Festival Merlinka: Vodič

Drugog dana festivala Merlinka prikazan je interesantan film grčke produkcije, Vodič

Preuzeto sa http://news.illinois.edu/

Film Zaharijasa Mavroeidisa, Vodič, prikazan je u petak 13. decembra u okviru međunarodnog festivala queer filma, Merlinka. Ovaj film grčke produkcije priča o traženju i pronalaženju sebe, ali ne kao bilo kakav tinejdž film: ovde je pre reč o ponovnom pronalaženju nakon što smo stasali u doba u kome se očekuje da već znamo šta želimo od života, karijere i seksualnosti. Tako je, svakako, mislio Jasonas, kada je uzeo posao vodiča za ERASMUS studente, vođen idejom kako treba da im prikaže Atinu na veličanstven, inspirativan i profesionalan način. Studenti, mnogo drugačije zamišljaju svoje upoznavanje sa gradom, uz mnogo manje obilazaka, a mnogo više zabava i kafa. Jasonas pokušava da nađe sredinu, ostane veran sebi, i da pri tome pomogne svojoj prijateljici Mirsini. Kao što to biva, ništa ne ide po njegovoj želji i on završava pun pitanja i nedoumica o sebi i drugima, pomalo besan, a pomalo zbunjen.

Ono što je kod ovog filma posebno je što on nije klasična priča o pronalasku, odbacivanju iz društva ili o velikoj ljubavi, već pokušava da nam pokaže nešto više o samom procesu traganja za odgovorima na pitanja ko smo i koga volimo. Jasonas kao lik možda deluje odbojno i uštogljeno, ali on je zapravo samo zbunjeni mladić koji nije sasvim siguran šta želi. Vodič, zbog toga, i nije film o odgovorima, već o pitanjima. Dragoceno je ono što je on pri tome i sjajna komedija koja je celu salu naterala na smeh.

Pred projekciju, režiser Mavroeidis odgovorio je na par pitanja, prvenstveno o situaciji LGBT populacije u Grčkoj koja je, kako se iz razgovora ispostavilo, vrlo slična onoj u Srbiji. U ekonomskoj krizi, ljudska prava se stavljaju u drugi plan, a samim tim i borba za gej prava i brakove, protiv čega se oštro bore pravoslavna crkva i desnica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *