Nešto je trulo u Američkoj filmskoj akademiji

Dosta je bilo gunđanja da Oskari idu nedostojnima! Mislite da možete bolje od Akademije da procenite „Najbolji film godine”?! Naravno da možete! Evo nekoliko načina kako da iskoristite „rupe u sistemu” koje izjedaju Akademiju i dobijete pravo glasa…

 

Nešto je trulo u Američkoj filmskoj akademiji!

Izbori su bitni, a demokratija sveta; dok se još čeka raspisivanje izbora u Srbiji, ono u Americi je u punom jeku, sve do 23. februara kada se glasanje zaključuje. Ne mislimo na američke izbore za predsednika (iako je to trenutno veći spektakl i od Evrovizije), mislimo na one koje zapravo zanimaju narod – hoće li Američka filmska akademija napokon izabrati Leonarda di Kaprija za najboljeg glumca?

Preko 6000 članova Akademije demokratskim će putem svoje glasove dati ostvarenjima za koje „lično” (verujte nam, navodnici su na pravom mestu) smatraju da su zaslužili ovu nagradu. Sigurni smo da ste neretko maštali o tome da sami dobijete šansu da glasate, bilo da ste tu čast zaslužili kao prethodni pobednik (znamo da imate spreman govor, nema svrhe da nas varate – svi smo mi nekada pred ogledalom zahvaljivali za dobijeni lak za kosu umesto statue) ili da ste čudom postali član Akademije. Međutim, neki se snovi mogu i ostvariti pa i ovaj. !Kokoška je tu da vas uputi u detalje i olakša posao.

Kako postati član i podeliti svoj glas?

Američka filmska akademija je institucija koju čini nešto više od 6000 počasnih članova, podeljenih u 17 kategorija koje predstavljaju različite delatnosti filmske produkcije (glumci, režiseri, montažeri… PR služba, kasting direktori, predsednici studija…). Sve što treba da uradite ne biste li se pridružili Akademiji je da budete nominovani za nagradu bar jednom u životu, ubedite minimum dva člana iz samog vrha Akademije da vas podrže pri izboru (pare nisu problem) ili da zbog svojih zasluga neminovno budete primljeni. Jednom kada postanete član, samo vas smrt može odvratiti o popunjavanja glasačkog listića svake godine, sem ako ga se vaša kućna pomoćnica ne dohvati prva, ali o tome ćemo kasnije.

Grafikoni koji prezentuju statistiku članova akademije

Grafikoni koji prezentuju statistiku članova Akademije

Koje su vaše obaveze kao člana Akademije? Zavisi koliko ozbiljno shvatate svoje zaduženje. Za razliku od većine festivala koje dodeljuju prestižne nagrade, „Oskar“ ne dodeljuje specijalno odabran žiri filmskih profesionalaca, već svih 6000 članova Akademije. U toku „sezone Oskara“ oni su dužni da pogledaju i pritom ocene filmove koji su ušli u najuži krug za nominaciju, i potom glasaju za svoje favorite u kategoriji produkcije kojoj oni pripadaju (režiseri za režisere, glumci za glumce, itd.) Svi glasaju za nominaciju u kategoriji „najboljeg filma“. Kada se proglase zvanične nominacije i podele novi glasački listići, svi članovi Akademije glasaju za svog favorita iz svake kategorije, glasovi se sabiraju, teatralno pokazuju uskladišteni u dobro obezbeđenom koferu, sve dok neka poznata cica, sa loše napisanom šalom, ne pročita dobitnika u noći dodele i svi se još jednom ne zapitamo „Kako taj čovek još nije dobio Oskara???“ (gledamo u tebe, Leo!).

Sve ovo deluje sjajno i bajno dok se ne udubite u problematiku (i statistiku). Dugi niz godina Akademija se bori sa kritikama na račun svojih članova, koje pored majstora kakvi su Skorseze, čine i (ne šalimo se) kaluđerica, vlasnik knjižare i čovek koji regrutuje vojnike za „mirovne snage” (Peace Corps recruiter). Zahvaljujući svojoj politici „jednom član – uvek član“ Akademija obiluje pojedincima koji su davno napustili svet filma, ali i dalje imaju pravo da svojim glasom utiču na karijere i sudbine filmskih umetnika, prođu filmova na na blagajnama, vaš odabir filma za „čilovanje uz Netflix“ (za šta toplo preporučujemo da istražite filmove za koje je kaluđerica glasala). Takođe, biti član Akademije ne mora da znači da ste „majstor svog zanata“ – setite se, mnogi velikani ni danas nemaju pravo glasa (Vudi Alen, na primer, mada nije kao da ga je briga). To što mašete partijskom knjižicom može da znači i da imate neke veoma važne prijatelje, ili bar da imate brdo love da mesto i kupite.

Za njen „look" na crvenom tepihu pobrinulo se sveštenstvo Opatije Regine Laudis iz Konetiketa (Dolores Hart na dodeli Oskara 2012, preuzeto sa independant.co.uk)

Za njen „look” na crvenom tepihu pobrinulo se sveštenstvo Opatije Regine Laudis iz Konetiketa (Dolores Hart na dodeli Oskara 2012, preuzeto sa independant.co.uk)

Stoga, koliko su merodavni glasovi koje filmovi osvoje?

Filmski veteran Beri Norman izazvao je pometnju svojom izjavom da „film Služavke svoje brojne nominacije duguje kućnim pomoćnicama članova Akademije kojima šefovi ostavljaju DVD-ove sa filmovima da ih ove pogledaju i ocene umesto njih“. Tužan deo ove izjave je njena istinitost – par članova Akademije je priznalo da puštaju njihove supružnike da glasaju u njihovo ime (Henri Fonda i Džejms Garner, recimo), dok je Kris Martin, pevač Coldplay-a i bivši muž oskarovke Gvinet Paltrou priznao da je lično popunjavao njen listić, dajući svoj glas Mikiju Rurku „jer ga gotivi“. Tužna je i istina da je veliki broj članova priznao da se ni ne trudi da gleda filmove, već da glasaju po „osećaju“, na osnovu prašine koju film podigne, po pozitivnim/negativnim osećanjima koje gaje prema kolegama ili žmureći nabadaju pobednike.

Akademija je u dubokim govnima i svesna je toga, ali kao i većina njenih članova, matora je i teško se menja. Nakon brojnih kritika (svesni smo da često koristimo izraz „brojne kritike“ ali to je samo u prilog oslikavanja činjeničnog stanja u vezi sa polom, godinama i rasom članova Akademij), njen vrh je odlučio da promeni svoju politiku doživotnog članstva, ubacujući klauzulu da član mora biti aktivan filmadžija u periodima od po 10 godina. Nakon 30 godina dobija se doživotno članstvo. Ovim putem ljudi kao što je kaluđerica Dolores Hart (veoma smo zainteresovani za njen pogled na opus Kventina Tarantina) ne bi više imali pravo glasa. Da li to rešava problem – teško, ali su bebeći koraci vredni pohvale, ili pre vredni jednog poštenog kolutanjem očima uz izgovaranje mantre „Bilo je vreme“.

Stoga, priznaćemo da je najlakši put do popunjavanja glasačkog listića zapravo da postanete posluga nekom članu Akademije. Što zapravo i nije neizvodljivo (!Kokoška pakuje kofere i seli se u Kaliforniju).

Kako osvojiti nagradu „Oskar“?

Uloge koje su ženama donele Oskara (preuzeto sa huffingtonpost.com)

Uloge koje su ženama donele Oskara (preuzeto sa huffingtonpost.com)

Sada kada znate koliko je lako zapravo dati svoj glas medvedu iz Izgnanika u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge, samo ako posedujete veštine kao što su „perfektno brisanje prozora“ ili „nenadmašno strpljenje u čuvanju razmažene dečurlije“, verujte da nije toliko teško da ovu nagradu i osvojite. Pratite ova jednostavna uputstva!

Saveti za glumce i glumice:

Ne budite muškarac mlađi a žena starija od 40 godina! To su otprilike prosečne godine dobitnika nagrada (43,7 za muškarce i 35,5 za devojke), i verovatni razlog zašto Leo nije pokupio nijednog Oskara i razlog zbog čega će ga ove godine pokupiti (neko je oduvao 41 svećicu jesenas!)

Ako ste žena, birajte uloge u kojima je vaš pol vaša „prepreka“ koju morate prebroditi da biste uspeli u „surovom muškom svetu“. Takođe, fizička transformacija, odnosno spremnost da svoj seksipil zamenite gumenim nosom ili jednoobrvom, obično se nagrađuje počasnom nominacijom (Akademija veoma ceni lepe, mlade devojke koje se prave da su ružne). Muški ekvivalent dobitničke uloge je da „prepreka“ bude neki fizički ili mentalni hendikep. Čudno je to kako se biti žena izjednačava sa fizičkim hendikepom kod muškarca…

Naravno, nagrada vam ne može izostati ako je uz takve osobine lik koji igrate bio stvarna, istorijska ličnost, po mogućstvu neko ko je živeo u doba holokausta. Možete biti i prostitutka, to pali takođe!

Saveti za režisere, producente, scenariste…:

Šta god radili, za-boga-miloga NE SNIMAJTE NAUČNU FANTASTIKU (ili bilo koju drugu formu fantastike ili nauke)!!! Da li je Odiseja u svemiru 2001 osvojila nagradu? Nije. E.T., Blade Runner, Paklena pomorandža? Naravno da ne! S izuzetkom Kjubrikove Paklene pomorandže, ostali filmovi nisu bili ni blizu nominacije. Isijavanje, Tuđin, Psiho, Pretskazanje, Rozmarina Beba? Šalite se, zar ne?! Uviđate li obrazac? Možemo mi da nastavimo: Gravitacija, Inception, Distrikt 9, Interstellar, Večni sjaj besprekornog uma.

Postoji jednostavno objašnjenje za to: članovi Akademije su previše matori da bi razumeli „teške reči“ kao što su „međuzvezdano putovanje“ ili „fejzbuk“ (saosećamo sa Socijalnom mrežom). Iako neki od ovih filmova zarade nominacije, zahvaljujući popularnosti filma kod publike, samo jedan film iz ovog žanra dobio je nagradu za najbolji, a to je Gospodar prstenova, i to tek za treći deo Povratak kralja.

Ako ste žensko i nominovani ste, vreme je da mislite na toaletu za crveni tepih. Jer to je najbitnije, a ne velike stvari koje ste učinile u karijeri (preuzeto sa biggroup.co.uk)

Ako ste žensko i nominovani ste, vreme je da mislite na toaletu za crveni tepih. Jer to je najbitnije, a ne velike stvari koje ste učinile u karijeri (preuzeto sa biggroup.co.uk)

Ne očajavajte, postoje priče koje Akademija prosto obožava, a to su „rađeno po istinitoj priči“ koju uglavnom prate prate reči „tokom Drugog svetskog rata“. Mada, postoji i jedna magična reč koja zna da ih obori s nogu: „biopik“ (biografski film). Još ako želite da pravite film o nekom poznatom filmskom umetniku – spremite vaš pobednički govor već sad! Cilj je da se spustite na njihov nivo i pričate jezikom koji oni razumeju. Treba li vam dokaz? Pogledajte listu nominovanih filmova u prošlogodišnjoj selekciji najboljeg – samo je Grand Budapest Hotel film koji nije inspirisan stvarnim događajima i ličnostima!

Kada se jednom nađete na listi nominovanih, vreme je da se bacite na ozbiljnu promotivnu kampanju šarmiranja drugih članova Akademije da glasaju za vas. Izbori su izbori, politički ili filmski, biranje najboljeg među kandidatima ponekad zavisi od toga koliko veliko pečeno prase ponudite „pravoj osobi”. Vino i 200g kafe ovde ne pale, pričamo o ekstravagantnim večerama, skupocenim poklonima, ustupanje vaše vile na Bahamima. Naravno, olajavanje konkurencije je poželjno, ali se spremite da se takmičite sa Harvijem Vajnstinom iz Miramax-a, koji je svojevremeno beskurpulozno širio glasne da je matematičar Džon Neš antisemita, ne bi li narušio šanse Blistavog uma u korist svog filma U spavaćoj sobi.

Takođe, dobra strana nominacije je i dobijanje „kese poklona” od sponzora („Oscar swag bag”), koja ove godine sadrži (opet naglašavamo da se ne šalimo): elektronske cigarete, 10 dana luksuznog putovanja po Izraelu, personalizovane M&M bombone, spa tretman, vibrator, kupon za plastične operacije, skupoceni toalet papir od 275 dolara, pešačke ture po Japanu i nezaobilazni „vampirski tretman liftinga grudi”. Pa, bolje nego prošlogodišnji kupon za lekcije čitanja misli!

Zato dame i gospodo (gospodo pre svega), kamere u ruke i pravite taj Mamac za Oskara!

Kako ne biti (starija) žena, Afroamerikanac, latino i bilo šta drugo do besprekorno belo sa penisom?

Nažalost, ovo je ključna stavka u vašoj karijeri potencijalnog glasača za dodelu nagrade Oskar, a odgovor na ovo pitanje je bolan, besmislen i frustrirajuć.

Kao i svako drugo biće na ovoj planeti, ni !Kokoška ne ostaje imuna na magične moći statistike. Ona otkriva koliko i prikriva, a što se tiče Akademije i Oskara – otkriva ružnu istinu koju bi Akademija da prikrije. Na ovoj adresi možete proučiti detaljne brojke, ali statistika koja najviše boli, smeta i unazađuje Akademiju i njen kredibilitet u odlučivanju najboljeg filma godine je broj njenih matorih, belih, muških članova.

Nominovani 2016, članovi Akademije 2017 - začarani krug.

Nominovani 2016, članovi Akademije 2017 – začarani krug.

Pre nego što pomislite da se ovaj tekst pretvara u „upiranje prstom uz uzvik – spalite vešce!“, trebalo bi pogledati i istražiti obilje statistike i podataka, ili jednostavno otići na Vikipediju, i utvrditi da obrazac postoji. U neodgovornom ponašanju članova akademije nisu oštećene samo žene ili ljudi drugih etničkih pripadnosti već i velika imena kao što su Alfred Hičkok, Skorseze (dugi niz godina), Piter O’Tul ili najpoznatiji primer – Leo bez Oskara. Poznato je da Akademija često iz sentimentalnih razloga dodeljuje nagrade, te zapravo dodele Oskara za neku pređašnju ulogu koju su zanemarili (Al Paćino nije osvojio za Kuma, ali jeste za Miris žene, otevši nagradu Denzelu Vašingtonu za Malkoma X-a, koji je posle oteo nagradu daleko boljim kolegama u kategoriji najboljeg 2002. godine).

Stoga, ako nas je istorija naučila nečemu to je da Akademija nije fer, nije relevantna i koliko god pokušavala da nas uveri u to – ne odlučuje koji film postaje kultan i zapamćen kao vrhunsko ostvarenje (setite se – Koliko je zelena moja dolina je bio Akademijin izbor umesto Građanina Kejna).

Zašto se onda trudimo da osvojimo zlatnog čikicu? Finansijski razlozi su uvek dobar izgovor. Filmovi koji osvoje Oskara zarade više para na blagajnama, a glumci i glumice povećanje honorara (muškarci znatno više od žena). Tu je i pitanje prestiža koje nosi dobijeni Oskar, ali uzevši sve činjenice u obzir, taj prestiž je besmislen.

Neke od najvećih krađa za "Najbolji film godine". Vreme je pokazalo koje je publika učinila kultnim.

Neke od najvećih krađa za „Najbolji film godine”. Vreme je pokazalo koje je publika učinila kultnim.

#OscarSoWhite dilema i zašto nas se ona tiče

Kada su u januaru izašle nominacije za dodelu nagrada 2016, veliki broj Amerikanaca gledao je listu u neverici. Ne samo da nijedna osoba druge etničke pripadnosti do bele nije nominovana za glumačke uloge u četiri kategorije (najveće zamerke su izostavljanje Majkla B. Džordana, Idrisa Elbe i Vila Smita), već i ignorisanje Rajana Kuglera za režiju Creed, kao i potpuni izostanak Pravo iz Komptona za nominaciju za najbolji film. So na ranu: nominacije koje su osvojila ova dva filma, sa većinski crnačkom postavom ispred i iza kamere, dobili su vremešni beli Silvester Stalone, i dvoje belih scenarista za priču o gangsta reperima u Pravo iz Komptona. Koliko je situacija besmislena, SNL je bolno dočarao sledećem skeču:

Pre nego što pomislite da #OscarSoWhite pokret preuveličava stvari i pravi od muve magarca, treba uzeti u obzir trenutno socio-političko stanje u Americi. Rasni odnosi su nategnuti toliko da je i Bijonsin nastup na poluvremenu Superbola uplašio mnoge belce samo zato što je žena pevala o tome kako je ponosna na kulturu kojoj pripada. Trenutnu situaciju u Americi je teško posmatrati iz našeg ugla, pa i ugla drugih Evropljana (otud i neodgovarajući komentari nekih evropskih filmskih umetnika nastalih iz nerazumevanja).

Seksizam i rasizam? Pre je idiotizam i nezainteresovan(izam). Naravno, Oskarovka Ema Tompson zna kako da reši problem:

tumblr_o2ady1GVPl1qhsoqso6_500

„Presmešno je. Nema nikakvih promena. Nije kao da je ikad bilo previše ljudi druge etničke pripadnosti. Da se ne lažemo, članovi Akademije su uglavnom stari, beli muškarci. To je činjenica. Možeš ili da čekaš da umru ili da ih polako ubijaš. Ima mnogo mogućnosti, zar ne?” (Ema Tompson)

Da li je ovo iz zle namere, !Kokoška nije sigurna. Verujemo da su razlozi za ovakav ishod gorepomenuti zli podaci koje oslikava statistika, neodgovornost većine članova, način na koji se članstvo stiče i čuva, njihove loše navike i potpuno nepoštovanje časti koja im je pružena. Njih nije briga. Potpuno su nezainteresovani. Filmovi koji su ove godine nominovani identični su prošlogodišnjim i onim pre njih i tako 30 godina unazad. Potrebne su drastične promene da bi se vratio prestiž Akademije kao institucije koja zna „šta je dobar film“. Nažalost, svoje članstvo u Akademiji ozbiljno shvataju samo članovi „tehničkih“ kategorija, koji znaju da procene dobar rad svojih kolega i zapravo daju najrealističnije nagrade. Donekle se može verovati i scenaristima, koji ponekad jedini znaju da prepoznaju i nagrade neobične priče.

Članovi Akademije ne gledaju filmove za koje glasaju – problem leži u tome. Kao i u tome da nestručni ljudi biraju koji film zaslužuje da osvoji više para.

Mi verujemo da među vama zaista postoji osoba vrednija časti glasanja za dodelu nagrada Američke filmske akademije i zato vas molimo da uzmete kamere u ruke i promenite svet – makar morali da neko vreme perete prozore.

P.S. U slučaju da Oskara i osvojite koristeći naše savete, nećemo se buniti ako sve 42 sekunde govora iskoristite da se zahvalite !Kokošci.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *