Nacionalistički strip superheroji Balkana

Ovo je priča o Bosmenu, Super Hrvoju, Knindžama – vitezovima Srpske Krajine i Šćiponji, superherojima koji se ne bore protiv kriminala, terorizma, bolesti ili kakve opšte pošasti kao što je to slučaj sa pravim superherojima čije su likove njihovi nevešti crtači grozomorno precrtali, ne, njihov jedini cilj je da sjebu ovaj „drugi narod“, u suštini, ovo je priča o genocidnim superherojima.

Od Napoleon prelazi Alpe Žaka Luj-Davida do Trijumfa Volje Leni Rifenštal, umetnost se vekovima koristi u svrhe političke propagande i održanja jedinstva u borbenim jedinicama i narodu tokom rata. Zaostavština centralnog uređenja se na prostorima bivše Jugoslavije ogledala ne samo u tome da su filmovi tokom devedesetih imali socijalnu i ratnu tematiku (npr. Rane, Lepa sela lepo gore, Do koske) već su nam i stripovi bili takvi, umetnici su morali da umetnikuju dok su artiljerci artiljerisali, a neki su i pegle krali. Na snazi je i dalje bila jasna podela rada i titoizam do stratosfere, pa su i zato stripadžije zbog centralističkog amaneta kumrovačkog sina morale da prave stripove. Svaka novonastala država je stvorila svog superjunaka koji je bio nesalomiv i neprejebiv u tolikoj meri da čitanje stripova o njima predstavlja „transfer blama“ od količine klišea, nekreativnosti i lopovluka.

Žak-Luj David: "Bio sam bot pre no što su tvoji askurđeli bili spermatozoidi".  Preuzeto sa: wikimedia.org. Sva prava na ovu sliku zadržava davno o'lađeni Žak-Luj David.

Žak-Luj David: „Bio sam bot pre no što su tvoji askurđeli bili spermatozoidi”.

Superheroj je po pravilu muškarac kome ne može da utera nijedan nacionalistički lider iz zaraćene države sa kojom je do juče delio sofru, njega je nemoguće ubiti jer „ne može mu niko ništa, jači je od sudbine“, u mislima nacije – on je natčovek, a sa stripoljubiteljske strane – on je kič, podsmeh, šund i duplo golo.

Ovo je priča o Bosmenu, Super Hrvoju, Knindžama – vitezovima Srpske Krajine i Šćiponji, superherojima koji se ne bore protiv kriminala, terorizma, bolesti ili kakve opšte pošasti kao što je to slučaj sa pravim superherojima čije su likove njihovi nevešti crtači grozomorno precrtali, ne, njihov jedini cilj je da sjebu ovaj „drugi narod“, što zna da bude fashion no no. Ako si osoba. 

Svi navedeni brane romantičarske ideje devetnaestovekovnog taloga dok im narod gladuje, standard ne postoji, a sinovi nacije bleje po bilbordima, kafanama sumnjive vlasničke strukture ili tribinama stadiona hvatajući se za testise dok kulturno urlaju na protivnički tabor i strani diplomatski kor.

BOSMEN

Nisam nacionalizovani Supermen i OK sam s tim.

Nisam nacionalizovani Supermen i OK sam s tim.

Bošnjački Supermen nije sa planete Kripton nego sa planete Sarajevo, on ne jede ćevape za ručak nego neočetnike za svaki obrok. Bosmen je bodibilder i gitarista encikopledijskog znanja koji uživa u vođenju svoje devojke u bioskop i sve što želi je da voli svoju državu kao što majka voli kad joj jedinac položi „Kognitivnu psihologiju“ iz prve sa desetkom. Dok neobavezno go do pojasa džogira šumom (jer svaki bošnjački tinejdžer voli da se nag vere po nepokrčenim vukojebinama), Bosmen naleće na dvojicu zlih neočetnika koji bez imalo strategijskog znanja onako „k’o uz kafu i ratluk“ u divljini otkrivaju najveće vojne tajne – granatiraće Sarajevo. Zgranut, i iz neobjašnjivih razloga i dalje go do pojasa a neznavši da se ušetao u osinje gnezdo prepuno tenkova, haubica i artiljerije koji tako nezaštićeno, k’o hipsteri na stadionu FK Rad, bleje u toj zabiti, Bosmen najzad navlači svoju kožnu jašu i hita svojim Harli Dejvidsonom nazad u Sarajevo.

Life achievement: Dvaput sam bio obučen za potrebe ovog stripa

Life achievement: Dvaput sam bio obučen za potrebe ovog stripa

Ovaj superheroj obaveštava devojku (plavušu) i društvo o opasnostima džogiranja selendrama (prim. aut. „džogiranja Trebevićem“) ali, avaj, neverne Tome mu ne veruju.

Nepokoleban u svojoj težnji da svi saznaju da se zlo krije u dogradskim pripizdinama, njegova neimenovana devojka predlaže jedino razumno rešenje –  „Ako tako stvarno misliš i osjećaš, onda sutra idemo kod mog dede!“

Ko je koji kurac sad deda i otkud on u celoj toj priči?

Deda jeste religiozni faktor celog narativa jer samo učeni i mudri ljudi koji su završili medrese i poznaju Kur’an, imaju moć da predvide nastupajuće događaje. !Kokoška možda nije previše upoznata sa Islamom ali je sigurna da muftije, imami i uleme nisu Baba Vange nego učeni ljudi.

No deda ove holivudske stereotipne plavušice ne vidi samo zlo koje se nadvija nad Grbavicom i Baš-Čaršijom, deda vidi i jednog junaka koji će izroniti iz naroda, i spasiti grad. Taj junak je, oh nepredvidivosti, ti okrutna kučkoBosmen.

I dok je deda neimenovane Bosmenove devojke – Nostradamus, Bosmenov poznanik automehaničar jeste Proka Pronalazač, te već na narednoj stranici stripa on predstavlja svoj izum – mini turbo raketni motor uz pomoć kojeg će Bosmenov motor ići brzinom od 500 km/h ?!? Mesec dana kasnije, Sarajevo je pod blokadom od strane infiltriranog neprijatelja i ma koliko da Bosmena smiruju i devojka i joga i to što je stalno iz nepoznatog razlog go, on se ne može smiriti. Bosmen mora da bude Bosmen.

"Što tako negativno gledaš na sve, Bosmene? A još nisi ni transcendentalnu meditaciju probao".

“Što tako negativno gledaš na sve, Bosmene? A još nisi ni transcendentalnu meditaciju probao”.

Barikade nestaju iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, svi su ponovo utonuli u trnoružičin san ali ne i Bosmen. Bosmen jedini zna šta krči šumske jagode u okolini Sarajeva i odgovor je – Zlo.

U narednim stranicama stripa autor koristi ime prve nedužne žrtve Opsade Sarajeva Suade Dilberović u propagandne svrhe želeći da prikaže sveprisutnost Bosmena u životu i duhu Sarajeva. Raspizdeo zbog nevine žrtve skoro kao i !Kokoška zbog korišćenja imena nevinih u svrhe opravdavanja ubistva, Bosmen krade mitraljez od policajca i bez dana verifikovanog streljačkog treninga pokazuje da je rođeni olimpijski talenat i naniza tuce agresora sa skoro pa isto toliko potrošenih metaka.

"Iskuliraj, pao sam niz stepenice. Nije kao da sam ubio cirka 10 ljudi".

“Iskuliraj, pao sam niz stepenice. Nije kao da sam ubio cirka 10 ljudi”.

Na TV-u niko ne zna ko je taj hrabri junak koji je pobio teroriste, a Bosmen dokazuje svoju skromnost, biva pozivan nanovo kod dede Nostradamusa koji mu nekom mađijom daje moći i, kao Dart Vejder u epizodi III – „Osveta Sita“, Bosmen dobija svoje odelo i strip se završava, na sreću svih – zauvek.


Super Hrvoje

Jednog lepog i čudnog dana, bleda kopija Kapetana Amerike uz primese Srebrnog Letača se na nikad razjašnjen način obrela u pripizdini (prim. aut. kao i njegov sabrat Bosmen) ali ovog puta, u pitanju je kamenolom. Šetajući se kamenolomom nailazi na ornament koji iz njemu znanih razloga dodiruje, a kamen gle čuda oživljava i ispred Hrvoja Horvata se otelotvoruje stenčuga u vidu kamenog čoveka. U hrvatskoj strip kopiji Buoanarotijevog „Stvaranja Adama“, zalutali Hrvoje i Kamenko se dodiruju na veoma legalan način i stapaju se u jedno – Super Hrvoja.

"Nije onaj tip dodirivanja, bolesni perverznjaci".

„Nije onaj tip dodirivanja, bolesni perverznjaci”.

Uz vrisak, Hrvoje Horvat (veoma originalno ime i prezime, gospodine autore) se budi iz sna i drži monolog pred još jednom strip plavušom koja sedi na rubu njegovog kreveta. Njegovu tiradu možemo sažeti u tri rečenice: „Nikad ne dodiruj kamenog čoveka. Nigde. Ma koliko želeo“.

Plavuša otkriva da je stereotip „glupe holivudske plavuše“ ali za razliku od Bosmenove sapatkinje, ona ima ime – zove se Hilda, Nemica je, ne razume se u tumačenje snova ali ume da skuva kafu. Uprkos visoko pornićarskom opisu njene ličnosti, Hilda se i pored uobičajenih stereotipa navodi kao neko ko je od važnosti za Super Hrvoja, „Šta bih ja bez tebe, Hilda“, izjavljuje Super Hrvoje čime otkriva i emotivnu stranu.

Hrvoje Horvat jeste gastarbajter koji vozi Poršea Kareru 911 i živi u Ulmu – rodnom gradu Alberta Ajnštajna i Ulija Henesa.

MEIN ZEMLJAK SUPER HRVOJE SEHR GUT

„Mein zemljak Super Hrvoje sehr gut”.

Priča dalje kaže da su se Hrvojevi roditelji prikazali u Gospodu nakon saobraćajne nezgode posle čega on nastavlja svoj život u porodici svog najboljeg drugara Stjepana Grabarića čiji otac Josip postaje Hrvojev staratelj. Josip Grabarić je proganjan od strane komunističkih vlasti SFRJ, i uvek je nakon nekoliko čašica etanola krivio Tita za smrt Hrvojevih roditelja što je mali Hrvoje pomno pamtio. Josip, gle čuda, na kraju završava na Golom otoku a Hrvojev pajtos  – Stjepan se sa majkom vraća u Hrvatsku kako bi bili geografski bliže Golom otoku (!?!?) ostavljajući Hrvoja samog da živi i školuje se u Nemačkoj.

Alkohol - serum protiv Tita i SFRJ

Alkohol – serum protiv Tita i SFRJ

Hrvoje na kraju postaje istoričar dok se Stjepan u Hrvatskoj iškolovao za prevodioca koji govori pet svetskih jezika i u slobodno vreme deli svoje interesovanje o istoriji Hrvatske sa Hrvojem. U jednom od bezbroj telefonskih razgovora, Stjepan otkriva Hrvoju da je otkrio najveću hrvatsku istorijsku tajnu i šalje je autobusom (!) na relaciji Zagreb-Ulm. Tu saznajemo da je Hrvoje Horvat pod stalnom prismotrom zvaničnog Beograda kroz prisustvo žabolikog bezbednjaka Sime zvanog „Hromi Daba“ i Jove, anoreksičnog konobara u kuglani na tajnom zadatku.

Da ujdurma bude veća, sadržaj paketa jeste kamena figurica koju Hrvoje na licu mesta dešifruje kao poruku, Stjepan je uspeo! Hrvojev najbolji drug iz detinjstva je otkrio kamen star koliko i sama Hrvatska?!?! Uprkos ratu koji potresa Hrvatsku, Hrvoje shvata da ga Stjepan poziva u Dalmaciju i ubeđuje Hildu da mora u domovinu a ona vođena svojim germanskim mentalitetom prihvata proser od argumenata da Hrvoje mora kući zbog nauke posle čega se krljaju kao srednjoškolci na velikom odmoru zbog čega ton stripa postaje neprijatan. Jako.

"Ali tamo je rat". "Da ali tamo su i knjige". Super Hrvoje u borbi za bibliotečke fondovo diljem planeta.

„Ali tamo je rat”. „Da, ali tamo su i knjige”. Super Hrvoje u borbi za bibliotečke fondove diljem planeta.

Dok se oni krljaju, „glupi Srbi bezbednjaci“ misle da Hrvoje ustvari nosi nacrte tajnog nemačkog oružja koji hrvatska armija planira da proizvodi i odbije srpske ratne položaje. Na ovo ih je navela činjenica da je ceo bataljon srpskih tenkova uništen na nepoznat način. Ono sa čime Srbi nisu upoznati jeste da ni Hrvati ne znaju kako je bataljon tenkova uništen. I baš na to „mesto zločina“ Hrvoje i Stjepan odlaze, da saznaju kako se to misteriozno samouništio bataljon tenkova.

Na grobnom mestu bataljona tenkova Stjepana i Hrvoja čeka neočetnička zaseda, Hrvoje biva ranjen a njegova krv izlivena po kamenom polju budi iz devetstogodišnjeg sna kamenog čovečuljka koji Hrvoju saopštava da mora da postane čovek od kamena tj. Super Hrvoje.

"Kamen je tvoja sudbina. On te je sebi uzeo".

„Kamen je tvoja sudbina. On te je sebi uzeo”.

Super Hrvoje svojom neverovatnom moći dedukcije shvata da bi sad kao neuništivi čovek od kamena mogao da sroka ove neočetnike iz zasede. U nastupajućoj gunguli neočetnici koriste termine poput „jajara“ i „bre“ a Stjepan gine u međusobnoj pucnjavi. Na mesto pucnjave neočekivano k’o Meri Popins stiže beogradski bezbednjak Sima koga u želji da upuca onesvešćenog Super Hrvoja (jebiga, čak i kad si od kamena a ubiju ti najboljeg druga iz detinjstva padneš u trans) sprečava „hrabra hrvatska armija“. Zlodej Sima se provlači sa objašnjenjem da je u stvari vozač šlepera humanitarne pomoći i da je kul lik koji nije hteo da im rokne ratnog druga pre 15 sekundi. Simin odlazak u maglu ostaje kao cliffhanger za narednu epizodu stripa koji je u odnosu na Bosmena „do jaja, bre“ ali se isto kao i Bosmen, na svu sreću čovečanstva, drugo izdanje Super Hrvoja nikad nije našlo u štampi.


Knindže – Vitezovi Srpske Krajine

Knindze_1_i_2

I Krajina i cigarete i mavaši

Za razliku od Sarajevomana i geološki prihvatljivog Hrvata, krajiške nindže su zaista postojale kao vojna formacija. Knindže su bile specijalna jedinica osnovana pod komandom Kapetana Dragana koji i dan danas čeka izručenje pod optužbom za ratne zločine. Tokom istorije Knindže menjaju sastav ljudstva i menjaju naziv, ali od te prve strukture nastaju „Crvene beretke“ i kasnije „Jedinica za specijalne operacije“. Sve u svemu, to je bila jedna vesela družina kriminalaca optužena i osuđena za više masakra i ubistva dva člana najvišeg rukovodstva Vlasti države kojoj su „služili“.

Strip posvećen njihovoj nenadjebivosti ne objavljuje niko drugi do Politika, tada državne novine Republike Srbije što znači da je neko u srpskoj vlasti bio u fazonu: „Hehe, ovo se sviđa mom malom Marku/Dejanu/Antoniju daj da ih štampamo nemilice i ulažemo državni novac u ovo sranje“.

Radnja Knindži se vrti oko dosadnog ponavljanja toga koliko su Knindže ispravne jer se drže tradicionalnih vrednosti, svetosavskih principa i bore se za slobodu koja im je vekovno ugrožena bez obzira na masakre koji se tim putem vrše. Glavni junaci stripa jesu Savo, Milica, Radojica, Grujica i Starina Novak?! Oni su toliko sjajni i nepobedivi da znaju sve i imaju sve – od poznavanja Svetog Pisma do iskustva u mafiji i rukovanja svim vidovima modernog naoružanja.

Dogodine sa holivudskom plavušom u Kninu

Dogodine sa holivudskom plavušom u Kninu

U odnosu na Bosmena i Super Hrvoja, Knindže – vitezovi Srpske Krajine su imale komercijalni uspeh i doživele su dva izdanja „Po zapovesti Kapetana Dragana“ i „Za slobodu Srpske Krajine“ i na taj način ga šuknule ostalim narodima u kojima su videli nacionalističku pretnju, ali je preporuka da sledećeg puta umesto da crtate o neprijateljima koji ne postoje, prvo uopšte i naučite da crtate.


Šćiponja

Šćiponja je mlad albanski superheroj koji se još nije iskazao u punoj meri, on je pokradena verzija Fantoma i Fleša sa albanskom zastavom zalepljenom na grudima nabreklim od koncentrata proteina iz surutke. Uzevši u obzir da se svi ogrnemo u zastave različitih republika kad hoćemo da zaradimo strahopoštovanje, jedva čekamo avanture ovog nepredvidljivog junaka ogrnutog u Skenderbegova obeležja i želimo mu sudbinu njegovih prethodnika – nikakvu.


Sa nestrpljenjem iščekujemo stripove pod nazivima Super Đetić, Paštrovićaman ili B kao Balšić a što se Makedonije tiče, pa Makedoniji ionako superheroji ne trebaju, ona ima Aleksandra Velikog. Jes’ da on nije bio Sloven nego Grk ali kad se svedu računi baš ga bole briga za diplomatske zavrzlame. Mrtav je. A uostalom, svi smo mi morali na neku teritoriju iz materice da ispadnemo.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *