Džepni klasici: kratke priče velikih majstora

Mi volimo klasike, ali njihova kapitalna dela nisu uvek i najbolji prvi korak za upoznavanje i istraživanje. Stoga, evo pet primera kratke proze koji bi mogli da vas navedu da se zaljubite u velika književna imena – toliko da izdvojite vremena i za njihove obimnije romane.

Džejms Džojs. Preuzeto sa: jamesjoyceproject.wordpress.com

Džejms Džojs; preuzeto sa James Joyce Project

Autor: Džejms Džojs

Poznat po: Uliks

Kokoška preporučuje: „Mrtvi“ (iz zbirke Dablinci)

Harmonična i ušuškana atmosfera proslave u krugu prijatelja i porodice narušava se veoma blagim uplivima nesklada između protagoniste Gabriela i drugih likova. Spokoj i uređenost njegovih životnih nazora tope se pod blagom nelagodom koja otkriva da je rutina u stvari obamrlost ispod koje počivaju emotivni vihori kakve on nije u stanju da razume. Ova priča govori veoma suptilno, nenametljivo, i, kao što je to uobičajeno za Džojsa, jezički besprekorno.

Sledeći korak: Ako vas je oduševila priča koja kruniše Dablince, najprirodniji sled događaja je da okrenete prvu stranicu knjige i prigrlite redom i ostalih devet pripovetki.

Preuzeto sa ebooks.adelaide.edu.au

F.M. Dostojevski; preuzeto sa Ebooks Adelaide

Autor: F. M. Dostojevski

Poznat po: Zločin i kazna; Braća Karamazovi

Kokoška preporučuje: „Bele noći, ili Sentimentalni roman“

„Bele noći“ su, ukratko, priča o sanjaru, koji je izgubljen u svom svetu i neprilagođen svemu što ga okružuje. On se zaljubljuje u jednako romantičnu devojku, i pomaže joj da pronađe izgubljenog dragog. Da, sladunjavo je. Da, protagonista je pomalo šonja.

I da, plakaćete kao kiša, jer je svet tako prelep, krhak i beznadežan.

Sledeći korak: Ako vam se Fjodorova romantika dopada više nego filozofska težina njegovih kapitalnih dela, posle „Belih noći“ pređite na Idiota – obožavaćete ga.

 

Milan Kundera. Preuzeto sa ginavivinetto.wordpress.com

Milan Kundera; preuzeto sa ginavivinetto.wordpress.com

Autor: Milan Kundera

Poznat po: Nepodnošljiva lakoća postojanja

Kokoška preporučuje: „Lažni autostop“ (iz zbirke Smešne ljubavi)

Mladić i devojka zajedno kreću na odmor. Sve do kratke pauze na benzinskoj pumpi, sve teče po planu, ali onda spontano odlučuju da igraju naizgled bezazlenu igru: pretvaraće se da se ne poznaju. U početku ih ovo zabavlja – ali uskoro, stvari se menjaju…

Sledeći korak: Iako ovaj tekst imao za cilj da preporuči manje poznata dela velikih književnika, ovde zaista nema izbora – ako vam se Kundera svideo dovoljno da zaronite u nešto obimnije, učinite sebi uslugu i pročitajte Nepodnošljivu lakoću postojanja. 

Oskar Vajld. Preuzeto sa www.theawl.com

Oskar Vajld; preuzeto sa The Awl

Autor: Oskar Vajld

Poznat po: Slika Dorijana Greja

Kokoška preporučuje: „Slavuj i ruža“

Vajld je virtuozan kada treba dočarati romantiku, ljubav, požrtvovanost i lepotu. Ali, takođe je i veoma svestan da je svet prema svim tim divnim stvarima najčešće jako surov, te i ovu neumoljivu surovost magičnim i zavodljivim jezičkim izrazom upliće u svoju priču. „Slavuj i ruža“ je sjajna prilika da preispitamo obećanja koja nam daju bajke, kao i razloge iz kojih i dalje želimo da im verujemo.

Sledeći korak: Ako vam se sviđa jedna Vajldova bajka, sve su šanse da će vam se dopasti i ostale, te slobodno nastavite sa njima – postoje čak dve zbirke.

 

Franc Kafka. Preuzeto sa en.wikipedia.org

Franc Kafka; preuzeto sa Vikipedije

Autor: Franc Kafka

Poznat po: Proces

Kokoška preporučuje: „Seoski lekar“

Seoski lekar je dobio poziv, ali sneg pada, a njegov konj je uginuo… ubrzo nakon naizgled uobičajenog početka, put do pacijenta pretvara se u vrtlog neverovatnih, jezivih i naizgled nelogičnih događaja. Ova kratka priča toliko obiluje frojdovskom simbolikom da se maltene čita kao san – čudnovati prizori, fantastični događaji, i potpuna nemoć protagoniste pred sopstvenom seksualnošću. Ovakve podsvesne igrarije ne bismo voleli da sami sebi priznamo, ali je veliko uživanje suočiti se sa njima na papiru.

Sledeći korak: Ako vas zanima kako bi bukvalno shvaćena metafora izgledala prenesena na nešto obimniji format, probajte „Metamorfozu“, novelu čiji se protagonista doslovce pretvara u insekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *