Radio-Kokoška: Noviteti 16/06/2013

Jun je pun nove i uzbudljive muzike! Izdvojili smo nekoliko nostalgičnih ali veoma uspešnih albuma, kao i par konfrontativnijih. Muzika je veoma raznovrsna i ne sumnjamo da ćete pronaći nešto za sebe.

Black Sabbath – 13

Čitavih 35 godina nakon svog poslednjeg albuma sa Ozijem, Black Sabbath se vratio u skoro potpuno originalnoj postavi – nedostaje samo Bil Vord, bubnjar. Producent Rik Rubin pobrinuo se da zvuk na albumu bude sirov i veran tradiciji. Uz bluz elemente i umerena obeležja prog roka, Sabati se vrlo uspešno pozivaju na svoje zlatne dane. S obzirom na njihovu ciljnu grupu, ovakav pristup čini se i najmudrijim, a album je iznenađujuće dobar. I ako držanje tradicije podrazumeva singl od nepunih 9 minuta – Sabati ga neće skratiti za potrebe spota.

Blackmore’s Night – Dancer and the Moon

Veoma sličnu situaciju nalazimo i kod Blackmore’s Night – posle dva neubedljiva albuma, Riči i Kendis se vraćaju stilu s kojim su se i probili. Album ne nudi mnogo iznenađenja, iako „Troika“ donosi ruske uplive, a u singlu „The Moon is Shining“ vreba, za Blekmure nekarakterističan, zvuk sintisajzera. U suštini, Blekmuri se na ovom albumu drže onoga što rade najbolje, ali je lepo videti da su ponovo u formi. Fanovi se svakako neće žaliti.

Daft Punk – Random Access Memories

U svoj ovoj nostalgiji ne da se izbeći osvrt i na novi Daft Punk, koji je izašao pre oko mesec dana. Premda se nikad nisu stideli svojih funk uzora, svojim novim albumom oni u potpunosti prihvataju stil svojih praotaca. U velikoj meri odstupaju od elektronike po kojoj su poznati, i po prvi put se okreću živom pratećem bendu. U doba kada industrija na veliko štancuje sterilnu muziku, to nismo očekivali od njih, a album deluje veoma osvežavajuće. Ostaje da se vidi da li će i ostatak pop scene polako krenuti tim stopama.

These New Puritans – Field of Reeds

These New Puritans, s druge strane, ponovo gledaju unapred – posle eksplozivnog i duvačima nafilovanog Hidden, nameravali su da pokušaju da naprave „pop album“. Par meseci kasnije, frontmen Džek Barnet zaključio je da „većina ljudi ne voli dobru muziku, pa se njima ne treba ni baviti“. Stoga, njihov treći album nema nikakvih pop ambicija. Nasuprot pompeznosti i agresivnosti prethodnog albuma, novi je mirniji i atmosferičan.

Kanye West – Yeezus

Za kraj, tu je nezaobilazni Kanye West – nasuprot njegovoj dosadašnjoj sklonosti ka pompeznom, glomaznom i muzički slojevitom hip-hopu, njegov novi album okreće se minimalizmu i elektronici, uz podršku Rika Rubina. Informacije su, kao i obično, davane na kašičicu a singlova, u klasičnom smislu, nije bilo, već je nekoliko novih pesama izvođeno uživo sa veoma kratkoročnim najavama. Album je, naravno, ipak procureo nekoliko dana pre zvaničnog objavljivanja, a utisci se još uvek sležu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *