police, otkrijete minijaturne a odlične izdavače, nađete budzašto beletristiku na galeriji hale 4, ili samo dobijete par dana da brbljate o knjigama sa ljudima koji gaje srodne strasti. Sajam je sve to, i najbolje ćete ga iskoristiti ako prihvatite buvljački karakter kao deo ugođaja. Na buvljak se ide sa planom, rezervama pijaće vode i praktičnom vrećom. Zato sastavite strategiju napada, udahnite duboko pre ulaza u glavnu halu, i pripremite se za prijateljsku borbu sa armijom pismenih.

Antologija ruske fantastike XIX i XX veka 

preporučila: Nuša Babić

Nakupujte se starih antologija. Antologije po žanrovima i periodima su velelepna investicija jer među poznatim autorima možete otkriti priču nekog ko nikada nije postigao slavu niti prevod; antologije su valjana prečica do novih omiljenih pisaca; ako znate šta volite a ne možete lako da nađete srodne stvari za čitanje, poverite svoje nade odgovarajućoj antologiji.

Antologija ruske fantastike XIX i XX veka iz 1966, na primer, nudi očaravajući pogled na sovjetski SciFi rame uz rame sa Puškinom i Tolstojem. Pregled priča i odlomaka romana u antologiji možete naći na SF&F bibliografiji a sama knjiga izgleda otprilike > ovako <.

 Ako ste ikad osetili naklonost prema žanru, lovite ovu knjigu hrabro i bez skrupula. Pošto je već pola veka van štampe, neki antikvari je prodaju po vrlo vlastelinskim cenama. Stoga nađite redak slaboočuvan primerak; ti su jeftiniji, i pripadali su nekome ko ih je zapravo voleo. Drugi saveti: ne zazirite od oštećenih knjiga i kopajte po samom dnu kutija koje reklamiraju romane k’o čarape. Tri-para-sto-dinara je odlična prilika a u te kutije katkad zalutaju impresivne stvari (da budemo pošteni, nađe se i poneki priručnik za štavljenje rakuna, ali takva je priroda kutije). Oslobodite kockarsku prirodu i kupite bar jednu malenu knjigu za čijeg autora nikada ni čuli niste.

Rizikujte, zabavite se, i obezbedite kvalitetan džak za prenos literarne bagatele na svoje mesto boravka.

Presuda – sabrane pripovetke, Franc Kafka

preporučio Nikola Golubović

Svež i celovit prevod Kafkinih pripovedaka je sam sebi preporuka. Posle pisama, na police naših knjižara pristižu i kratke priče, predvođene bravurama kao što su Preobražaj, Seoski lekar… Možemo samo da nestrpljivo grickamo nokte u nadi da će uslediti i nova izdanja njegovih romana. Must-have za svakog Kafkomana i pritajenog Jozefa K.

Stilske vežbe, Remon Keno

preporučila Milica Naumoska

Stilske vežbe sadrže samo jednu, veoma kratku priču – ispričanu na 99 različitih načina. Ono što pleni nije sama sadržina – banalan svakodnevni događaj – već pomisao da se čak i naizgled jednostavna stvar može posmatrati iz ogromnog broja perspektiva. Odlična je za posedovanje na polici, korisna za prelistavanje u trenucima životnih previranja, i sjajno gorivo za egzistencijalne krize; zabavlja, intrigira i prelama vidike.

Potraga za Stilskim vežbama po sajamskim lavirintima naročito će prijati onima koji gaje pritajenu strast prema prebiranju crvene edicije „Reč i misao“.

(sigurna sam da nisam jedina)

preporuke

Beskrajna priča, Mihael Ende

preporučila Ivana Adamović

Beskrajna priča, pre svega, je priča o mašti. Ako nikada niste „presedeli celo popodne sa knjigom, užagrenih očiju, zaboravljajući svet oko sebe, ne primećujući glad ili hladnoću; ako nikada niste čitali potajno, uz svetlo baterijske lampe ispod pokrivača, dok vas roditelji teraju da spavate; ako nikada niste otvoreno ili krišom, prolili suze zato što se završila divna priča ili se rastajete sa likovima koje volite, za koje ste strepeli i sa kojima ste zajedno proživeli mnoge pustolovine i bez čijeg društva vaš život bio prazan i besmislen“, onda nikada nećete razumeti zašto je dečak Bastijan ukrao iz antikvarnice jednu neuglednu knjigu čudnog naslova i proveo čitav dan i noć zaključan na tavanu škole čitajući je. (Postoji mnogo Bastijana na ovom svetu, mnogo ljudi koji su svojom maštom spasavali princeze od zlih veštica i prljavih cipelica. Svi oni su se upustili u avanturu ispisanu na papiru, a samo najslobodniji su sami zarili mač u grudi opakog zmaja. Knjiga za sve one koji maštaju o Srednjoj zemlji, Nedođiji, Narniji ili Hogvortsu. Knjiga za sve one koji su posetili te magične krajeve jednim okretom stranice.

Posebnu preporuku dajem na izdanje Solarisa iz 2002. Ovo izdanje je priređeno po originalnom konceptu samog autora, štampano je u dve boje, gde crvena boja simbolizuje stvarnost, a zelena fantaziju.

Sedmen: Preludijumi i nokturna (#1-8), Nil Gejmen

Crtež: Sem Kit, Majk Dringenberg, Malkolm Džouns III

Korice: Dejv Mekin

Slova: Tod Klajn

Nil Gejmen je, kao još uvek mlad autor, dobio odrešene ruke od Karen Berger (urednice) da sa već postojećim serijalom The Sandman radi šta god poželi. Jedino uputstvo je bilo da napravi novog Sendmena, a da zadrži ime. Tako je Gejmen stvorio mršavog, dugokosog Morfeusa kog je obukao u crni kimono i odeću sličnu svojoj. Zapravo je stvorio čudovište, Sendmen je postao najpoznatija grafička novela koja je obavljivana 7 godina, u 75 brojeva.

A najbolje od svega je što nije kraj – Sendmen ove godine izlazi ponovo, a Gejmen obećava da će raditi uvrnute stvari. Upravo to je radio i do sada, ubacivao likove iz  drugih stripova, motive iz mitologije i stvorio jednu neverovatnu priču. Sendmen do danas privlači mnogobrojne čitaoce koji neumorno grabe sve što je u vezi sa njihovim omiljenim likovima iz sage, a jedini način da saznate šta je pomamilo sve te ljude je da se pridružite kultu i pročitate ovu grafičku novelu.

Javite se redakciji kad vam zatreba još fiksa, knjige i stripove dilujemo rado.

 

2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *