Kako da postanete „detektiv” u američkoj seriji

Ako vas je ikada privlačila karijera u policiji, ali vam se čini dosadnim to silno popunjavanje izveštaja, zavođenje reda i mira, i poštovanje zakona, ne brinite! Imamo vodič za vas.

!Kokoška je istražila načine na koje možete učestvovati u rešavanju suludih slučajeva makar jednom nedeljno, bez ikakve policijske obuke i papirologije. Ako je suditi po američkim proceduralnim serijama, vrlo lako ćete se naći na platnom spisku saradnika policije, FBI-a, CBI-a i drugih I-eva, ako ispunite jedan ili više sledećih preduslova:

Saradnički paket za početnike

Saradnički paket za početnike

1) Imate veoma visok IQ ili posedujete neobičnu veštinu

A mislili ste da vam matematika nikada neće zatrebati posle škole... (preuzeto sa moviepostershop.com)

A mislili ste da vam matematika nikada neće zatrebati posle škole… (preuzeto sa moviepostershop.com)

Pametni ste koliko i šarmantni? Savršeno! Već ste na pola puta da dobijete značku, odnosno propusnicu na kojoj piše „saradnik“. Policija, i slične joj institucije, vole pametnjakoviće, bili oni vrsni matematičari, antropolozi, pisci ili bilo kog drugog zanimanja koje iziskuje da koristite svoje „sive ćelije“. Visoki IQ je poželjan, ali nije presudan – bitno je da o nekoj temi znate više od Vikipedije. U ovakvim slučajevima policija nema predrasude, stoga ne smeta i ako koristite medicinska sredstva ne biste li zadržali ovu ključnu osobinu, ni to ako ste robot, bivši kriminalac ili pak strani državljanin. Primaju čak i savete od ljudi koji pate od psiholoških poremećaja. Doduše, nije poželjno da ste žena, policija ne voli pametne žene (čast izuzecima kao Bouns). A ni pametne ljude drugih etničkih grupa do skandinavsko bele.

Dakle, ako ste ljudski detektor laži, genije za nauke (bilo koje, organi reda ne vide razliku između antropologije i patologije), posetilac iz prošlosti koji se razume u demonologiju – ne čekajte ni časka, već trčite do prve policijske stanice i ponudite svoje usluge. Teško da ćete biti plaćeni za to, ali je korisno da vam policija duguje usluge u slučaju da sami prekršite zakon, što je gotovo sigurno u vašoj budućnosti policijskog saradnika.

Izvori: Castle, Bones, Mentalist, Sleepy Hollow, Numb3rs, Unforgettable, Limitless, White Collar, Perception, Lie to me, Scorpion, Almost Human, Blacklist, Person of interest, Elementary

2) Imate natprirodne moći, ili ste pak natprirodno biće

Veoma korisna osobina za policiju, s obzirom na to da kubure sa osobljem koje može da se izbori sa „natprirodnim“. Nije loše biti robot, ali biti vampir, vukodlak ili zombi je mnogo više kul.  Ako ste Gospodar Pakla lično – tim bolje! Ko još ne želi Sotonu na svojoj strani?! Najbitnije je da ne umirete lako, ili ako ste smrtni, da imate moći da ponovo oživite.

OPREZ! Preispitivanje svoje ljudskosti je prirodna posledica u ovoj situaciji. Pre prijavljivanja na radno mesto, posavetujte se sa svojim šamanom, medijumom ili crkvenim licem. 

Đavo definitivno nosi Pradu! (comicbookmovie.com)

Đavo definitivno nosi Pradu! (comicbookmovie.com)

U slučaju da ste samo čovek, poželjno je da na neki način vidite budućnost. To ne moraju samo biti vizije u budnom stanju ili u snu, možete se i iznova vraćati u prošlost dok ne ispravite događaje, kao Bil Marej u „Danu mrmota“. Policija nije izbirljiva, dokle god bude upućena na zločine na vreme. Naravno, sposobnost da kontaktirate mrtve se uvek posebno ceni, ali se trudite da vaši prijatelji duhovi budu što jasniji u prenošenju poruka, ne želite da izgubite više od nedelju dana na jednom slučaju.

Posebno upozorenje osobama koje već rade u policiji i koje su od nedavno počele da razvijaju natprirodne osobine: od trenutka kada se prepustite svojim novim moćima znajte da će svaki vaš novi slučaj biti vezan za natprirodno – bez izuzetka. A i vaš šef je verovatno najkrvoločniji negativac od svih. Čuvajte se!

Izvori: Forever, Lucifer, iZombie, Sleepy Hollow, Minority report, Tru Calling, Medium, Grimm, Blood Ties, Moonlight, Almost Human

3) Već radite kao mrtvozornik, ili bar kao asistent istom

Pretpostavljamo da vam je život već dovoljno uzbudljiv ako radite u mrtvačnici, ali nikad nije loše malo začiniti stvari i pomoći policiji i na neki drugi način sem pukim čeprkanjem po nečijim unutrašnjim organima. Nažalost, to što ste mrtvozornik znači da ste preživeli neku tragediju u privatnom životu te ste napustili svoju medicinsku praksu i preorijentisali se na pacijente koji malo manje dišu. Nekada ste možda bili ugledni hirurg, ali pomirili ste se sa tim da vam vaš novi stil života ne dozvoljava da budete okruženi živim bićima, a dodatni plus rada u mrtvačnici je i konstantna okruženost ljudskim mozgovima u slučaju da želite da gricnte nešto za večeru. Doduše, neki od vas su verovatno opsednuti i fascinirani ljudskim ostacima i kostima, te je mrtvačnica jedino mesto gde možete da sakrijete svoj osmeh i oduševljenje kada vam na sto donesu tela u raspadanju. Takođe, ovo je jedna od retkih prilika gde je biti žena zapravo u opisu radnog mesta.

Izvori:  Bones, Forever, iZombie, Body of proof, Tru Calling, Dexter

„Mogu da objasnm... ovo je puding! Definitivno puding! Ne mozak, to nikako! Mrtvacu na stolu pored fali isti?! Mora da ga je rakun ukrao...” (preuzeto sa forbes.com)

„Mogu da objasnim… ovo je puding! Definitivno puding! Ne mozak, to nikako! Mrtvacu na stolu pored fali isti?! Mora da ga je rakun ukrao…” (preuzeto sa forbes.com)

4) Baratate veštinama dedukcije, percepcije i sličnih teških reči

"Još uvek niste sami rešili slučaj?! Pih, primitivci..." (preuzeto sa seriestvpremiere.fr)

„Još uvek niste sami rešili slučaj?! Pih, primitivci…” (preuzeto sa seriestvpremiere.fr)

Iako većina pripadnika zakona reda barata nekom od ovih veština, niko se ne može meriti sa vašom sposobnošću da po trzanju nečije trepavice otkrijete omiljenu vrstu bureka baba-tetke vašeg domara iz osnovne škole. Vaš osećaj za detalje je neprevaziđen, a vaše oko vidi sve. Prijatelji se više ni ne trude da vas lažu, jer ih prozrete kroz tren… što je dovelo do toga da iste nemate, jer niko nije lud da trpi cepidlaku kao što ste vi. Lagaćemo ako vam kažemo da vas sledeći BFF čeka na budućem radnom mestu; vaša oholost, arogancija i snishodljivost pri obraćanju ljudima ne čini vas najboljim izborom za „piće posle posla”, ali koga briga! Vi ste najbolji i to znate! Zlikovci – čuvajte se.

Ovom prilikom želimo da napomenemo da policija trenutno ne prima žene kao deduktivne saradnike.

Izvori:  Pshych, Castle, Mentalist, Forever, Monk, Lie to me, Elementary

5) Bavili ste se vrstom kriminala koji bi sad da iskorenite

"Jeste, bio sam najtraženiji begunac u Americi, ali sada radim za FBI, skroz sam se promenio, majke mi!" (preuzeto sa huffingtonpost.com)

„Jeste, bio sam najtraženiji begunac u Americi, ali sada radim za FBI, skroz sam se promenio, majke mi!” (preuzeto sa huffingtonpost.com)

Bili ste nevaljali, priznajte! Nekada davno, dok ste bili mladi i neiskusni, život vas je odveo putem kriminala. Naravno, ne prljavog i teškog, nego kriminala sa stilom. To su obično bile pronevere, krađe identiteta, prevare, krivotvorenje, u najgorem slučaju krađa podataka od vlade. Ne brinite, biće mesta u policiji i za vas, iako ste možda šurovali sa mutnim ljudima iz podzemlja; dokle god vam je uzor Robin Hud, i želite da svoja iskustva koristite u dobre svrhe, policija (preciznije FBI, oni se uglavnom bave kriminalcima) će vam pomoći da sperete ljagu sa svog imena.

Bonus: ništa se ne može meriti sa fenomenalnim osećajem koji prati hapšenje vaših nekadašnjih rivala.

Izvori:  Mentalist, White Collar, Dexter, Blacklist, Person of interest

6) Malo ste čudni i ne uklapate se u sredinu

Holivud - čini OKP komičnom manom još od 1911. (preuzeto sa fanpop.com)

Holivud – čini OKP komičnom manom još od 1911. (preuzeto sa fanpop.com)

Introvertni ste? Ne snalazite se baš u svakodnevnoj komunikaciji sa ljudima? Patite od opsesivno-kompulsivnog i drugih poremećaja koje Holivud ne razume baš najbolje? Ne brinite! Imamo pravu stvar za vas! Za samo par sati provedenih sa detektivom kome ste raspoređeni, dobićete posao o kome ste sanjali. Ne verujete nam? Poslušajte primere zadovoljnih korisnika.

Ikabod Krejn je bio intelektualac svog vremena, ali nakon baktanja sa demonima američke revolucije, greškom je zalutao u 21. vek. Ovaj uštogljeni mršavko čudnog osećaja za modu se možda ne snalazi najbolje sa savremenom tehnologijom, ali uz pomoć svoje nadređene detektivke uspeva da se izbori sa svakojakim mukama koje donosi demonologija današnjice. Ova specijalna mogućnost pomoći neprilagođenima bila je od koristi i Dešu, nekadašnjem predviđačem zločina kojeg je Tom Kruz nekada davno spasao zle sudbine; Deš uz pomoć svoje detektivke pokušava da razume normalne ljudske odnose, a zauzvrat joj daje informacije o ubistvima budućnosti. Ne verujete nam?! Pitajte Dekstera; zahvaljujući pripadnicima policije Majamija, ovaj gospodin se skućio sa ženom i decom, iako nije morao da se odrekne svog hobija kasapljenja serijskih ubica.

Ali – ima još!

Ako se u narednih 10 minuta prijavite kao saradnik policije, moći ćete sami da izaberete pol svog pomoćnog detektiva – pitajte Šerloka, zamalo da završi sa Džonom umesto Džoanom Votson.

Izvori:  Bones, Sleepy Hollow, Perception, Monk, Minority report, Dexter, Almost Human, Elementary

Utešna nagrada za one koji ne ispunjavaju uslove

Štikle nisu samo za trčanje za negativcima (preuzeto sa wheretoget.it)

Štikle nisu samo za trčanje za negativcima (preuzeto sa wheretoget.it)

Ne tugujte svi vi koji niste beli muškarci – ima nade i za vas! Možda niste dovoljno posebni da budete „saradnik“, ali skoro garantovano ćete biti primljeni u policijske redove i imaćete tu čast da radite ruku pod ruku sa nekim od ovih ljudi. To znači da možete da nosite pištolj i vičete „Hej! Stani! Policija!“ i da spasavate dupeta svojih „posebnih“ partnera, ali i da im osvojite srca svojim „opasnim“ stavom. Pripremite se za svadbena zvona, sem u slučaju da vam je partner vampir ili đavo, u tom slučaju vam preporučujemo da nađete drugo mesto za venčanje. I spremite štikle – u opisu je posla da trčite za negativcima u njima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *