Izbor za najpoželjnijeg Dejvida Bouvija

Večiti kameleon Dejvid Bouvi za svoje karijere promenio je toliko persona i pojavnih oblika da ima smisla posmatrati ih kao odvojene takmičare u borbi za titulu najpoželjnijeg. Evo kako se neki rangiraju po !Kokoškinom sudu.

bouvi gif

Za kog se odlučiti kad nema pogrešnog izbora? Autor: Helen Grin.

Tokom svoje višedecenijske karijere, Dejvid Bouvi je prošao kroz brojne pojavne oblike – kako scenske i vizuelne, tako i muzičke. O razvoju njegovog zvuka, kao i o uticajima koje je ostavio na vizuelnu umetnost, !Kokoška je već pisala. Sada je, pak, vreme da pogledamo samog Dejvida Bouvija pobliže i potražimo odgovor na pitanje koje je daleko bitnije od toga šta je u njegovom stvaralaštvu objektivno najbolje, a to je: koju bismo Bouvijevu inkarnaciju najradije vodili u ložnicu. Opštim pregledom nekolicine njegovih persona, te popisivanjem njihovih prednosti i mana, !Kokoška pomaže u proceni, i daje korisne ljubavne savete!

Dejvi Džouns

„Mama, drugi put na veći lonac da me šišaš!“

„Mama, drugi put na veći lonac da me šišaš!“

Ha, ha, ha
Hi, hi, hi
Ja sam gnom koji se smeje
I ne možeš me uhvatiti

Ako ste mlađi od sedamdesetak godina, verovatno vam je prva asocijacija na ovo ime onaj hobotnoliki gusar iz Pirata sa Kariba; međutim, iza istog neupečatljivog imena krije se i prva inkarnacija čoveka koji će se kasnije proslaviti pod imenom Dejvid Bouvi i licima koja su odmakla daleko od stereotipne slike dečačića s gitarom iz Londona pedesetih godina prošlog veka. U međuvremenu, taj i takav dečačić je postojao, svirao u par londonskih bendova, i sanjao o svetskoj slavi. U ovom periodu mu usled niza neuspeha postepeno dopire do mozga da je za slavu neophodno da se istakne: tako, prvo odustaje od svog apsurdno uobičajenog pravog imena i menja prezime u Bouvi, a nešto kasnije se upušta i u igru sa temeljno osmišljenim scenskim ličnostima po kojima je postao prepoznatljiv.

Prednosti:  Ma koliko da su sve kasnije Bouvijeve inkarnacije bile originalne, uticajne, privlačne, ili naprosto kul – nijedna od njih nije snimila ovu sumanutu pesmu.

Mane: Ovo (još) nije Dejvid Bouvi na koga smo kasnije navikli, i to je, samo po sebi, tragedija.

Idealan za: ljude koji treniraju tvist i lože se na šezdesete; vašu mamu; hipstere.

Kako ga smuvati: Recite mu da će jednoga dana biti poznat; namestite mu razdeljak; smeškajte se njegovoj folkičnoj gitari; uverite ga da je previše jedinstven da bi ga iko ikada pobrkao sa Dejvijem Džounsom iz benda Monkees.

Bouvitastičnost: Ovo nije Bouvi; ovo je Džouns. Stoga, !Kokoška mu daje ocenu 0/10, premda vas još jednom srdačno poziva da odslušate tu prokleto histeričnu, šizofrenu pesmu o gnomu na najboljem  kokniju koji ćete ikada u životu čuti.

0bouvija

 

 

Čovek koji je prodao svet

Da ti bacim, ženska, karte!

Da ti bacim, ženska, karte!

Samo ću morati da budem drugačiji čovek
Vreme me može promeniti
Ali ne mogu da ispratim vreme

Sedamdesete godine stižu u dvadeseti vek, te Dejvid Bouvi odlučuje da proda svet i za sve pare si kupi brdo jarko obojenih, dugačkih haljina koje će nositi na svojoj prvoj američkoj turneji. U eri droga i seksualnog oslobođenja, on primenjuje oprobanu strategiju za pridobijanje pažnje javnosti: skandalizuje je potvrđivanjem glasine da je gej. Premda je kasnije dodao da je ipak biseksualan, a veći deo svog života izlazio isključivo sa ženama, homoseksualnost se nije loše uklopila u njegov androgini imidž. Nakon laganog folk-roka koji je svirao u najranijim danima svoje karijere, na skutima njegovih sukanja sada jezde mračan i poremećen The Man Who Sold the World i nešto veseliji, ali ništa manje ozbiljan Hunky Dory.

hunky doryPrednosti: dugačka kosa, neodoljivi androgini šarm, i besprekorni modni stil koji, doduše, možda ne biste pokazali mami, ai je svakako zanimljiv za svlačenje. Od svih Bouvija, ovaj lako može proći kao najseksipilniji.

Mane: ako ste žena, uvek će imati bolje haljine i kosu od vas; ako ste muškarac, verovatno ipak nije gej nego je to samo krinka, što će vam neminovno slomiti srce.

Idealan za: sve one koji nisu sigurni da li vole devojčice ili dečake, a naročito one koji su sigurni da vole oba; sanjare; melanholike; vlasnike second-hand radnji.

Kako ga smuvati: Znajte da „The Man Who Sold the World“ nije Nirvanina pesma i svađajte se sa ljudima koji to govore; budite dečko.

Bouvitastičnost: Koliko je dugokosa prilika u suknji bouvitastična? !Kokoška veli – vrlo! 7/10

7bouvija

Zigi Stardast / Aladin Sejn

UNSPECIFIED - CIRCA 1970: Photo of David Bowie Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images

Vodeći ljubav sa svojim egom,
Zigi se usisao u sopstveni um
Kao gubavi mesija
Kada su klinci ubili glavnog
Morao sam da rasturim bend
Zigi je svirao gitaru

Verovatno najupečatljivija Bouvijeva persona, po kojoj će ostati zanavek zapamćen, jeste upravo bledo lice sa crvenom munjom – Aladin Sejn (igra rečima na „a lad insane“), „naslednik“ daleko poznatije figure, vanzemaljca Zigija Stardasta. Jarkocrvena farbana kosa, upadljiva šminka, uzane zvoncare i prepoznatljiv zvuk napokon su gurnule Bouvija put statusa rok zvezde na međunarodnoj sceni; zajedno sa bendom Spiders from Mars, u liku Zigija izvodio je svoje najposećenije koncerte do tada. Ni pre ni posle toga, nijednu svoju inkarnaciju nije osmislio ovoliko detaljno, uz priču koja je pratila vanzemaljsko poreklo i vrtoglavi uspon ove imaginarne rok-zvezde, te pažljivo stilizovan vizuelni identitet, i naravno album – The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.
aladdinMeđutim, Bouvi ne bi bio Bouvi kada mu čak i ovako fantastičan lik ne bi dosadio, te ga je naposletku „penzionisao“, na sceni londonskog Hamersmit Odeona, jednako teatralno kao što ga je i stvorio. Pre tog konačnog povlačenja, na Zigijevo mesto na koncertima postepeno je dolazio Aladin Sejn, sa istoimenog albuma iz 1973, čije je munjom rascepljeno lice svedočilo o nestabilnosti njegovog uma.

Prednosti: Zigi je rok zvezda kakvu svet nije video ni pre ni posle njega, Zigi je vanzemaljac, Zigi je neodoljiv, i, oh čoveče, kako je samo svirao gitaru!

Mane: Aladinovu munjicu na faci slikale su sve klinke koje su ikada čule za Bouvija, pritom ga brkajući sa sirotim rahmetli Zigijem.

Idealan za: kostimografe; scenografe; otuđene romantičare s fatalističkim pomislima.

Kako ga smuvati: Budite originalni! Veseli! Šareni! Glasni! Nosite odeću za koju će vas keva pitati „kakva ti je ovo glupost?!“ kada je unesete u kuću. Pevajte njegove pesme o tami i nemilosti, ali pazite, on na ovom svetu ima još samo pet godina, to može da utiče na dugoročne planove.

Bouvitastičnost: O bouvitastičnosti dovoljno svedoči to što je baš ovaj Bouvi najprepoznatljiviji od svih. Da ne pričamo šta je sve spreman i sposoban da radi sa svojih 25 godina! Zato mu dajemo zvezdanih 9/10 Bouvija.

9bouvija

Mršavi Beli Vojvoda

duke1

Povratak Mršavog Belog Vojvode
koji baca strelice
u oči ljubavnika

Munja koja cepa Aladinovu glavu nadvoje napokon je, čini se, odradila svoje kada je na scenu stupio Mršavi Beli Vojvoda. Sumoran i povučen, Vojvoda nije badava mršav, niti je slučajno beo: on je oličenje Bouvijeve kokainske zavisnosti u koju je utonuo neposredno posle Zigijevog kolosalnog uspeha tokom Diamond Dogs turneje 1974. Vojvoda, oličenje teških fizičkih smetnji, paranoje i emotivnih poteškoća koje je zloupotreba kokaina donela, zvanično je nastao 1976, na albumu Station to Station, mada se na sceni pojavljivao već tokom prethodne turneje. Za razliku od prethodnih inkarnacija, Vojvodin vizuelni identitet nije bio nimalo šokantan – njegova uobičajena uniforma podsećala je na duh starih kabarea, i sastojala se iz besprekorne bele košulje, te crnih pantalona i prsluka. Međutim, ova ispijena i bleda prilika krila je u daleko potresniji karakter od ijednog ranijeg: u liku sumanutog, amoralnog i bezosećajnog aristokrate, Bouvi je stigao čak do fašističkih izjava. Za mučan i postepen izlazak iz ove faze bila je potrebna selidba u Berlin sa Igijem Popom, kao i tri složena ambijentalna albuma rađena sa Brajanom Inom.

Prednosti: vitak, elegantan i, da se pretpostaviti, energičan od svog tog kokaina.

Mane: fašizam, ispijenost, zloba i, u suštini – zavisnost.

Idealan za: ljubitelje kabarea; ljubitelje droga; tinejdžere koji se lože na mrak u duši; ljude koji započinju rečenice sa „nemam predrasude, ali…“.

Kako ga smuvati: imajte kokain i dajte mu ga.

Bouvitastičnost: premda Vojvodin ledeni mrak i elegancija jesu donekle privlačni, !Kokoška podvlači crtu kod fašističkih izjava i daje mu  4/10 Bouvija.

4bouvija

Vanzemaljac

major tom

Sluđeni u vreloj zoni
Ludaci i divine ruke
Gozba života
Muzici izvan
Muzici izvan

Iako najrazvijeniji i najupečatljiviji, Zigi Stardast nije jedina Bouvijeva inkarnacija koja se bavila svemirom i bićima vanzemaljskog porekla: toj temi se iznova vraćao kroz decenije, i to da bi istražio uvek aktuelno pitanje otuđenosti, odvojenosti i izolacije. Tako nastaje, na primer, major Tom, junak Bouvijevog prvog hita „Space Oddity” ali i uznemiravajuće i tragične „Ashes to Ashes“, pesme koja govori o očajanju zbog zloupotrebe narkotika. Premda je Čovek koji je pao na Zemlju tek lik iz istoimenog filma, te nikada nije sa Bouvijem izašao na scenu, ovaj usamljeni vanzemaljac jasno je doveden u vezu sa njegovim muzičkim stvaralaštvom kada je kadar iz filma pretvoren u omotnicu ambijentalnog, sumornog albuma Low, prvog u berlinskoj trilogiji. Naposletku, kasnih devedesetih, večiti autsajder napokon prihvata svoju različitost i počinje da je hrabro koristi: imidž koji prati agresivne, mračne i samouverene albume o ljudskoj prirodi, 1. Outside i Earthling, odlikuju raznobojna nakostrešena kosa i oštra jareća bradica.

earthlingPrednosti: Hrabar istraživački duh vanzemaljca-Bouvija dovodi ga do uvek novih granica ljudskog iskustva. Iako se potom gotovo neminovno okreće preko ramena i rezignirano zapaža kako se možda previše udaljio, ovo je svakako Bouvi koji će vas odvesti na najuzbudljivija putovanja.

Mane: Daleko to, brate. Daleko.

Idealan za: sve kojima jedna planeta nije dovoljna; eksperimentatore; sve koji su ostali zarobljeni na onoj žurki iz Munja, u potrazi za svojim mestom u koordinatnom sistemu konfuzije.

Kako ga smuvati: Ne možete. Vanzemaljac je uvek otuđen, često razočaran, i neminovno sam.

Bouvitastičnost: Skupa sa Zigijem Stardastom, vanzemaljski motiv jedini je koji Bouvijevim beskrajnim transformacijama daje glavu i rep. Stoga, može se reći da zaslužuje i 9/10 Bouvija.

9bouvija

Iskusni starešina

heathenŽiveo sa najboljim vremenima
Otišao sa najgorim
Predugo sam plesao sa tobom
I nije ostalo više ništa da se kaže

Kasne devedesete i rane dvehiljadite označile su simbolični suton Bouvijeve karijere, kada je njegova pojava najzad prestala da šokira, a čak je i muzika postala daleko manje provokativna nego, na primer, sirovi i nasilni Outside od samo par godina ranije. Ovo, naravno, ne znači da je postao dosadan: njegova muzika i dalje je bila inteligentna i interesantna – tek, boguhvala, u skladu kako sa njegovim godinama, tako i sa duhom vremena u kome je stvarao. Za razliku od brojnih drugih rok zvezda, Bouvi se nikada nije zadovoljavao prežvakavanjem starih fazona, kako vizuelno tako i muzički: razbarušena kosa preko privlačno sazrelog lica govorila je o njegovoj spremnosti da fanovima uvek ponudi nešto novo. Međutim, iznenadni srčani udar na sceni 2003. godine iznenada je prekinuo njegovu turneju, a, činilo se, i njegovu celokupnu muzičku karijeru. Srećom, deceniju kasnije neočekivano se vratio – premda je, izgleda, ipak definitivno prestao da nastupa uživo.

Prednosti: Zrelost, bogato iskustvo i sve istančaniji ukus i inteligencija natapaju gaćice heteroseksualnih žena od pamtiveka, i ova se !Kokoška neće tome protiviti.

Mane: Kako Tanjug javlja, slabo srce: kanda je osuđen na život bez većih uzbuđenja.

Idealan za: inteligentne i samouverene, stabilne i ambiciozne, ili pak one koji pate od daddy issues

Kako ga smuvati: Oženio je supermodela Iman i dobio sa njom dete; !Kokoška vam sa žaljenjem saopštava da više nemate šanse.

Bouvitastičnost: Iako nedostupan, nema sumnje da je ovaj Bouvi i te kako poželjan: !Kokoška mu daje zrelih 8/10 Bouvija.

8bouvija

Meta-Bouvi

Premda je sve do skoro delovalo kao da se Bouvi dostojanstveno povukao u definitivnu i neopozivu penziju, album iznenađenja The Next Day pokazao je da bez starca još uvek nema udarca, a danas, na njegov šezdeset deveti rođendan, ushićeno smo dočekali i najnoviji Blackstar. Dok su muzički kritičari sa uzbuđenjem koje se graničilo sa usplahirenošću pokušavali da prokljuve kako da razumeju povratak misterioznog muzičkog genija, nama smrtnicima zaključak je morao biti očigledan istog časa: Dejvid Bouvi je besmrtan, a najpoželjniji Bouvi je onaj koji tek sledi.

infbouvija

 

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *