Merlinka festival 2014: prozor u drugačije

Festival Merlinka je odličan način da, bar jednom godišnje, vidimo nešto drugačije filmske priče. !Kokoška izdvaja favorite iz ovogodišnjeg programa.

merlinka-plakatDevetog decembra u Domu omladine počinje Šesti međunarodni festival queer filma, Merlinka. Ovogodišnji festival, kao i svi prethodni, za cilj ima promociju gej i lezbejskih prava i uticanje na smanjenje homofobije kroz prikazivanje filmova koji se LGBT tematikom. Pošto heteroseksualno orijentisane filmove ionako gledamo tokom čitave godine, na ovaj događaj vazda valja otići zarad osveženja. Pošto su se organizatori pobrinuli da se na programu nađe po nešto za svakoga, preporučujemo vam da ga temeljno proučite; !Kokoška je svoje favorite našla veoma brzo, te izdvaja filmove Ksavijera Dolana, i filmove Yves Saint Laurent Regarding Susan Sontag kao svoje tople preporuke.

1. Ciklus filmova Ksavijera Dolana, a posebno Mommy

Kadar iz filma Mommy

Kadar iz filma Mommy

Ksavijer Dolan započeo je karijeru kao glumac, a onda se 2010. godine dao u režiju. Od tada, svojim otvorenim pristupom ljudskoj seksualnosti ne prestaje da šokira i oduševljava publiku. Njegov rediteljski prvenac, I Killed My Mother, koji je takođe napisao, i u kome glumi, izazvao je odličnu reakciju kritike i pripremio je za sledeće poduhvate ovog mladog reditelja. Na ovogodišnjoj Merlinki prikazuju se četiri Dolanova filma, a to su, osim već pomenutog prvenca, Lorence Anyways, Heartbeats i Mommy. Poznato je da !Kokoška uvek ceni lik majke koja nije brižna negujuća figura, a Dolan upravo to ovde i nudi. Mamica je ovde žena koja psuje, ljuti se i ne trpi tuđa sranja, pogotovo ne sranja svog sina koga, uprkos svim njegovim problemima, užasno voli. Baš kao što i on voli nju, ali često to iskazuje na najgore moguće načine, kroz agresiju i nasilje. Dolan ovde upliće i trećeg lika, novu komšinku, a zna se – gde je nova komšinka, tu je i ljubavna priča. Istina, povremeno se događaju scene vredne ljigavih ljubića, ali vredi ih istrepeti zbog svega ostalog što ovaj fim nudi: odlične glume, još boljih, živopisnih likova, Dolanove kamere koja odlično prati svaku promenu raspoloženja i manipulativnog pop saundtreka koji će vas terati na pevušenje. Odlučite li da gledate ovaj film, pravite se da prolog ne postoji. Užitak će biti mnogo bolji.

Filmovi Ksavijera Dolana biće prikazivani na Merlinki u sledećim terminima:

I Killed My Mother – utorak u 19h
Lawrence Always – utorak u 21h
Heartbeats – sreda u 19h
Mommy – sreda u 21h

2. Regarding Susan Sontag

sontagOvaj dokumentarac je, za !Kokošku, siguran razlog zbog kog ovogodišnju Merlinku ne treba zaobići. Kroz arhivske snimke, intervjue sa porodicom, prijateljima i seksualnim partnerima, ovaj film dotiče sve periode života Suzan Zontag, ali se na trenutke posebno koncetriše na njen ljubavni život. Ipak, balans između prikaza privatnog života ove kritičarke, aktivistkinje i rediteljke, i njenih izuzetnih eseja o umetnosti, književnosti i filozofiji postoji, pa se osim intrigantnih priča o prvim seksualnim iskustvima publici pruža uvid i u prve radove koje je Zontag pisala još u srednjoj školi. Rediteljka se takođe trudila da u ovaj dokumentarac ne uključi samo hvalospeve, pa se u intervjuima sa ljudima koji su Suzan Zontag poznavali često čuje šta su joj zamerali i koliko je ponekad umela da bude teška. Ovo je film za sve zainteresovane za život i delo ove velike intelektualke, ali i za one koji se sa njima nikada nisu sreli, jer na  daje sliku o celom njenom životu i uspeva da ga sagleda iz više perspektiva.

Regarding Susan Sontag biće prikazan na Merlinki u nedelju u 19h

3. Yves Saint Laurent

Kadar iz filma Yves Saint Loraint

Kadar iz filma Yves Saint Loraint

Film o ljubavi između velikog modnog dizajnera Iva Sen Lorana i njegovog partnera, Pjera Beržea, prosto ne može biti loš. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog kostima i mode koji ovu vezu prate. Čini se da sve priče o umetnicima počinju i završavaju se slično: talentovani genije stiže do uspeha prebrzo, a onda se odaje porocima. Slede brojne avanture i ekscesi, ali ljubav, naposletku, pobeđuje. Ipak, Iv Sen Loran svakako je zanimljiviji od nekog tamo putujućeg pesničića, pa ovde vidimo njegove elegantne početke u Dioru, Karla Lagerfelda i Endija Vorhola, ljubavni život o kome se malo zna, i saznajemo o inspiraciji za neke od njegovih najpoznatijih kreacija. Istina, film je toliko nalickan da sve izgleda kao da je ispalo iz zamašćene stranice nekog časopisa – ali nije li to upravo ono što i zamišljamo kad pomislimo na ovog dizajnera?

Yves Saint Laurent biće prikazan na Merlinki u 21h

Sve ostalo što vam duša ište

Tri filma koja smo izdvojili nikako nisu jedino što na Merlinki valja obići – !Kokoška vas poziva ponovo da proučite program. Ako vam se ne mili da gledate dugometražne filmove, kratki metar će biti prikazivan od četvrtka do nedelje, od 17 do 19 časova; od kratkometražnih filmova naročito izdvajamo U prolazu, prvi srpski lezbijski erotski film koji ćemo premijerno gledati u nedelju popodne.

Naposletku, još jedan razlog da se ode na Merlinku je humanitaran: tokom trajanja festivala, kupovinom krajnje dopadljivih bedževa ili zidnih kalendara na festivalu možete podržati obnovu šestog odeljenja Infektivne klinike u Beogradu: ono je trenutno u katastrofalnom stanju, a njegovim renoviranjem poboljšali bi se uslovi bolničkog boravka za HIV pozitivne osobe u Srbiji.

Vidimo se!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *