Nerođendanski rođendani Kitona Hensona

Pogled na “Birthdays” i konstatacija: ovo nije muzika za žurke.

Uprkos nazivu, Birthdays nije CD koji želite da slušate na rođendanskoj zabavi – upravo suprotno, on slavi samoću. Melanholičan i promišljen, novi album Kitona Hensona je za nijansu turobniji nego prethodni. Iako je Dear… bio prepun laganih i nostalgičnih tonova, Birthdays uspeva da taj osećaj znatno pojača, dodajući na na njega još i dozu zajedljivosti i ironije. Ovaj put se više poigrava sa tonovima, dodajući i malo brže zvukove u pesmama “Beeskeeper” i “Kronos” koje potpuno odskaču od slike slomljenog, zaljubljenog čoveka dobijene iz drugih pesama. U njima preovlađuju jak ritam i oštre reči:

“Are you gonna let me take your soul

My god, you lead me on, I’m gonna eat you whole”

i

“Your friends will always just be in your way

 Trust me they’ll die or leave you either way”  


Njima je autor definitivno izašao iz svoje  zone udobnosti, tužne, ali lepršave koju smo čuli na prethodnom albumu uz “Small Hands” i “Nests”. On postaje više okrenut sebi nego ljubavi i, očigledno, znatno jačim osećanjima, jer je akustična gitara ovaj put zamenjena električnom. Ipak, to ne znači da ove pesme odudaraju od ostatka. Album se čini samo još kompaktnijim, sa više dubljih emocija. Očigledno je da Kiton ovaj put na njima nije štedeo.

Prvi singl sa albuma koji je izašao još prošle godine, “Sweetheart What Have You Done To Us”, daje nam dobar uvod u ovu priču o ljubavi, tuzi i očaju. Drugi, “Lying to You” nije razočarao – pesme koje krive druge partnere uvek postoje, ali ova poema o čoveku koji iz navike ostaje sa devojkom, konstantno je lažući, vrlo je drugačija od prosečne ljubavne pesme. Možda je to ono najlepše kod Hensona – on ne ulepšava istinu, ali ume da je predstavi na simpatično iskren i pevljiv način. Ima nečega fantastično privlačnog u njegovim tužnim i mračnim stihovima što tera njegov drugi album da bude podjednako dobar – ako ne i bolji – od prvog. Istina, sem par izuzetaka, muzika ne talasa preterano, ali lagani zvuk se savršeno slaže uz sirova osećanja koja su ono najlepše kod njega.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Y6-QvBz9_lY&w=560&h=315]

Kiton Henson ne voli da priča o sebi, retko javno nastupa i nije preterano prisutan na društvenim mrežama. Štaviše, na Facebook stranici,  malo obrasloj korovom, naglašava se da ona postoji “Za one koji vole Kitonov rad. Ne samog Kitona”. I zaista, sve što možemo i što treba da znamo o ovom muzičaru, vizuelnom umetniku i pesniku nalazi se upravo u njegovim delima: među notama gitare, u teškim, melodičnim rečima i čudnovato dopadljivim crtežima i figurinama, od kojih neki krase omote albuma.

Posebna preporuka: Nađite verziju sa bonus pesmama i poslušajte “Milk Teeth”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *